Ga naar content

Watervallen in Slovenië

Slovenië - In Slovenië kan de liefhebber van watervallen zijn hart ophalen. De ene waterval is er nog mooier dan de andere en ze zijn er te vinden in alle soorten en maten. Ga je op zoek naar de meest bekende Sloveense watervallen of ben je juist op zoek naar de verborgen pareltjes? Wij hebben er heel wat voor je op een rij gezet!

Sloveense watervallen

In het Triglav Nationaal Park, in het noordwesten van Slovenië, zijn de meeste watervallen te vinden. Maar ook in de rest van het land zijn mooie exemplaren aanwezig, bijvoorbeeld in de buurt van de bekende plaats Bohinjska Bistrica en in de Logar Vallei. Hier vind je de mooiste watervallen van Slovenië:

Vakanties in de kijker

1. Watervallen in Triglav Nationaal Park

De meeste natuurliefhebbers die Slovenië bezoeken, gaan naar het Triglav Nationaal Park. Een prachtig natuurgebied met grillige bergen, het meer van Bohinj en vele kloven en rivieren. Ook zijn er talloze mooie watervallen te vinden. Een greep hieruit:

 • Slap Peričnik is de grootste aanrader wat mij betreft. Je hebt 'm waarschijnlijk niet voor jezelf, want deze indrukwekkende waterval in Vrata Valley, gelegen bij Mojstrana, weten steeds meer toeristen te vinden. De waterval dondert maar liefst 52 meter naar beneden en het leuke er van is, dat je er achterlangs kan lopen. Gouden tip: klim naar de tweede, hoger gelegen waterval via het pad aan de linkerkant. Bij het kleine broertje van deze beroemde waterval is het veel rustiger. Dat is de best pittige klim met een aantal steile trappen zeker waard!
Slap Peričnik
Bij Slap Peričnik kun je achter de waterval lopen
Deel op Pinterest
 • Aan het einde van de fraaie Mostnica Gorge is ook een mooie waterval te vinden. Sowieso is deze kloofwandeling, vlakbij het meer van Bohinj, echt prachtig. De wandeling start bij het dorpje Stara Fužina en loopt door een canyon en door de Voja Vallei, een rondwandeling van ongeveer 12 kilometer. Het is af en toe wat klimmen en dalen, maar de wandeling is technisch niet moeilijk. Vlakbij de waterval vind je een berghut, waar je even heerlijk kunt pauzeren halverwege je wandeling.
Mostnica Gorge
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest
 • Ook Slap Kozjak is zeer verrassend. Het bijzondere van deze waterval is, dat deze in een half open grot is verborgen. Je start de wandeling bij Kobarid en je komt eerst langs een kleine waterval. Volg het bewegwijzerde pad langs de Soča rivier gedurende ongeveer een half uur. Het laatste stuk loop je door een steeds nauwer wordende canyon over verschillende houten bruggetjes. De waterval bereik je via een houten pad langs de rotswand. Je hoort de waterval al kletteren, maar je ziet 'm pas als je de bocht om loopt! Tip: bezoek deze waterval niet in het weekend, want dan is het erg druk, omdat deze plek ook erg populair is bij de locals.
Slap Kozjak
Deel op Pinterest
 • Bij de Soča rivier zijn nog twee mooie watervallen te vinden. Vlakbij Bovec vind je Slap Boka, een hele imposante waterval, die je al vanaf de weg kan zien. Je kunt nog een pad opklimmen om 'm van dichterbij te kunnen bewonderen, maar het is lastig om er echt in de buurt te komen. Even verder rijden en je komt bij Slap Virje, een waterval die als een mooie gordijn naar beneden valt en te bereiken is na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats. 
Slap Boka
De indrukwekkende Boka waterval
Deel op Pinterest
 • De Savica waterval is er een die in alle reisgidsjes staat en ook de enige waterval waarvoor je een (kleine) toegangsprijs moet betalen. Je vindt deze aan het einde van de weg langs het Bohinj meer. Neem een goede conditie mee, want de trappen er naartoe lijken eindeloos! Heb je geluk, dan tref je een woeste waterval, maar heeft het weinig geregend, dan kan deze wat tegenvallen.
Slap Savica
De Savica waterval
Deel op Pinterest
 • Aan het einde van de wandeling door de Vintgar Kloof, bij het meer van Bled, vind je Slap Šum, een leuk watervalletje waar een bruggetje overheen loopt. Het is sowieso een leuke wandeling door deze canyon met rivier, over vlonderpaden en langs rotswanden. De wandeling is grotendeels vlak en technisch totaal niet moeilijk. 
Slap Šum
Slap Šum aan het einde van de Vintgar Kloof
Deel op Pinterest
 • De Martuljek Falls zijn ook een pareltje, maar hier moet je wel flink voor wandelen. Parkeer bij Gozd Martuljek, gelegen aan de weg tussen Kranjska Gora en Jesenice. Daar staan bordjes naar de watervallen. De eerste waterval, Spodnji Martuljkov Slap, bereik je na ongeveer een uur wandelen langs de rivier en door het bos.

  De tweede waterval, Zgornji Martuljkov Slap, is voor de fanatieke en ervaren wandelaar. Je loopt namelijk over een enorm steil pad door het beukenbos. Een pittige klim, gevolgd door een best wel lastige afdaling over de rotsen. Maar, je inspanning wordt beloond: je komt uit bij een stalen brug over een diepe vallei. Vanaf daar zie je de bovenste Martuljek waterval, die sierlijk valt over de krijtwitte rotsen van de Julische Alpen.

  De echte waaghals kan nog klimmen naar het plateau waar de waterval op terecht komt, via een spleet met treden en staalkabels. 
Martuljek falls
De onderste Martuljek waterval
Deel op Pinterest

2. Watervallen bij Bohinjska Bistrica

Ben je op zoek naar verborgen pareltjes? In de buurt van het grote dorp Bohinjska Bistrica, net ten oosten van het Triglav Nationaal Park gelegen, zijn een paar geheime watervallen te vinden. 

 • De Bistrica Spring bereik je na een wandeling van een uur en ligt middenin een mooi bos. De waterval is de bron van de rivier de Bistrica en is niet hoog, maar wel erg breed. Rij naar het einde van de straat 'Pozabljeno' in het dorp. Hier vind je een voetpad omhoog met een bordje erbij: Izvir Bistrice. Volg dit pad langs weilanden, door het bos heen tot aan de rivier. Steek deze over via de tweede brug die je tegenkomt en je komt uit op een prachtig idyllische plek, waar je de waterval waarschijnlijk voor jezelf hebt!
Izvir Bistrice
De bron van de Bistrica
Deel op Pinterest
 • Slap Grmečica is een kleine waterval met een meertje ervoor. Neem de hoofdweg N209 van Bohinj naar Bled en let op het bordje met de naam van de waterval om de afslag niet te missen. Rij door tot het kleine parkeerterrein. Je bereikt de waterval na een korte wandeling, de brug over, langs de rivier. Je kunt de waterval ook van bovenaf bewonderen vanaf een bruggetje en draai je je om, dan zie je nog een mooie kloof. Deze waterval wordt ook gebruikt voor canyoning. 
Slap Grmečica
De waterval Grmečica
Deel op Pinterest

3. Watervallen in de Logar Vallei

De Logar Vallei ligt in het noorden van Slovenië, op ongeveer een uur rijden van de hoofdstad Ljubljana. Het bestaat uit prachtige groene weiden, een mooi bos en is omringd door de steile bergwanden van de Kamnische Alpen. Er zijn veel natuurschatten te vinden, zoals een aantal mooie watervallen.

 • De Rinka waterval is 90 meter is dit een van de hoogste watervallen van Slovenië. Vanuit het 'Arendsnest' heb je een prachtig zicht op deze waterval. 
 • De Palenk waterval valt over een klif en ligt naast een hotel. Bovenaan de waterval vind je een nauwe kloof met talloze kleine watervalletjes. 
 • De Brložnica watervallen vallen trapsgewijs met een totale hoogte van 125 meter. 
Rinka waterval
Rinka waterval in de Logar vallei
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!