Ga naar content

De Zaanstreek

Mooiste plekjes Noord-Holland - Voor buitenlandse toeristen past de Zaanstreek bij het beeld dat ze van Nederland hebben. Molens, bruggetjes, kleine huisjes en veel water en weilanden. Hier wordt kaas geproduceerd en maakt men klompen. Nederlandser dan dit wordt het niet. De perfecte ligging van de streek maakt dat de kust altijd dichtbij is, zowel de Noordzee en de Waddenzee als het IJsselmeer. Ga jij er even tussenuit en genieten in het Zaanse schoon?

Zaanse Schans en Zaandam

Het meest herkenbare aan de Zaanstreek is de Zaanse Schans. In de jaren '60 werden monumentale houten gebouwen en industriemolens hierheen verplaatst. Later kwamen er verscheidene musea, winkels met streekproducten en horeca bij. Het gebied ligt in de Kalverpolder aan de Zaan, tegenover het plaatsje Zaandijk. Het beschermd dorpsgezicht heeft zich ontwikkeld tot een van de meest bezochte Nederlandse bestemmingen. Maar ben jij er eigenlijk al geweest?

Zaanse Schans en Zaandam
Zaanse Schans en Zaandam
Deel op Pinterest

Niet alleen de Zaanse Schans, ook vele andere plekken in het gebied zijn rijkelijk bedeeld met molens en schattige, Oudhollandse huisjes. Het is heerlijk om rond te struinen in de dorpen, zoals Zaanstad met Zaandam, Krommenie, Wormerveen en Assendelft, maar ook de natuur is prachtig om te zien. Het gebied kan ook verkend worden vanaf het water, hoe heerlijk is dat?

Natuur in de Zaanstreek

Wandel of fiets over de dijken, tussen polders door, langs natte veenlanden vol weidevogels. Ontdek het leven in en rondom de slootjes, poeltjes, in de knotwilgen en met riet bedekte oevers. Je vindt hier o.a. grutto's, kieviten, tureluurs en scholeksters. De roerdomp laat zich horen in het riet en in de lucht zweven buizerds en bruine kiekendieven.

1. Veenweidegebieden

Tussen Wormer, De Rijp, Purmerend en Wormerveer ligt het Wormer- en Jisperveld, een natuurgebied van zo'n 2000ha. Het veenweidegebied, wat van oorsprong Veenmoeras was, is vandaag de dag een ideale plek voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. 

Grutto in de wei
Deel op Pinterest

Met name vogelaars genieten van de speciale routes die zijn uitgestippeld om vogels te spotten, hier broeden verschillende soorten weidevogels zoals de grutto en kieviten, maar ook kemphanen, tureluurs en watervogels waaronder verschillende meeuwen- , eenden- en ganzensoorten. 

2. Hollandse polders

Wie aan de Zaanstreek denkt, ziet gelijk het karakteristieke polderlandschap voor zich. De uitgestrektheid is uniek in zijn soort en de groene weiden met vele slootjes, dijkjes en kaden wordt door sommigen misschien als 'saai' bestempeld, maar wie goed kijkt zal zien dat niets minder waar is. Langs de wateroevers bruist het van leven met kikkers en salamanders, watervogels zoals de fuut en meerkoet. 

Maar ook in het grastapijt ontspringen geurende bloemen en bijzonder kruid zoals de koekoeksbloem, wilde orchideeën en grote ratelaar. In de verte schouwt een reeks poldermolens, terwijl je sporadisch te voet of tijdens het varen een stolpboerderij passeert. 

Hollandse polders
Deel op Pinterest

Een aantal mooie poldergebieden zijn:

 1. de Kalverpolder
 2. het Guisveld
 3. de Wijdewormer
 4. de Engewormer
 5. het Westzijderveld
 6. de Eilandspolder
 7. het Oostzanerveld

3. Waterland

Vlakbij het IJ in Amsterdam ligt 't Twiske in het landschap Waterland, een recreatiegebied voor avonturiers en waterliefhebbers. Je moet dan ook niet vies zijn van een beetje nattigheid, want het gebied bestaat voor zo'n eenderde uit water met vele mogelijkheden om te zwemmen, duiken, kajakken of varen.

Je hebt meerdere kleine strandjes waar je in alle bescheidenheid kan zonnen of een frisse duik kan nemen. Maar verken ook de wirwar aan verschillende wandel- en fietspaden waar leuke routes over zijn uitgestippeld, heerlijk als je graag actief bezig bent. 

Huis in het Waterland
Deel op Pinterest

Activiteiten rondom de Zaanstreek

Wandelen, varen, fietsen, er is altijd wat te doen in de Zaanstreek.

 • Voor jong en oud is er veel moois te zien in de Zaanstreek, maar ook daar buiten. Trek nog iets meer naar het noorden en ontdek de natuur in West-Friesland. In Bergen aan Zee kunnen zeehonden gezien worden, in Den Helder wordt ons Nederlands watersysteem uitgelegd in het Maritieme museum.
 • Een andere leuke uitvalsbasis zijn de kleine dorpjes rondom Alkmaar, zoals Schoorl waar het hoogste duingebied van Nederland is. Lees meer over de Schoorlse Duinen.
 • De Zaanstreek is onderdeel van het Nationaal Landschap Laag Holland, een bijzonder gebied waar de mens de handen ineen heeft geslagen met de natuur. Bekijk ook andere mooie plekken in de natuur van Laag Holland.
 • Erg leuk om de regio op de fiets te verkennen! Bekijk de fietsgidsen bij De Zwerver.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!