Ga naar content

De Zaanstreek

Voor veel buitenlandse toeristen zal de Zaanstreek passen bij het beeld dat ze van Nederland hebben. Molens, bruggetjes, kleine huisjes en veel water en weilanden. Hier wordt kaas geproduceerd en hier worden klompen gemaakt. Nederlandser dan dit wordt het niet. De perfecte ligging van de streek maakt dat de kust altijd dichtbij is, zowel de Noordzee is goed te bereiken, alsook de Waddenzee. Ga jij er even tussenuit en genieten in het Zaanse schoon?

Natuur in de Zaanstreek

Wandel of fiets over de dijken, tussen polders door, langs natte weilanden vol weidevogels. Ontdek het leven in en rondom de slootjes, poeltjes, in de knotwilgen en met riet bedekte oevers. Je vindt hier grutto's kieviten, tureluurs en scholeksters. De roerdomp laat zich horen in het riet en in de lucht zweven buizerds en bruine kiekendieven. Het gebied kan ook mooi verkend worden vanaf het water. Het meest herkenbare aan de Zaanstreek is de Zaanse Schans, maar het gebied is bezaaid met molens. en schattige huisjes.

Activiteiten in de Zaanstreek

Voor jong en oud is er veel moois te zien in de Zaanstreek. In Bergen aan Zee kunnen zeehonden gezien worden, en in Den Helder wordt ons Nederlands watersysteem uitgelegd in het Maritieme museum. Een andere uitvalsbasis is Volendam, waar veel oude ambachten gezien kunnen worden. 

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld