Ga naar content

Wandelen in Slovenië

De natuur in Slovenië is ontzettend gevarieerd. In dit groene land vind je uitgestrekte, diepblauwe meren, turquoise rivieren en grillige bergtoppen. Overal in Slovenië zijn wandelroutes verstopt waardoor dit land perfect is voor een wandelvakantie. Trek je wandelschoenen maar alvast aan, want wij nemen je te voet mee door het Sloveense landschap.

Wandelvakantie Slovenië

Ga je wandelen in Slovenië dan heb je de keuze uit korte wandelroutes, meerdaagse trektochten door de bergen en langeafstandswandelingen van honderden kilometers lang. Ga zelf de hort op of ga op pad met een berggids tijdens een huttentocht. Bij de Zwerver vind je wandelkaarten van Slovenië, onmisbaar tijdens jouw wandelreis door dit groene land.

Mooiste wandelgebieden in Slovenië

Door het hele land vind je oneindig veel wandelroutes en gebieden die de moeite waard zijn, maar wat zijn de mooiste? Wij geven onze aanbevelingen voor populaire en rustige wandelgebieden in Slovenië.

1. Julische Alpen Slovenië 

Het epicentrum van wandelpaden in Slovenië ligt in het noordwesten van het land, in de Julische Alpen. Je vindt hier Triglav National Park waar ontelbare wandelroutes jou langs kabbelende beekjes, kletterende watervallen en steile rotswanden leiden. Een van de opties is om Mount Triglav (2864 m), de hoogste berg van het land, tijdens een meerdaagse huttentocht te beklimmen. Er zijn meerdere opties beschikbaar om de top te bereiken waardoor wandelaars van elk niveau de beklimming kunnen maken. Lees meer over wandelen in Triglav National Park

Wandelen in de Julische Alpen Slovenië
Deel op Pinterest

Ook in de valleien van de Julische Alpen kan je goed hiken. Het populaire meer van Bled en Bohinj zijn ideaal om een dag wandelen te combineren met relaxen en zwemmen. Ook schitterend is de Soča Vallei waar de smaragdgroene Soča rivier stroomt, een van de mooiste rivieren van Europa! Niet alleen kan je hier geweldig wandelen, ook is dit de beste plek om te raften in Slovenië.

2. Juliana Trail

Nieuwe route rónd Triglav
In 2019 werd een nieuwe trail geopend, die niet dóór, maar rondom het Triglav Nationaal Park voert. De 270 km lange Juliana Trail is onderverdeeld in 16 etappes van gemiddeld 17,5 km. Iedere etappe is ongeveer 4 tot 5 uur wandelen. De hele route is een rondwandeling, je vertrekt en eindigt bij hetzelfde punt. Je kunt vanaf iedere etappe starten, maar de officiële route vangt aan bij Kranjska Gora. De natuur onderweg is waanzinnig mooi. Zo voert het pad langs alle hoogtepunten van de Julische Alpen en Triglav, het meer van Bled, het meer van Bohinj, de Soča Vallei. De beste periodes voor het hiken van de Juliana Trail zijn de lente (bloemen) en de herfst (kleurrijke bossen).

3. Karawanken

De bergketen de Karawanken vormt de natuurlijke grens tussen Oostenrijk en Slovenië. De Karawanken worden vaak vergeten, omdat de Julische Alpen alle aandacht opeisen. Des te meer reden om deze nog onontdekte bergketen te verkennen. Hier beleef je de Alpen zoals ze vroeger waren: rustig, ongerept en ruig. De meeste wandelroutes starten vanuit schattige pittoreske dorpjes en nemen je mee door valleien en bossen naar de imposante pieken van onder andere Mount Stol, Mount Vrtača en Mount Begunjščica.

Berg Stol is de hoogste van de Karawanken (2236 m) en bereik je vanuit de Završnica Vallei. Onderweg kun je uitrusten bij de Valvasorjev berghut. Vrtača (2181 m) kun je beklimmen vanuit de Ljubelj bergpas en Begunjščica (2060 m), ook wel bekend als de berg met de honderd ravijnen, bereik je het makkelijkst vanuit de Draga Vallei. Laat de Julische Alpen eens links liggen en ontdek dit wandelparadijs voor een hike in rust en stilte.

4. Kamnik Savinja Alpen

De Kamnik Savinja Alpen staan bekend om de schitterende bergplateaus en valleien. Een goed uitgangspunt om deze regio te verkennen is het dorpje Luče. In de omgeving heb je eindeloos veel opties om te wandelen. Een van de mooiste hikes voert van het gehucht Kamniška Bistrica (600 m) naar berghut Kamniškem Sedlu (1.900 m). Vanaf de hut heb je schitterend uitzicht over de groene Kamnik Vallei en Logar Vallei (Logarska Dolina).

Wandelen Kamnik Savinja
Deel op Pinterest

Je kunt de route ook beginnen vanuit Logarska Dolina. Vanuit de hut kun je je route vervolgen naar de hoogste top van de Kamnische Alpen, de berg Grintovec (2.558 m). In de Kamnik-Savinja Alpen vind je ook het populaire bergplateau Velika Planina. Een gondel brengt je bovenaan dit groene berggebied waar je kunt hiken tussen authentieke herdershutjes met uitzicht op de bergen. In de lente en de zomer word je omringd door kleurrijke Alpenbloemen en loeien de koeien je vrolijk gedag.

Met het gezin wandelen in Slovenië? Dan is de Robanov Kot Vallei het ideale startpunt. Vanuit hier kun je korte wandelroutes volgen die ook met kinderen erg leuk en goed te doen zijn.
Tip: een goede wandelkaart is hier wel wenselijk, zie bijvoorbeeld deze kaart bij De Zwerver.

5. Wandelen in Oost-Slovenië

Het oosten van Slovenië kenmerkt zich door een heuvelachtig landschap en als wijnregio. De omgeving van Klevevska Toplica is prachtig en er zijn volop wandelpaden om de regio te voet te ontdekken. Sluit je wandelvakantie af met een ontspannen dagje in een van de mooie thermen in Oost-Slovenië. 

Wandelen Oost-Slovenië
© Naturescanner Ellen
Deel op Pinterest

6. Langeafstandswandelingen Slovenie

Voor de doorgewinterde hikers heeft Slovenië uitdagende langeafstandswandelroutes van honderden kilometers lang. Een bekende is het Sloveense Bergpad (599 km). Het startpunt is Maribor in het noordoosten van Slovenië. Vanuit hier wandel je via de bergen van Pohorje naar de pieken van de Kamnik Savinja Alpen en de Karawanken om af te sluiten in de Julische Alpen in noordwest Slovenië.

Ook interessant is de jonge Juliana Trail die we hierboven hebben omschreven. De route doet onder andere het Bled Meer, Bohinj Meer, de kloven van Tolmin en Vintgar en de Soča Vallei aan. Je hebt niet te maken met zware of technische beklimmingen waardoor dit een toegankelijke langeafstandswandeling in Slovenië is.

Daarnaast doorkruisen de Europese langeafstandsroutes E6 (350 km) en E7 (600 km) het land. Wandelroute E6 neemt je mee van noord naar zuid, terwijl je met E7 van west naar oost wandelt. Een land te voet doorkruisen is de ideale manier van slow travel; duurzaam en uniek. Zo leer je een land pas écht kennen.

Wil jij graag op een georganiseerde wandelvakantie in Slovenië? Dan kan je terecht bij SNP of Topo-Aktief.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!