Ga naar content

Kamperen in Nederland

Bijzondere overnachtingen in Nederland zijn er genoeg: van molens tot vuurtorens en hotels in woonboten. Maar niets zo leuk als kamperen in de natuur! Bij de boer, op een natuurcamping, of met net wat meer luxe op een vakantiepark!

Kamperen in de natuur in Nederland

Voor velen staat een vakantie in de natuur gelijk aan kamperen. Niet op een massale camping met honderden medekampeerders, maar een bescheiden camping dicht bij bossen, rivieren en weilanden, waar ’s avonds de geluiden om je heen bevestigen dat je je in de natuur bevindt. 

1. Glamping in Nederland

Een luxe kampeervakantie, in een groene omgeving, daar kan je niet meer om heen. Je ziet het in Italië, Frankrijk en Spanje, maar ook in Nederland heeft tegenwoordig iedere camping wel een of meerdere luxe tenten. Vooral met kinderen is glamping ideaal: meestal zijn de lodges en tenten voorzien van de beste voorzieningen en faciliteiten.

Er zijn steeds meer varianten op glamping accommodaties. Zo kan je een reeds geplaatste tent reserveren met een box spring en eenvoudig keukenblok. Maar er zijn ook compleet uitgeruste tenten met alles er op en er aan. Een vaatwasser, loungebank en zelfs een bad!

2. Kamperen bij de boer

Breng de zomer door op de boerderij, weg van alle drukte. Kamperen bij de boer, en dat in een luxe tent met toilet en keuken, klinkt dat niet heel idyllisch? Overdag de geiten melken, een rit op de tractor, vissen en de boer helpen met van alles en nog wat. 's Avonds met zijn allen samen barbecueën. Als dat goed in de oren klinkt kijk dan bij Farmcamps om een glamping in een van de vele plaatsen in Nederland te boeken. 100% kindvriendelijk!

3. Trekkershutten

Avontuurlijk kamperen in Nederland? Bekijk dan deze tip. Een trekkershut biedt een leuk en avontuurlijk onderkomen op een camping. Deze kleine compacte houten hutten bieden plaats aan maximaal 4 personen. De hutten zijn vaak ingericht met een eenvoudig interieur. Trekkershutten zijn uitermate geschikt als je op doortocht bent met de fiets of wandelend de natuur verkent en je geen zin of plaats hebt om een tent mee te nemen. Kijk voor meer info op Stichting Trekkershutten.

4. Bamping - Back to basic kamperen

Vakantiepark De Beekse Bergen heeft een nieuw terrein waarop geen vaste standplaatsen zijn, maar je vrij kunt kamperen tussen de bomen. Geen stroom, geen luxe, maar een "back to basic camping". 's Avonds gezellig een barbecue met het gezin, of kletsen met de buren bij een vuurtje. Het echte kampeergevoel overheerst hier weer.

5. Natuurkampeerterreinen

De echte natuurliefhebber kan niet om de natuurkampeerterreinen heen; deze verspreiden zich door heel Nederland en brengen je erg dicht bij veel groen, zodat je even helemaal het gevoel hebt er tussen uit te zijn.

De 140 natuurcampings zijn gelegen in mooie natuurgebieden, maar zijn ook voorzien van goed en schoon sanitair. Om te kunnen kamperen op een van deze fantastische campings dien je lid te worden van stichting Natuurkampeerterreinen.

Vakantiepark Bergen
Vakantiepark de Bergen
© Campings.com
Deel op Pinterest

6. Wildkamperen

Om helemaal back to basic te gaan kun je ook besluiten om te gaan wildkamperen, waarbij je al je kampeerspullen met je meeneemt het bos in om te kamperen in de vrije natuur. Helemaal legaal is het niet, sinds Staatsbosbeheer sinds 1 juli 2020 het zogeheten "paalkamperen" niet meer toestaat. Bij paalkamperen mocht je je tent binnen een straal van 10 meter vanaf de paal opzetten en volledig gratis overnachten, mits je de kampeerplek netjes hield en niet voor overlast zou zorgen.

Helaas is dat laatste toch gebeurd en na meerdere klachten is het paalkamperen inmiddels niet meer mogelijk. Wel kan je nog steeds logeren bij de boswachter

7. Plaggenhut

In de directe omgeving van de nationale parken Dwingelderveld en Drents Friese Wold bevindt zich de mini natuurcamping D’Olde Kamp. Hier is het nog echt stil en kan je 's nachts nog echte duisternis ervaren. De camping bestaat uit 40 plaatsen voor tent of caravan, met elk een eigen veldje en veel privacy. Vanaf de camping kan je mooi wandelen op de hei en in het bos. Naast de camping kan je ook overnachten in "plaggenhutten", waar je kan slapen in een bedstede. Boek bij Natuurhuisje.

8. Minicampings

Een minicamping is - de naam zegt het al - een kleine camping op een stuk land bij bijvoorbeeld de boer. Er is uiteraard slechts een beperkt aantal staanplaatsen. Een ideale manier om te kamperen in Nederland als je van een rustige omgeving houdt. Verwacht op een minicamping geen luxe voorzieningen zoals zwembad, crèche en speelterreinen. In ieder geval beschikt zo’n minicamping meestal wel over elektriciteit, water en sanitair. De rest is aan de eigenaar van de camping.

De minicamping heeft naast de populariteit in Nederland ook gewonnen aan populariteit in het buitenland. Veel campings in het buitenland richten zich ook op Nederlanders, waardoor hun website vaak in het Nederlands is. Een aanrader is het om eens te kijken naar het aanbod van Campspace. Hier vind je de meest bijzondere mini kampeerplekken in de natuur.

9. Leuke kampeerplekken

Nog meer ideeën voor leuke plekken met veel natuur!

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen voorkeur en kampeert de een graag in de vrije natuur, terwijl de ander wat meer luxe verwacht. Gelukkig is er ook veel keus in de verschillende soorten campings in Nederland. Zo zijn er speciale natuurcampings, boerencampings en minicampings. Bekijk hieronder onze tips om te kamperen in de natuur in Nederland. Wil je meer weten over alle natuurgebieden in Nederland, bekijk dan het overzicht van Nederlandse Nationale Parken.

Tips voor kampeerspullen

Bekijk ook even onze tips voor een kampeeruitrusting. 

Afbeelding voor Coleman Vail 6L tent
Tunneltent Vail 6L is uitstekend geschikt voor een vakantie met het gezin. De 3 kamers en ruime voortent zorgen voor een comfortabele en onbezonnen...
Afbeelding voor Coleman kampeerstoelen
De kampeerstoelen van Coleman zijn van hoogwaardige kwaliteit. Wij mochten 3 stoelen testen op functionaliteit en duurzaamheid. Het merk heeft een...
Afbeelding voor Camping Kitchen 2 van Campingaz
Beoordeling van de Camping Kitchen 2CV PZ - 4000W. Bekijk alle voordelen van dit mooi vormgegeven kooktoestel voor op de camping.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!