Ga naar content

Bijzonder overnachten in Nederland

Nederland - Op zoek naar een bijzondere overnachting in Nederland? Dat ons land veel verrassende landschappen heeft kent geen twijfel, maar in de natuur zijn er ook veel unieke en originele accommodaties te vinden. Kom tot rust op je slaapplek terwijl je kennis maakt met het echte boerenleven, geniet van het landschap vanuit een trekkershut of slaap in een bijzonder hotel in Drenthe, Brabant of Limburg.

14 Tips voor overnachtingen in Nederland

Ben je op zoek naar een speciale manier om kennis te maken met de natuur in eigen land? Een uniek plekje voor een sfeervol weekend met zijn tweetjes, of een gek avontuur met de kinderen. Doe hier dan inspiratie op. Bekijk onze tips voor originele overnachtingen in Nederland, want wat dacht je van logeren in een vliegtuig, vuurtoren, yurt of oude molen, op een boerderij of in een reggehooiberg, in een kasteel of klooster?

1. Overnachten in de natuur - Natuurhuisjes in Nederland

Op zoek naar een afgelegen huisje? Wie een bijzondere overnachting in Nederland in de natuur zoekt, die moet dé site voor natuurhuisjes bekijken. De naam zegt het al: Natuurhuisje.nl. Hier vind je alle slaapplekken met accommodaties in de natuur: vakantiehuizen in een boomgaard, in het bos, bij het water, boshuisjes, blokhutten... Meer dan 650 huisjes in Nederland! De ene nog bijzonderder dan de andere, en allemaal ver weg van de massa en met vermelding als ze contactloos zijn.

2. Tiny houses

De trend van de afgelopen jaren is het "tiny house", kleine accommodaties met beperkte middelen en luxe. Vaak zijn deze huisjes praktisch ingericht en wordt er veel gebruik gemaakt van duurzame materialen. Ze zijn overgewaaid uit Amerika, uit een beweging die van mening is dat we veel minder luxe en dichter bij de natuur kunnen wonen. Dat alles met veel privacy! Daar kunnen wij ons wel in vinden. Jij ook?

3. Overnachten in een boomhut

Logeer bij Landal Miggelenberg: overnacht midden in de boomtoppen in een echte houten boomwoning. Dit park bevindt zich ten noorden van de Hoge Veluwe, dicht bij Hoenderloo. Maar niet alleen Landal heeft dit; steeds meer vakantieparken bouwen boomwoningen en cabins in het bos, de ene nog mooier dan de andere.

4. Kamperen bij mensen in de tuin

Hoe gaaf is dat? Zet je tent op in een biologische tuin, een boomgaard of een grasland! De meest originele microcampings vind je bij Campspace.

5. Overnachten op de boerderij - Boerderijvakantie in Nederland

Leuk idee voor een bijzondere overnachting in Nederland met kinderen: overnachten op de boerderij. Ook als stel is het leuk: je kan logeren in een knusse "bed and breakfast" met oude houten balken of in een immens landgoed, om vervolgens wakker te worden met het gekraai van de haan en geluiden van de stal. Het boerenleven brengt je een stuk dichter bij de natuur.

Steeds meer aanbieders van boerderijovernachtingen zien het licht. Bekijk zeker eens gespecialiseerde sites zoals Farmcamps en BoerenBed, zij hebben het meest uitgebreide aanbod aan glamping op de boerderij en andere boerderijvakanties.

6. Luxe vakantiepark

Onze persoonlijke tip. Hof van Salland is een vakantiepark bij Hellendoorn. Het is een familiebedrijf, waar service, persoonlijk contact en gastvrijheid zeer hoog in het vaandel staan. Het vakantiepark bestaat uit 100 luxe vakantiehuisjes, gebouwd met duurzame materialen die mooier worden naargelang de tijd verstrijkt. De huizen staan in een groene omgeving en zijn beschikbaar voor 2, 4, 5, 6 of 14 personen. Tevens is er een hotel, met 7 kamers. De meeste bezoekers van Hof van Salland komen hier om te wandelen en te fietsen en te genieten van een rustig verblijf. De gastvrouw in het restaurant zorgt voor heerlijk eten! 

Hof van Salland

7. Slapen in een Yurt

Op Texel, in het plaatsje Den Hoorn, kan je overnachten in een echte Mongoolse ger of Yurt. Deze ronde Mongoolse tenten bevinden zich in het midden van de oer-Hollandse natuur. De accommodaties zijn primitief, maar comfortabel en bieden goede bedden, een eettafel en fornuis. Er is ook een speciale bruidssuite! Wil je zelf overnachten in een van deze nomadische woontenten en is Mongolië je net iets te ver weg, dan kun je een gezellige weekendje vertoeven in de Texelse natuur. Texel.net biedt een verblijf in een Yurt op Texel. In Alphen kan je een yurt reserveren via de kadosite van Belevenissen.nl. En ook in Drenthe kan je overnachten in een yurt, kijk bij Natuurhuisje.

8. Overnachten in een trekkershut

Een trekkershut is over het algemeen een kleine houten accommodatie op een camping of vakantiepark, soms ook in de natuur. De inrichting is in doorgaans primitief en beperkt zich vaak tot een keukenblok, een tafel met stoelen en stapelbedden.

9. Overnachten in een Reggehooiberg

Waar in Nederland kan je overnachten weg van alle drukte, met het gevoel van het boerenleven? In Twente heeft men bijzondere accommodaties. In de Reggestreek kan je logeren in comfortabele Reggehooibergen. De vakantiewoningen zijn gebouwd in de vorm van een echte hooiberg. Maak kennis met de sfeer van het platteland en het leven van de echte boeren. Bekijk en boek de overnachtingen in reggehooibergen op de website van Molke. Ook op Natuurhuisje kan je een originele overnachting in een oude hooiberg boeken. 

10. Bijzonder overnachten op een boot, in een "Botel"

Waar in Nederland kan je bijzonder overnachten? Wat is er origineler dan overnachten op een boot? Met de vele kanalen en grachten is dit de nieuwe hype voor aparte slaapgelegenheden. Overnacht op een hotelschip, een hotelboot, op een woonboot in het centrum van Amsterdam of aan boord van een zeilschip. Booking.com geeft een volledig overzicht van alle botels in Amsterdam.

11. Overnachten in kasteel of fort

Wat is er meer bijzonder dan een overnachting in een kasteel? Booking.com biedt slaapplekken in verschillende mooie kastelen in de Benelux. Vaak liggen deze accommodaties op een groot landgoed met mooie tuinen en natuurrijke omgeving. Verder zijn bourgondisch eten en een romantische overnachting in een knusse kamer gegarandeerd! Slapen in een kasteel in Nederland is iets wat je ooit gedaan moet hebben.

Nog stoerder vind ik een overnachting in een fort. In Vuren, bij rivier de Waal en tegenover Slot Loevestein, heb je de mogelijkheid om te slapen in een oude bunker of een luxe ingerichte kamer in het fort!

12. Hunebed - Bijzonder overnachten in prehistorische sfeer

Dat is nog eens een bijzondere overnachting in Nederland! In Stadskanaal, tussen Groningen en Emmen, kun je overnachten in een Hunebed! In het Stadskanaal hotel slaap je onder een rots. De kamer is aangekleed in een prehistorisch jasje waardoor je je helemaal niet in Nederland waant. Het ziet er misschien primitief uit, maar alle luxe van een viersterrenhotel is aanwezig! Het meubilair is gemaakt van boomstammen, de muren zijn van leem. Wil jij ook even terug de tijd in? Meer over slapen in een hunebed bij Belevenissen.

13. Overnachten in een klooster

Helemaal tot rust komen in Nederland? Ga dan overnachten in een voormalig klooster, in een oude abdij of een kloosterhotel. Vaak bevinden kloosters zich in een natuurrijke omgeving en bieden ze een serene sfeer waar je tot bezinning kan komen. Het lijkt soms wel of de tijd heeft stilgestaan in deze bijzondere overnachtingsplekken. Kijk eens op Booking.com voor slaapplaatsen in een klooster. 

14. Overnachten in een paddenstoel

Dit lieflijke huisje in de vorm van een paddenstoel bevindt zich op een kleinschalig vakantiepark in Drenthe, dicht bij Groningen. 4 vrijstaande paddenstoelenhuisjes liggen hier aan de Drentsche Aa. Je kan er onder begeleiding paardrijden op echte IJslandse paarden of op je eigen paard. Tijdens de paddenstoelendagen leren ze je er alles over het eten van en het herkennen van giftige paddenstoelen.
Bekijk op Natuurhuisje.nl.

15. Overnachten in een molenhuisje

Een bijzondere accommodatie én typisch Nederlands: overnachten in een molen of in een echt Hollands molenhuisje.
In Onderdendam, tussen Groningen en de Waddenzee, ligt Molen Hunsingo. Een bijzondere accommodatie, waar ook je huisdieren welkom zijn. Zelf slapen in een molen? Boek nu bij Booking.com.

Nog meer originele overnachtingen in Nederland

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!