Ga naar content

Noord-Holland

Op zoek naar een verrassende vakantiebestemming in eigen land? Denk eens aan een vakantie in Noord-Holland! Deze provincie heeft fantastische afwisselende natuur, leuke plaatsjes en geweldige activiteiten waardoor je echt even weg bent. We nemen je mee naar de mooiste plekken in Noord-Holland en laten je de variatie aan natuurgebieden en andere bezienswaardigheden zien.

Mooie plekken Noord-Holland

De natuur in de provincie is fantastisch. Aan de kust vind je ruige duingebieden met lange stranden en wilde dieren. Meer naar het binnenland bestaat het landschap uit bossen, plassen, meren en oer-Hollandse polders. Welke plekken mag je echt niet missen? Onderstaand een aantal tips voor mooie natuurgebieden in Noord-Holland.

1. Amsterdamse Waterleidingduinen

Op de grens van Noord-Holland en Zuid-Holland ligt een pareltje voor liefhebbers van wilde dieren, de Amsterdamse Waterleidingduinen. De AWD functioneert als waterzuiveringssysteem van de stad Amsterdam, maar het is zoveel meer dan dat. Het gebied bestaat uit poelen, rietkragen, bossen, bunkers en uiteraard duinen. Hier kom je naartoe voor een mooie wandelroute door de natuur en om oog in oog te staan met de vele damherten, vossen en vogels die er leven. Neem je camera mee, heb geduld en je komt zeker thuis met een waanzinnige wildlife ervaring en mooie foto’s.

2. Zuid-Kennemerland

Heerlijk struinen door de duinen, dat kan in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, gelegen ten westen van Haarlem. Je vindt hier prachtig duingebied met een rijke flora en fauna. Deels door de natuur, deels door de mens ontwikkeld. Tijdens een bezoek aan de Kennemerduinen heb je kans om Schotse hooglanders, Shetland pony's, Konikpaarden, damherten, vossen en reeën te zien. Wij spotten een vos recht voor ons op het pad.

Mooie plekken Noord-Holland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bijzonder is dat je in een afgesloten gebied, het Kraansvlak, de wisent (Europese bison) tegen kan komen. Wil je deze indrukwekkende dieren zien, dan is de wisentenroute van 3 kilometer leuk om te wandelen. Verder zijn er ook nog vele andere wandel- en fietsroutes aangelegd in de duinen. Van korte tochtjes tot pittige hikes en fietstochten.

3. Schoorlse Duinen

Nog een prachtig duingebied vind je bij de Schoorlse Duinen. Vanuit het dorpje Schoorl wandel je zo het gebied in. Wat je hier aantreft? Brede duinen, prachtige bossen en weidse heidevelden. Met zandduinen tot 53 meter hoog behoort dit tot een indrukwekkende plek voor een wandeling, fietstocht of ritje te paard. Daarnaast staat het gebied bekend om de 100 paddenstoelsoorten die hier groeien. De Schoorlse Duinen zijn dus in elk seizoen een leuke bestemming.

4. Noordhollands Duinreservaat

Het duingebied bij Castricum is een van de grootste natuurgebieden van heel Nederland. Maar liefst 20 kilometer lang en 2,5 kilometer breed. Het afwisselende duingebied biedt de ideale plek om te wandelen, fietsen en paardrijden. Daarnaast is dit duingebied ook ideaal voor de vogelaars. Er worden regelmatig mooie vogels gespot vanuit de vele kijkhutten en schermen. Denk aan de roerdomp, zaagbek, wilde zwaan, ijsvogel, havik, dodaar, brilduiker en blauwborst.

5. Laag Holland

We trekken iets verder het binnenland in en komen aan bij Nationaal Landschap Laag Holland. Ook wel de achtertuin van Amsterdam genoemd. Heerlijke Hollandse landschappen met polders, sloten en enkele van de mooiste dorpjes van het land. Laag Holland leent zich uitstekend om vanaf het water verkend te worden. 

Laag Holland
Deel op Pinterest

Lekker kanoën, suppen of roeien door de sloten en over de meren. Weidevogels kwetteren naast je boot. Je maakt een stop in Marken, Volendam of Broek in Waterland en je hebt het complete plaatje van Hollandse glorie.

6. Zaanstreek

De Zaanstreek is onderdeel van Laag Holland. Hier zie je Holland zoals buitenlanders het voor zich zien. Plat polderland met koeien, kikkers, molens, bruggetjes en schattige huizen. Stap eens in de schoenen van de toerist en ontdek waarom Nederland zo aanspreekt. Bezoek zeker de molens en tulpenvelden bij de Zaanse Schans. We weten zeker dat je na thuiskomst je liefde voor Nederland hebt herontdekt.

7. Meren en plassen

In Noord-Holland is veel water, heel veel water. Niet alleen langs de kust, maar ook verder naar het binnenland. Hier liggen vele meren en plassen waar je kan genieten van watersport of vogels kan spotten. Enkele mooie meren in Noord-Holland:

8. Waddenkust

Naast de Noordzee grenst Noord-Holland ook aan de dynamische Waddenzee. Hier speur je het wad af naar vogels en zeehonden en dompel je je onder in vervlogen tijden op het voormalige eiland Wieringen. Een bezoekje aan het Waddenbelevingspunt mag je in ieder geval niet overslaan! Lees waarom op onze pagina over de Waddenzeekust.

Natuur in Noord-Holland
Deel op Pinterest

Het prachtige Waddeneiland Texel hoort ook bij Noord-Holland. Deze mag dan ook niet ontbreken bij de mooiste plekken van de provincie. Pak de boot, laat je zorgen achter op het vasteland en geniet van het eilandleven. Bezoek het Nationaal Park Duinen van Texel, beklim de vuurtoren en ga op zoek naar vogels en zeehonden. 

Tip: boek een bijzondere overnachting op Texel en maar je vakantie nog onvergetelijker.

9. 't Gooi

Heerlijk wandelen of fietsen over de paarse heide, door bossen of over landgoederen, dat kan in 't Gooi. In deze streek is verrassend veel variatie in de natuur te vinden, en dat middenin de drukke Randstad. Maak een boswandeling in het Spanderswoud, geniet van bloeiende rododendrons in landgoed Gooilust of pak de fiets voor een rondje Naardermeer

Bloeiende heide 't Gooi
Janneke Kaim
Deel op Pinterest

10. Mooie plaatsen

Naast veel mooie natuur is Noord-Holland ook rijk aan prachtige steden en dorpen. Uiteraard ligt onze hoofdstad Amsterdam in deze provincie. Misschien ben je er al geweest, maar ook de natuur rond Amsterdam is de moeite waard. Daarnaast zijn Alkmaar, Edam, Egmond aan Zee, Haarlem, Hoorn, Marken, vestingstad Naarden en natuurlijk Volendam de pittoreske plaatsen in Noord-Holland.

Activiteiten Noord-Holland

Een heleboel te zien dus, maar wat is er te doen in Noord-Holland?

Wandelen

Wat zijn de leukste wandelroutes van Noord-Holland? Je kan je voorstellen dat er in de hele provincie veel te veel wandelroutes zijn om nu op te schrijven. Daarom tippen we er enkelen en kan je daarna met je wandelgids op pad. Om te beginnen enkele mooie langeafstandspaden in Noord-Holland.

Trekvogelpad - Deze LAW van 414 kilometer begint in Bergen aan Zee, bij het Noordhollands Duinreservaat. Vanuit hier wandel je naar het Oosten van Nederland via enkele van de beste vogelhotspots van het land. Vijf van de etappes lopen door Noord-Holland. Je wandelt via de Noordzeekust naar Alkmaar, door de polders met weidevogels, naar mooie plekken in Laag Holland zoals Twiske en Waterland, via Amsterdam naar het Naardermeer waar de purperreiger leeft. Vanuit daar loop je de Utrechtse Heuvelrug op en eindig je vele kilometers later in Enschede.

LAW Noord-Holland
Deel op Pinterest

Noord-Hollandpad - Wil je de provincie te voet écht leren kennen? Overweeg dan dit pad te bewandelen. In 16 etappes wandel je 284 kilometer door de typisch Noord-Hollandse natuur. Je start in de Cocksdorp, Texel en eindigt in Huizen. Een waanzinnig avontuur waarbij je Noord-Holland volledig in je opneemt.

Daarnaast lopen er natuurlijk vele wandelroutes door bovenstaande natuurgebieden. Ga jij wandelen in de Schoorlse Duinen, Kennemerland, op Texel of in Laag Holland? Enkele ideeën:

 • Het tientje van Waternet. Route van 10 kilometer door de AWD waarbij je over struinpaadjes de natuur leert kennen. Soms zoek je je eigen pad. Misschien rent er wel een vos voorbij?
 • Wandeling rondom het Vogelmeer. Route van 5,5 kilometer in Zuid-Kennemerland. Combineer duingebied met vogels, insecten en amfibieën.
Wandelroutes Noord-Holland
© Naturescanner
Deel op Pinterest
 • Familieroute rondje dorp en duin. Wandeling van 4,4 kilometer door Schoorl en de Schoorlse Duinen. Erg leuk en goed te doen met kinderen.
 • NS-wandeltocht Noordhollands Duinreservaat. 15 kilometer door duingebied en bos, over het strand en langs  wilde dieren.
 • Rondwandeling Twiske. 11,6 kilometer wandelen in Laag Holland. Spot tijdens het wandelen vogels in de moeraslanden of neem een duik in de Stooterplas.
 • Wandelroute Naardermeer. Stevige wandeling van 18,5 kilometer rond het Naardermeer. Stappen door weiland, over vlonderpaden en langs plassen vol met bijzondere vogels. Ook leuk bij het Naardermeer is het 6 kilometer lange Laarzenpad waarbij je dwars door de blubber wandelt en tussendoor vogels bewondert vanuit de observatiehut.

  Fietsen

  Hoe verken je een typisch Hollandse provincie beter dan op de fiets? Talloze fietsroutes leiden langs de mooiste plekjes van Noord-Holland. Van Texel tot 't Gooi en van de duinen tot de polder. Voor een volledig overzicht van mooie routes is het handig eens te kijken bij de fietskaarten- en gidsen van De Zwerver.

  Fietsroutes Noord-Holland
  Deel op Pinterest

  Bekijk ook eens deze georganiseerde fietsreis door Noord-Holland:

  Vogels spotten

  Door bovenstaande tips ben je er waarschijnlijk al achter gekomen dat je erg goed vogels kan spotten in de provincie. In alle genoemde natuurgebieden vind je unieke vogels. Maar we willen nog een goede vogel hotspot tippen: de pier van IJmuiden. Hier heb je met een beetje geluk, in het goede seizoen, kans om vogels te zien die zeer zeldzaam zijn in Nederland.

  Vogels spotten Noord-Holland
  Deel op Pinterest

  Denk aan de Jan-van-Gent en eidereend. Vooral de Zuidpier is erg geliefd onder vogelaars. Zeker in het najaar en de winter heb je kans dat deze zeevogels voorbij komen. Heb geduld en geniet!

  Logeertips

  Tijdens je vakantie in Noord-Holland wil je natuurlijk ook uniek slapen. Onderstaande slaapplekken zijn misschien wel wat voor jou? Bekijk ook onze pagina met originele slaapplekken in Noord-Holland.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Manou Kemna
  Geschreven door
  Manou Kemna
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!