Ga naar content

Landgoederen in Nederland

Natuur in Nederland - In Nederland zijn er talloze mooie landgoederen te vinden. De historische buitenplaatsen waren vroeger eigendom van rijke stadslieden. Hier stond een landhuis en er waren mooie tuinen, parken met waterpartijen en omliggende bossen aangelegd.

Mooiste Nederlandse landgoederen

De meeste buitenplaatsen en landgoederen zijn afkomstig uit de 17e tot 20e eeuw. Rijke stedelingen lieten deze aanleggen in landelijk gebied. Vooral in de zomermaanden konden zij dan afstand nemen van het lawaai en ongezonde lucht in de stad. En met het pachten van land werd veel geld verdiend door de grootgrondbezitters.

Veel landgoederen zijn goed bewaard gebleven en tegenwoordig in het bezit van natuurorganisaties. Enkele zijn nog in particuliere handen, maar soms wel opengesteld voor publiek. Het is heerlijk wandelen door de buitenplaatsen en de omliggende natuur die bij het landgoed hoort.

Wat zijn de mooiste landgoederen in Nederland? Op welk landgoed kun je tijdens een wandeling genieten van de rust en natuur of zelfs overnachten? Wij zetten het per provincie op een rij.

1. Landgoederen in Groningen

Het Landgoed Nienoord in Leek is een begrip in de provincie Groningen. Op de voormalige borg is nu een knalgeel landhuis gevestigd. Er is van alles te doen, zoals een rijtuigenmuseum, zwemkasteel en familiepark met speeltuin en modelspoorbaan. Maar ook kun je er heerlijk wandelen via het Hazepad, door het Sterrenbos en langs het Leekster Hoofddiep en het Leekstermeer. 

Fraeylemaborg
De Fraeylemaborg in Slochteren
Deel op Pinterest

Een ander bekend Gronings landgoed is de Fraeylemaborg in Slochteren met het Slochterbos met heuvels, waterpartijen en bruggetjes. In het bos kom je kunstwerken en 'follies' tegen; merkwaardige bouwsels zonder enig nut. 

Overnachtingstips landgoederen Groningen:

2. Landgoederen in Friesland

Landgoed Oranjewoud is een koninklijk bos ten oosten van Heerenveen. Wandel over de lange lanen, langs waterpartijen en kleine weilandjes tussen de bossen. In de Overtuin vind je kronkelende paadjes, een kruidentuin en slangenmuur. Het Museum Belvédère toont moderne kunst in relatie tot het Friese landschap.

Oranjewoud
Deel op Pinterest

Ten noorden van Leeuwarden liggen landgoederen Stania State, middenin het bos, en Dekema State, met opengestelde tuinen. Fogelsangh State ligt bij Veenklooster, tussen Kollum en Buitenpost. Het buitenhuis is in particulier bezit, maar opengesteld voor publiek. Eromheen ligt het Veenkloosterbos, een parkbos van tuinarchitect Roodbaard. Je kunt er meerdere rondjes lopen en het witte bruggetje is een erg fotogenieke plek! 

Overnachtingstips landgoederen Friesland:

3. Landgoederen in Drenthe

In de buurt van Eelde vind je een landgoederengordel in Engelse landschapsstijl. Het is heerlijk wandelen door de vijf landgoederen, de aangrenzende polder en het Friesche Veen. 

Een van de landgoederen is De Braak aan de noordkant van Paterswolde. Dit is een monumentaal park met vijvers, die dienen als kraamkamer voor padden. Blikvangers zijn het doolhof (leuk voor kinderen!) en het berceau, een loofgang die is aangelegd door de toppen van beuken aan elkaar te vlechten. Verder vind je er 350 jaar oude beuken en eiken, waarin vleermuizen huizen.

Landgoed De Braak
Deel op Pinterest

Landgoed de Vosbergen heeft een heerlijk wandelbos. In de voormalige boerderij, die nu is uitgebouwd tot villa, is een museum met muziekinstrumenten gevestigd. De oorspronkelijke eigenaren waren het echtpaar Kraus-Groeneveld, waarvan je het graf nog in het bos kunt vinden. 

Overnachtingstips landgoederen Drenthe:

4. Landgoederen in Overijssel

Maar liefst 10% van de hele provincie Overijssel bestaat uit landgoederen. Het zijn er echt te veel om op te noemen! Hierbij enkele tips:

Het Landgoed Beerze in het Vechtdal bevat verschillende landschapstypes rondom het landhuis, van hoogveen, tot aan natte heide en een zandverstuiving. Een prachtig gebied om te voet te verkennen. 

Aan de oevers van de IJssel ligt Landgoed Nieuw Rande, dat deel uitmaakt van het veel grotere landgoed Keizersrand bij Deventer. Je kunt hier volop wandelen en fietsen en er zijn veel routes beschikbaar. 

In Twente ligt het dubbele landgoed Nijenhuis & Westerflier. Nijenhuis heeft een zogenaamd coulisselandschap, bestaande uit lapjes grond gescheiden door heggen, houtwallen en muurtjes. Westerflier is groter en meer agrarisch met weilanden en rechte lanen. 

De Sprengenberg
Deel op Pinterest

Midden op de Sallandse Heuvelrug ligt De Sprengenberg. Maar liefst 740 hectare vol met prachtige heide, bossen en statige lanen met rododendrons en azalea's. Blikvanger is de Palthetoren, die helaas niet te beklimmen is.

Overnachtingstips landgoederen Overijssel:

5. Landgoederen in Gelderland

Bij Arnhem vind je het ene prachtige landgoed na de andere. Groot Warnsborn wil ik niet ongenoemd laten. Het is een heerlijk heuvelachtig wandelgebied. Er is een kweekprogramma voor de inheems rivierkreeft, die met uitsterven wordt bedreigd. Ook leven er ringslagen, gele kwikstaarten, ijsvogels en vleermuizen. 

Berceau landgoed Mariëndaal
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

En ook Mariëndaal is het noemen waard. Je vindt hier de Groene Bedstee, een gigantisch berceau van beuken en linden. Wist je dat deze is aangelegd voor de rijkelui om er te wandelen? Een zongebruinde huid was namelijk het kenmerk van de arbeider en uit den boze voor mensen met centjes. Door te wandelen door de dichtbegroeide loofgang, bleef je huid mooi bleek. 

Bij Epe vind je het landgoed Tongeren. Deze is nog steeds in particulier bezit, maar opgesteld voor publiek om er heerlijk te wandelen. Kies een van de drie wandelroutes en sla zeker het vlonderpad door de natte graslanden niet over. 

Landgoed Tongeren
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Overnachtingstips landgoederen Gelderland:

6. Landgoederen in Flevoland

Historische landgoederen vind je in Flevoland niet, gezien het grootste deel van de provincie pas in de jaren '50 van de vorige eeuw is ingepolderd. Het Roggebotstaete is een jong landgoed in de polder en een voormalige boomkwekerij. Struin door het bos en open velden of bezoek het voedselbos, bijentuin, moestuin en bosvarkens. De mooiste boom is de Scheve Linde op het pad naar de bijentuin. 

Bij Swifterband wordt het landgoed Artemis aangelegd. Er komen bomen, grasland en water en de bedoeling is dat het wordt opgesteld voor iedereen. 

7. Landgoederen in Utrecht

Er is al lange tijd veel te doen over plannen voor de verbreding van de snelweg A27. Deze zou namelijk dwars door landgoed Amelisweerd en Rhijnauwen gaan, het best bezochte groengebied van Utrecht. Amelisweerd is een eeuwenoud rivierbos in een bocht van de Kromme Rijn. Het bestaat uit Oud Amelisweerd met rechte parklanen en slingerpaadjes en Nieuw Amelisweerd met mooie stinzenplanten, reeën en een reigerkolonie pal naast de snelweg. Rhijnauwen biedt ruimte voor een lekkere picknick en plek om te spelen voor de kids.

Nieuw Amelisweerd
Deel op Pinterest

Landgoed Bornia bij Zeist bestaat uit bossen, heide en stuifzanden. Samen met Heidestein en Noordhout vormt het het grootste aangesloten natuurgebied van Utrecht en je kunt er makkelijk een hele dag wandelen. Je vindt er volop flora en fauna, zoals zeldzame paddelstoelen, vogels en vlinders.

Overnachtingstips landgoederen Utrecht: 

8. Landgoederen in Noord-Holland

Het Landgoed Duin en Kruitberg maakt deel uit van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Je vindt er kastanje- en beukenlanen en bermen vol met (bloeiende) stinzenplanten. Bijzonder: Shetlandpony's en Schotse Hooglanders begrazen het gebied. 

Landgoed Nijenburg bij Alkmaar bevat een mooi parkhuis met tuinen en eromheen ligt een mooi bos en weilanden. Geniet er in de lente van voorjaarsbloeiers en in de herfst van paddenstoelen. Bij de Katteberg is een speelveld voor gezinnen. 

Landgoed Gooilust
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Bij 's Graveland vind je de Gooise Lusthoven. Combineer ze alle acht tijdens een lange wandeling vanaf het Bezoekerscentrum. Elk landgoed heeft weer andere kenmerken en een eigen verhaal. Een van de hoogtepunten in het voorjaar is toch wel de bloeiende Rododendronvallei in Gooilust. Kijk eens op onze pagina over Wandelen in 't Gooi voor een beschrijving van alle buitenplaatsen. 

Overnachtingstips landgoederen Noord-Holland:

9. Landgoederen Zuid-Holland

Het bekendste landgoed van deze provincie is landgoed Clingendael, gelegen tussen Den Haag en Wassenaar. In de tuinen vind je mooie bomengroepen en spiegelende waterpartijen en natuurlijk de Japanse tuin, die slechts acht weken per jaar toegankelijk is voor bezoekers.

Clingendael
Deel op Pinterest

Een mooie wandeling is de De Buitenplaatsroute (10 km) tussen Noordwijk en Noordwijkerhout. Langs de binnenrand van de duinen vind je vele landgoederen, waar veel moois is te zien. 

Overnachtingstips landgoederen Zuid-Holland:

10. Landgoederen Zeeland

In de omgeving van Walcheren op Schouwen-Duiveland waren vroeger maar liefst 270 buitenplaatsen aanwezig. Slechts een klein deel is daarvan bewaard gebleven, zoals Ter HoogeOverduin en Duinbeek in natuurgebied de Manteling (tussen Oostkapelle en Domburg) en Toorenvliedt in Middelburg. 

11. Landgoederen Noord-Brabant

Ook deze provincie kent wel honderden landgoederen. Ik licht er enkele uit:

Onder Tilburg ligt Landgoed Huis ter Heide met het beroemde vlonderpad. Het is echt een vogelparadijs en je vindt er een grote variatie aan landschap, die je kunt bekijken vanuit uitkijktorens. 

Landgoed Huis ter Heide
Deel op Pinterest

Landgoed de Wamberg onder Den Bosch is klein, maar fijn. Als het vriest, wordt er veel geschaatst op de plas middenin dit landgoed.

Landgoed De Baest is een verborgen parel tussen Tilburg en Eindhoven. Je vindt er eeuwenoude bossen en watertjes met hangbruggen.

Overnachtingstips landgoederen Noord-Brabant:

12. Landgoederen Limburg

Op 10 minuten rijden van Nijmegen, net over de grens met Limburg is het Landgoed Mookerheide gelegen met het spierwitte jachtslot. Daaromheen pareltjes als het parkbos met allerlei soorten bomen, historische kassen, tuinen en een leifruitmuur en het natuurlijke heidegebied. 

Geijsteren
Deel op Pinterest

Door Landgoed Geijsteren stroomt de Oostrumse Beek. Wandel langs de watermolen de Rosmolen en de Willibrorduskapel door het natuurgebied met bos, weide en akkers. 

Tenslotte is het fantastisch wandelen in Landgoed De Hamert, onderdeel van NP de Maasduinen. Natuurlijk gevormde stuifduinen, hoogveen, bossen en heide, je vindt het hier allemaal. 

Overnachtingstips landgoederen Limburg:

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!