Ga naar content

Nationaal Landschap Laag Holland

Natuur in Noord-Holland - Laag Holland is misschien wel een van de meest bijzondere stukjes natuur van Nederland. Op slechts enkele tientallen kilometers van hartje Amsterdam ligt namelijk een groene oase, een typisch Oer-Hollands landschap waar de natuur de ruimte krijgt.

Dit landschap is grotendeels gevormd met mensenhanden om een gebied onder de zeespiegel leefbaar te maken. Daardoor geniet je hier van zowel natuurlijke als cultureel-historische pronkstukken. Welkom in een gebied met uitgestrekte weilanden, een lijnenspel van sloten en velden maar ook molens en historische dorpjes. Welkom in Laag Holland.

Natuur Laag Holland

Het landschap van Laag Holland is niet altijd zo geweest als het nu is. Het staat bekend als een gebied waar mens en natuur de handen ineenslaan voor een leven met en tussen water. Door menselijk ingrijpen zijn mooie stukken natuur ontstaan met veel belang voor de biodiversiteit. Zo is Laag Holland een van de belangrijkste vogelbroedplaatsen van Europa. In het landschap is een duidelijk patroon te vinden. Weilanden, slootjes, weidse wateren, riethagen, bruggetjes en schattige dorpjes kenmerken dit gebied.

Het Nationaal Landschap Laag Holland wordt beschermd en dus vind je hier geen grootschalige nieuwbouw maar oude molens, weidse open velden en ruimte voor de natuur. Bekijk je het gebied van boven dan zie je de typische Nederlandse lappendeken van weilanden en slootjes ertussen. Een knap lijnenspel gecreëerd door de mens, waar natuur de overhand heeft.

Mooiste plekken Laag Holland

Het samenspel tussen natuur en de mens is in het landschap van Laag Holland goed te zien. De geschiedenis van sommige gebieden gaat soms al een eeuw terug. Je kan je voorstellen dat dit bijzondere taferelen oplevert. Onderstaande gebieden zijn volgens ons de mooiste gebieden van Laag Holland.

1. De Beemster

Een bezoek aan De Beemster is de manier om te zien hoe Nederlanders al honderden jaren bezig zijn om het land naar eigen wensen in te richten. De Beemster zag er eeuwen geleden namelijk totaal anders uit. Het was een groot meer, maar rijke Amsterdammers hebben besloten het gebied droog te leggen met behulp van molens.

Vandaag de dag is droogmakerij De Beemster opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst en vind je er weilanden met grazende koeien, fazanten, zwanen, slootjes en landbouw weggetjes. De droogmakerij wordt geroemd om de bijzondere geometrische inrichting van het landschap. De wegen, weilanden en sloten zijn allemaal in strakke lijnen ingericht! Een leuke manier om De Beemster te verkennen is met een Twizy. Dit elektrische en stille karretje is het perfecte voertuig om mee rond te rijden en te genieten van de mooie landschappen. Relaxt en duurzaam!

De Beemster
Deel op Pinterest

2. Zaanstreek

Het beeld dat vele toeristen hebben van Nederland komt hier vandaan. In deze streek vind je kanalen met bruggetjes erover, landbouwgrond en er worden zelfs klompen gemaakt en kaas geproduceerd. Een streek die voor ons als Nederlanders misschien niet heel interessant klinkt, maar wie de tijd neemt en eens goed door de weilanden tuurt met een verrekijker kan zich verbazen over het bruisende dierenleven dat zich hier afspeelt.

Kikkers kwaken langs de randen van sloten en vogels zingen vrolijk vanuit de rietranden. Wellicht zie je dan in waarom toeristen het oer-Hollandse landschap zo mooi vinden. Lees meer over de Zaanstreek.

3. Marken

Het pittoreske schiereiland Marken, gelegen in het Markermeer, heeft een bijzondere geschiedenis. Het eiland werd in de dertiende eeuw van het vasteland gescheiden tijdens een storm. De eeuwenlange isolatie die daarop volgde leidde tot de ontwikkeling van unieke tradities met bijbehorende klederdracht. Doordat de bewoners regelmatig te kampen hadden met overstromingen hadden ze ook een aparte manier van huizen bouwen: de houten huisjes zijn op terpen of palen gebouwd. 

Mooiste plekken Laag Holland
Deel op Pinterest

Sinds de Afsluitdijk is aangelegd heeft het eiland niet meer te maken met overstromingen, maar de traditionele huizen zijn bewaard gebleven. Hoewel het eiland nu via een dijk verbonden is met het vasteland zie je hier nog wel de eigen tradities terug. Dit maakt Marken een ontzettend bijzondere plek. Alleen al rondwandelen over Marken eiland is leuk, maar kijk ook eens binnen bij de Klompenmakerij, het Marker Museum of de vuurtoren. Voor de liefhebbers is het ook mogelijk Volendam en Marken te combineren door een tochtje met de Volendam Marken Express te maken.

4. Zeevang

Wie de Zeevang van boven bekijkt, ziet een opvallend patroon in het land. Lange, smalle graslanden strekken zich uit met daartussen rechte sloten en lintdorpen. Van boven interessant, maar pas als je er doorheen fietst of wandelt merk je dat er van alles leeft. Vooral het aantal vogels dat hier hun thuisbasis heeft gevonden is opvallend. Zwanen, ganzen, grutto’s, smienten en tal van andere vogelsoorten voelen zich thuis in dit vlakke land. Vogelliefhebbers zullen hier ogen tekort komen!

Laag Holland
Deel op Pinterest

5. Alkmaardermeer en Uitgeestermeer

Een gebied ideaal voor fanatieke watersporters is recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Een walhalla voor mensen die graag in een kajak stappen, de zeilen hijsen of een rondje zwemmen. Ook als je liever wandelt of fietst is dit gebied een aanrader. Diverse fiets- en wandelroutes leiden je rond door de polder, over de dijken en voor de liefhebbers ook naar steden. Onderweg geniet je van de wind in je haar en het gezang van vogels.

6. Wormerveld en Jisperveld

Water en land gaan hand in hand in dit mooie gebied. Het Wormer- en Jisperveld mag zichzelf het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa noemen. Het gebied wordt druk bevolkt door weidevogels zoals de tureluur, kieviet en grutto. Je kan door het gebied wandelen en fietsen maar de beste manier om het gebied te leren kennen is misschien wel per kano. Het Wormer- en Jisperveld staat namelijk bekend om de vele eilandjes. Niets mooier dan hier tussendoor te varen op zoek naar dieren. Bijzonder om te beseffen dat dit stukje natuur meer dan 1000 jaar geleden met mensenhanden is gecreëerd.

Wormerveld en Jisperveld Laag Holland
Deel op Pinterest

7. Ilperveld

Net als het Wormer- en Jisperveld heeft het Ilperveld een kenmerkend eilanden landschap. Dit stille gebied is het perfecte leefgebied voor de bruine kiekendief, roerdomp, grutto, kievit en vele andere vogelsoorten. Langs de slootkanten vind je er watermunt, koekoeksbloem en moerasrolklaver. Hoe geniet je optimaal van de flora en fauna? Vanaf het water! De mogelijkheden zijn eindeloos. Kies jij voor een fluisterboot, kajak, kano of roeiboot?

8. Het Twiske

Ga je met kinderen op pad in Laag Holland? Dan biedt recreatiegebied Het Twiske op nog geen half uur rijden van Amsterdam genoeg vertier. Het gebied bestaat voor een groot deel uit water, dus dat betekent zeilen, zwemmen, windsurfen en kanoën. Ook leuk is de avonturenspeelplaats waar de kinderen helemaal los kunnen. Klauteren in de klimtorens, varen met pontjes en vlotten of zwieren op de kabelbaan. De kids gaan zich hier gegarandeerd vermaken. Behalve dat Het Twiske een leuk recreatiegebied is, heeft het ook een belangrijke functie. Het gebied draagt bij aan de bescherming van smienten dankzij de moeraszones, zoete wateren en natte graslanden.

9. Waterland Oost

Waterland is wat de naam doet vermoeden: een stuk land aan het water. Maar het is veel meer dan dat. Het wordt ook wel de achtertuin van Amsterdam genoemd. Een plek om de stad te ontvluchten en de natuur in je op te nemen. De allerbeste manier om Waterland te leren kennen is vanaf het water. 

Tijdens een kanotour start je in Amsterdam om daarna opgeslokt te worden door een doolhof van slootjes waar je met je bootje doorheen peddelt. De gidsen laten je de mooiste plekken van het gebied zien en zullen je voorzien van interessante verhalen over Waterland. Een andere leuke manier om je te verplaatsen in dit waterrijke gebied is met een fluisterboot. Met deze boot verken je de slootjes en zal je af en toe ook een meertje tegenkomen. Verder kijk je je ogen uit in pittoreske plaatsen zoals Monnickendam en Broek in Waterland. Tip: bij sommige verhuurders kun je de boottocht uitbreiden met een picknick.

Fietsen Laag Holland

Je kunt uitstekend fietsen in Laag Holland dankzij een uitgebreid netwerk aan fietspaden. Je kan kiezen uit verschillende korte en lange fietstochten door polders, langs het water, over duinen en langs pittoreske plaatsen. 

Een bekende fietsroute is de Pontjesroute van Castricum. Tijdens deze fietstocht van 41 kilometer trap je langs het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Het bijzondere aan de route: je maakt 4 keer de oversteek met een pontje waarvan je er twee zelf moet aandraaien. Een leuke fietstocht door Laag Holland!

Wandelnetwerk Laag Holland

Ook wandelen in Laag Holland is een feest. De badkuiproute, bomenroute, frisse neuzenroute, de laarzenpadroute en de Hollandroute is slechts een klein deel van de mogelijke wandeltochten die je kan maken. Met 600 kilometer aan wandelpaden raak je in Laag Holland nooit uitgewandeld. Of je nu in alle rust wil wandelen door de polders of liever ook een stukje cultuur meepakt in oude dorpjes of de grote steden eromheen, iedereen vindt een route in dit veelzijdige gebied.

Een overzicht van de wandelroutes in Laag Holland vind je op de officiële website van Laag Holland. Wist je dat ook het langste natuurpad van Nederland, het Trekvogelpad, door Laag Holland loopt? Lees meer over de route van het Trekvogelpad.

Natuur bij Purmerend

De stad Purmerend is omgeven door de natuur van Laag Holland. Dit is dan ook een uitstekende uitvalsbasis voor een dag of weekend in Laag Holland. Purmerend is zelf ook nog leuk om te bezoeken. Met de gezellige Koemarkt, het Purmerends Museum en jaarlijks terugkerende festivals is er voor ieder iets te doen. Ook bevind je je vanuit hier binnen een kwartier in Volendam. Bekijk hieronder de beste hotels in Purmerend bij Booking.com.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!