Ga naar content

Bijzonder overnachten in Nederland

Op zoek naar een bijzondere overnachting in Nederland? Dat ons land veel verrassende landschappen heeft, kent geen twijfel, maar in de natuur zijn er ook veel unieke en originele accommodaties te vinden. Kom tot rust op je slaapplek terwijl je kennis maakt met het echte boerenleven, geniet van het landschap vanuit een ecohuisje of trekkershut of slaap in een romantisch hotel in de natuur.

17 Tips voor overnachtingen in Nederland

Ben je op zoek naar een speciale manier om kennis te maken met een vakantie in eigen land? Een uniek plekje voor een sfeervol weekend met zijn tweetjes, of een gek avontuur met de kinderen. Doe hier dan inspiratie op. Bekijk onze tips voor originele overnachtingen in Nederland, want wat dacht je van logeren in een vliegtuig, een natuurhuisje midden in het bos, een vuurtoren, yurt of oude molen, op een boerderij of in een reggehooiberg, in een kasteel of klooster?

1. Natuurhuisjes in Nederland

Op zoek naar een afgelegen huisje? Wie een bijzonder plekje in Nederland in de natuur zoekt, die moet dé site voor natuurhuisjes bekijken. De naam zegt het al: Natuurhuisje.nl. Hier vind je alle slaapplekken met accommodaties in de natuur: vakantiehuizen in een boomgaard, in het bos, bij het water, blokhutten...

Inmiddels hebben zij meer dan 8.000 ecohuisjes in Nederland! De ene nog bijzonderder dan de andere, en allemaal ver weg van de massa en met vermelding als ze contactloos zijn.

natuurhuisje
Deel op Pinterest

2. Tiny House

De trend van de afgelopen jaren is het "tiny house", kleine accommodaties met beperkte middelen en luxe. Vaak zijn deze huisjes praktisch ingericht en wordt er veel gebruik gemaakt van duurzame materialen.

Ze zijn overgewaaid uit Amerika, uit een beweging die van mening is dat we veel minder luxe en dichter bij de natuur kunnen wonen. Dat alles met veel privacy! Daar kunnen wij ons wel in vinden. Jij ook? Bekijk zeker ook onze pagina over tiny houses in Nederland.

Is een Tiny House toch te groot voor je, wil je even helemaal in je eentje tot rust komen in de natuur, dan is een Solo Retreat een heerlijke plek voor een nachtje weg

Natuurhuisje
© Natuurhuisje
Ecohuisje
Deel op Pinterest

3. Overnachten in een boomhut

Logeer bij Landal Miggelenberg midden in de boomtoppen in een echte houten boomwoning. Dit park bevindt zich ten noorden van de Hoge Veluwe, dicht bij Hoenderloo. Maar niet alleen Landal heeft dit; steeds meer vakantieparken bouwen boomwoningen en cabins in het bos, de ene nog mooier dan de andere. Bekijk meer tips voor boomhutten.

4. Overnachten op de boerderij - Boerderijvakantie in Nederland

Leuk idee voor een originele overnachting in Nederland met kinderen: verblijf op de boerderij. Ook als stel is het leuk: je kan logeren in een knusse "bed and breakfast" met oude houten balken of in een immens landgoed, om vervolgens wakker te worden met het gekraai van de haan en geluiden van de stal.

Steeds meer aanbieders van boerderijovernachtingen zien het licht. Bekijk zeker eens gespecialiseerde sites zoals BoerenBed, zij hebben het meest uitgebreide aanbod aan kamperen op de boerderij en andere boerderijvakanties.

5. Luxe vakantiepark

Onze persoonlijke tip. Hof van Salland is een vakantiepark bij Hellendoorn. Het is een familiebedrijf, waar service, persoonlijk contact en gastvrijheid zeer hoog in het vaandel staan. Het unieke vakantiepark bestaat uit 100 luxe vakantiehuisjes, gebouwd met duurzame materialen die mooier worden naargelang de tijd verstrijkt.

Luxe vakantiepark nederland
© Hof van Salland
Hof van Salland
Deel op Pinterest

De huizen staan in een groene omgeving en zijn beschikbaar voor 2, 4, 5, 6 of 14 personen. Tevens is er een hotel, met 7 kamers. De meeste bezoekers van Hof van Salland komen hier om te wandelen en te fietsen en te genieten van een rustig verblijf. De gastvrouw in het restaurant zorgt voor heerlijk eten! 

6. Slapen in een yurt

Op Texel, in het plaatsje Den Hoorn, kan je overnachten in een echte Mongoolse ger of Yurt. Deze ronde Mongoolse tenten bevinden zich in het midden van de oer-Hollandse natuur. De accommodaties zijn primitief, maar comfortabel en bieden goede bedden, een eettafel en fornuis. Er is ook een speciale bruidssuite!

Wil je zelf overnachten in een van deze nomadische woontenten en is Mongolië je net iets te ver weg, dan kun je een gezellige weekendje vertoeven in de Texelse natuur. Texel.net biedt een verblijf in een Yurt op Texel.

7. Overnachten in een trekkershut

Een trekkershut is over het algemeen een kleine houten accommodatie op een camping of vakantiepark, soms ook in de natuur. Aanvankelijk was het bedoeld om te slapen tijdens een trektocht, dus veel luxe was daar niet voor nodig. De inrichting is doorgaans primitief en beperkt zich tot een keukenblok, een tafel met stoelen en stapelbedden. Maar wie graag in de natuur is heeft niet meer nodig. Lekker minimalistisch!

8. Overnachten in een Reggehooiberg

Waar in Nederland kan je overnachten weg van alle drukte, met het gevoel van het boerenleven? In Twente heeft men bijzondere accommodaties. In de Reggestreek kan je logeren in comfortabele Reggehooibergen.

Mölke Reggehooiberg
© Mölke
Mölke Reggehooiberg
Deel op Pinterest

De vakantiewoningen zijn gebouwd in de vorm van een echte hooiberg. Maak kennis met de sfeer van het platteland en het leven van de echte boeren. Een overnachting in een reggehooiberg vind je op diverse vakantieparken in Nederland. Ook op Natuurhuisje kan je een originele overnachting in een oude hooiberg boeken. 

9. Overnachten op een boot of bij het water

Wat is er origineler dan overnachten op een boot? Met de vele kanalen en grachten is dit de nieuwe hype voor aparte slaapgelegenheden. Overnacht op een hotelschip, een hotelboot, op een woonboot in het centrum van Amsterdam of aan boord van een zeilschip. Booking.com geeft een volledig overzicht van alle botels in Amsterdam.

10. Overnachten in kasteel, fort of op landgoed

Wat is er meer bijzonder dan een overnachting in een kasteel? Booking.com biedt slaapplekken in verschillende mooie kastelen in de Benelux. Vaak liggen deze accommodaties op een groot landgoed met mooie tuinen en natuurrijke omgeving.

Bijzondere overnachting
© Booking
Kasteelovernachting
Deel op Pinterest

Verder zijn bourgondisch eten en een romantische inrichting in een knusse kamer gegarandeerd! Slapen in een kasteel in Nederland is iets wat je ooit gedaan moet hebben. 

11. Hunebed - Overnachten in prehistorische sfeer

Dat is nog eens een bijzonder nachtje weg! In Stadskanaal, tussen Groningen en Emmen, kun je overnachten in een Hunebed! In het Stadskanaal hotel slaap je onder een rots. De kamer is aangekleed in een prehistorisch jasje waardoor je je helemaal niet in Nederland waant. Het ziet er misschien primitief uit, maar alle luxe van een viersterrenhotel is aanwezig! Het meubilair is gemaakt van boomstammen, de muren zijn van leem. Wil jij ook even terug de tijd in? Meer over slapen in een hunebed bij Belevenissen

Een andere leuke 'terug in de tijd belevenis' krijg je in de nagebouwde prehistorische nederzetting, gelegen in Natuurpark Lelystad. Dit is wel heel primitief maar degenen die zoeken naar een écht bijzondere en basic overnachting zitten helemaal goed.

12. Overnachten in een klooster

Helemaal tot rust komen in Nederland? Ga dan overnachten in een voormalig klooster, in een oude abdij of een kloosterhotel. Vaak bevinden kloosters zich in een natuurrijke omgeving en bieden ze een serene sfeer waar je tot bezinning kan komen. Het lijkt soms wel of de tijd heeft stilgestaan in deze bijzondere overnachtingsplekken. Kijk eens op Booking.com voor slaapplaatsen in een klooster. 

Slapen in een klooster
© Booking.com
Kloosterhotel
Deel op Pinterest

13. Overnachten in een paddenstoel

Dit lieflijke huisje in de vorm van een paddenstoel bevindt zich op een kleinschalig vakantiepark in Drenthe, dicht bij Groningen. 4 vrijstaande paddenstoelenhuisjes liggen hier aan de Drentsche Aa. Je kan er onder begeleiding paardrijden op echte IJslandse paarden of op je eigen paard. Tijdens de paddenstoelendagen leren ze je er alles over het eten van en het herkennen van giftige paddenstoelen. Bekijk op Natuurhuisje.nl.

14. Bijzonder overnachten met kinderen in Nederland

Hoe leuk is het om samen met jouw kind(eren) te overnachten op een bijzonder plekje? Enkele van bovenstaande ideeën zoals de boomhutovernachting, slapen op de boerderij of een nachtje in een tiny house zijn ontzettend leuk met de kids. Maar heb je meer inspiratie nodig, bekijk dan onze pagina die speciaal gaat over originele overnachtingen met kinderen.

15. Overnachten in een molenhuisje

Een bijzondere accommodatie én typisch Nederlands: overnachten in een molen of in een echt Hollands molenhuisje. In Onderdendam, tussen Groningen en de Waddenzee, ligt Molen Hunsingo. Een bijzondere accommodatie, waar ook je huisdieren welkom zijn. Zelf slapen in een molen? Boek nu bij Booking.com.

16. Verrassende B&B in Nederland

Slapen in een Bed and Breakfast is ook altijd heerlijk. Zeker als deze net even anders dan anders is. Op een unieke manier ingericht, gelegen op een fantastische plek. En met een geweldig ontbijt natuurlijk. Onderstaande B&B's zijn bijzonder leuk!

17. Slapen op een landgoed in Nederland

Op de historische buitenplaatsen in ons land vind je een mix aan cultuurhistorie en natuur. Er zijn nog veel landgoederen in Nederland bewaard gebleven. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de rust. Wist je dat je op een aantal landgoederen ook kunt blijven slapen? Bekijk de mooiste landgoederen van Nederland, mét overnachtingstips! 

Landgoedovernachting
Deel op Pinterest

Nog meer originele overnachtingen in Nederland

Tip: bekijk ook huisdiervriendelijke accommodaties in Nederland. Bijzondere plekjes waar de viervoeter welkom is.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!