Ga naar content

't Gooi

In 't Gooi vind je veel variatie aan natuur. De streek staat bekend om de bloeiende heidevelden, idyllische landgoederen vol historie en het Naardermeer met zeldzame dieren zoals de otter en purperreiger. En dat middenin de dichtbevolkte Randstad!

Natuur in 't Gooi

't Gooi biedt volop gelegenheid om te wandelen en fietsen in de natuur. Tussen het Gooimeer en Hollandsche Rading vind je een verrassende variatie aan landschappen. De natuur wordt vooral beheerd door het Goois Natuurreservaat, die veel aandacht steken in de bescherming van dit prachtige landschap.

Naast de typisch Gooise dorpen als Blaricum en Laren liggen uitgestrekte heidevelden, bossen en zandverstuivingen. En vlakbij het drukke Hilversum vind je een oase van rust in de 's Gravelandse Buitenplaatsen. Op deze landgoederen volop historie vind je naast statige landhuizen ook bijzondere natuur. Ook het Naardermeer is het noemen waard. Het beschermde natuurgebied bestaat uit meerdere grote en kleine meren en hier broeden meer dan 75 soorten vogels.

Mooiste plekken 't Gooi

Welke natuurgebieden zijn de hoogtepunten van 't Gooi? Waar vind je de mooiste plekjes om even helemaal weg te zijn van alle drukte? We hebben de highlights en mooie plaatsen met natuur voor je op een rij gezet.

1. Gooise heidevelden

  Half augustus tot half september kleuren de Gooise heidevelden paars en is het prachtig wandelen en fietsen. Maar ook de rest van het jaar is het de moeite waard om de heide te bezoeken. Voor je het weet, sta je oog in oog met een ree, Schotse Hooglander of een van de twee schaapskuddes van het Goois Natuurreservaat.

  Bloeiende Zuiderheide
  © Janneke Kaim
  Deel op Pinterest

  Tussen Hilversum en Bussum liggen de Bussumerheide, Westerheide en Zuiderheide. De Bussumerheide is sinds 2006 aangesloten op het Spanderswoud via de Natuurbrug Zanderij Crailo, het grootste ecoduct van de wereld. Verderop ligt de Westerheide, een walhalla voor natuurfotografen. Tussen de heide, grafheuvels en op het boekweitveldje heb je grote kans op het spotten van wildlife, zoals reeën en Schotse Hooglanders. De Zuiderheide, tegen Laren aangelegen, bevat veel hoogteverschillen en de grootste zandverstuiving van het Gooi.

  2. 's Gravelandse Buitenplaatsen

  De tien landgoederen tussen Hilversum en 's Graveland bieden een mooie combinatie van erfgoed en natuur. De geschiedenis van deze Buitenplaatsen begint al in de Gouden Eeuw. Rijke kooplieden lieten het zand afgraven voor de aanleg van de Amsterdamse grachtengordel. Vanuit de stad namen de schepen juist weer mest en huisvuil mee om de onvruchtbare grond te verrijken. De Gooise Lusthoven werden aangelegd met prachtige vijvers, bomenlanen en heuvels met rododendrons. 

  Hilverbeek herfst
  © Janneke Kaim
  Deel op Pinterest

  De Buitenplaatsen, die beheerd worden door Natuurmonumenten, hebben elk een eigen karakter. In Bantam vind je de landschapstuin Klein Zwitserland volop heuvels en een slingerbeek. Ook in Hilverbeek vind je veel waterpartijen, maar daarnaast ook prachtige oude bossen en open velden. Het landgoed Gooilust staat vooral bekend om de rododendronvallei, waar je je in het voorjaar waant in allerlei kleuren en geuren. 

  3. Naardermeer

  Het Naardermeer is een beschermd natuurgebied. Dit is het leefgebied van de otter, purperreiger, aalscholver en vele andere vogels. Maak samen met een boswachter een vaartocht met een fluisterboot, geniet van een oase van rust tussen steden als Hilversum en Amsterdam en bezoek de aalscholverkolonie. Of maak te voet of op de fiets een rondje Naardermeer. Ben je een vogelliefhebber? Dan mag je de vele vogelobservatiepunten zeker niet overslaan. Dit is het broedgebied van maar liefst 75 vogelsoorten, zoals verschillende soorten reigers, lepelaars en blauwborsten.

  Naardermeer aalscholverkolonie
  © Janneke Kaim
  Deel op Pinterest

  In 2017 zijn er nieuwe verbindingen gemaakt tussen het Naardermeer en de Ankeveense plassen. Niet alleen de otter keerde hierdoor na vijftig jaar terug naar het natuurgebied, ook reeën, vossen en zelfs de das maken hier dankbaar gebruik van. 

  4. Spanderswoud

  Eerst een productiebos, nu een prachtig natuurbos. Daarmee heeft het Spanderswoud landelijke bekendheid gekregen. Sinds de jaren '80 mag de natuur z'n eigen gang gaan in dit bos tussen Hilversum en Bussum. Afgestorven bomen en takken bieden een schuilplaats aan kleine dieren. En door het dode hout zijn er in de herfst veel paddenstoelen te vinden. 

  Vliegenzwam in Spanderswoud
  © Janneke Kaim
  Deel op Pinterest

  5. Zanderij Crailoo

  Naast de Bussumerheide en het Spanderswoud ligt Zanderij Crailoo. Hier werd zand afgegraven voor het aanleggen van de spoorbaan naar Amsterdam. Tegenwoordig is het een uniek natuurgebied met vlonderpaden over waterpartijen. Ook al is het natuurgebied niet groot, je vindt er volop dieren, waaronder de ijsvogel, vlinders en insecten. Ook zijn er zwerfkeien te vinden uit de voorlaatste ijstijd. 

  Zanderij Crailo vlonderpad
  Vlonderpad Zanderij Crailo
  Deel op Pinterest

  De Natuurbrug Zanderij Crailo is het grootste ecoduct van de wereld. Met de aanleg van deze natuurverbinding hebben dieren weer de kans om over de hele Heuvelrug heen en weer te lopen, van Rhenen tot aan Naarden. Reeën, vossen, konijnen en zelfs de veenmol en zandoorworm zijn hier al gespot. 

  6. Groeve Oostermeent

  De Groeve Oostermeent, tussen Blaricum en Huizen gelegen, heeft een opvallend hoogteverschil door afgegraven en hoger gelegen zandgrond. Het natuurgebied is niet alleen geologisch interessant, maar ook qua vegetatie. Dankzij de natte heide zijn er bijzondere planten te vinden, zoals de klokjesgentiaan, zonnedauw en wolfsklauw. Schotse Hooglanders nemen graag een bad in de aanwezige poelen en sloten.

  Groeve Oostermeent
  Schotse Hooglander in Groeve Oostermeent
  Deel op Pinterest

  7. Ankeveense Plassen

  De Ankeveense Plassen zijn prachtig weids, maar bestaan ook uit allerlei smalle slootjes en eilandjes. In het gebied broeden vele vogels, daarom is het niet toegestaan om er te varen, ook niet met een kano of sup. Wel kun je vaarexcursies maken met de boswachter en wandelen over de naastgelegen dammen en paden. En op de naastgelegen Spiegelplas mag je varen, zwemmen en duiken.

  Ankeveense Plassen
  Janneke Kaim
  Deel op Pinterest

  8. Loosdrechtse plassen

  In tegenstelling tot de Ankeveense Plassen, staan de Loosdrechtse Plassen bekend om de watersport. Huur een kano, roeiboot of sloep en ga het water op. Neem een picknick mee en leg aan bij een van de vele eilanden met mooie stranden. Of pak de fiets en geniet van de mooie uitzichten. 

  Bereikbaarheid

  De heidegebieden rondom Bussum en Hilversum zijn makkelijk te bereiken per trein. Wil je naar de 's Gravelandse Buitenplaatsen, neem dan de bus vanuit Hilversum of parkeer bij het Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten. Het Naardermeer ligt op een steenworp afstand van station Naarden-Bussum.

  Wat te doen in 't Gooi?

  De Gooise natuur verken je het beste wandelend of fietsend. We hebben de mooiste routes om te wandelen in 't Gooi voor je op een rij gezet. 

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Janneke Kaim
  Geschreven door
  Janneke Kaim
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!