Ga naar content

Natuur in Amsterdam

Noord-Holland natuur - Ben je op zoek naar een weekendje in de natuur van Amsterdam? Als je een weekend weg of dagje erop uit wilt en lekker in de natuur wilt zijn denk je vast niet gelijk aan Amsterdam, met haar massa's toeristen en verkeersdrukte. Toch is onze hoofdstad en de omgeving van Amsterdam ook voor natuurliefhebbers een prima bestemming om te fietsen en te wandelen.

Mooiste plekken Amsterdam

Wat zijn de mooiste plekjes in en rond Amsterdam? Enkele tips voor wie graag in de natuur van Amsterdam wil vertoeven.

1. Vondelpark

Zonder al te ver uit het centrum te gaan heb je mooie natuur in Amsterdam, met vooral fantastisch mooie parken. Het Vondelpark is het bekendste park van de stad, en is zeker niet minder mooi dan de ander parken van Amsterdam. In tegendeel. Het park is ontworpen in de Engelse landschapsstijl en je hebt direct het gevoel alsof je je kilometers buiten de stad bevindt, wanneer je er door heen wandelt, terwijl de Stadhouderskade eigenlijk vlak om de hoek is.

Er zijn talloze vijvers, natuurlijke oevers en standbeelden verspreid over het park van 47 hectare, die het natuurgevoel versterken. Ook vind je er een openluchttheater waar regelmatig voorstellingen worden gegeven. Let zeker op de halsbandparkieten die sinds enige jaren in het Vondelpark overleven. Je hoort ze al krijsen wanneer je de groene oase betreedt.

Het Vondelpark in Amsterdam
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een mooie locatie voor events en festiviteiten is Park Zuid, dat op het park uitkijkt.

2. Amsterdamse Bos

Dan is er het Amsterdamse Bos, dat tussen Schiphol en Amstelveen ligt. Dit is dé plek waar Amsterdammers zelf vaak naartoe gaan als ze de behoefte hebben om even uit te waaien. Het bos is ruim 900 hectare groot en kent vele faciliteiten zoals de Bosbaan. De Bosbaan is een roeibaan waar regelmatig internationale wedstrijden worden gehouden, maar is daarnaast zeker ook geschikt voor andere vormen van watersport.

Er zijn 7 wandelroutes in het Amsterdamse Bos, van 4 km tot 15 km lang. In de Boswinkel (het bezoekerscentrum) kan je voor een klein bedrag een kaart kopen met al deze routes.

Deel op Pinterest

Een goede tip is kanoën of waterfietsen huren. Ze zijn niet al te prijzig en het is een leuke manier om met een groepje vrienden of familie een halve dag actief te zijn in de natuur dicht bij Amsterdam. Voor de kleintjes is er een klimpark en andere speeltoestellen, plus een geitenboerderij waar zij zich kunnen vermaken. Het bos zelf kent zo'n 150 boomvarianten en haast ontelbare vogelsoorten die er wonen, wat een reden op zichzelf is om er heen te gaan. Stop voor een middagpauze bij het pannenkoekenhuis voor overheerlijke lekkernijen.

In het Bloesempark staan ca. 400 kersenbomen. Dit is het hele jaar door een heerlijke, gemoedelijke plek om te vertoeven. Maar als in het voorjaar - meestal begin april - de bloesems zorgen voor een explosie aan roze blaadjes, dan is het betoverend mooi! Dit is een van de beste plekken om bloesem te bewonderen in Nederland.

3. Amsterdam vanaf het water

Als je Amsterdam bezoekt, maak dan zeker een grachtentocht met een van de boten, dit hoort bij de stad. Vanuit de boot zie je alle hoogtepunten van de hoofdstad. En het grootste voordeel is dat het ticket 24 uur geldig is, je kunt dus op en af hoppen wanneer je dat wil. De Canal Bus vaart langs alle musea. Met een boot kan je je tevens buiten de stad begeven en de mooiste plekjes rond Amsterdam ontdekken. 

Deel op Pinterest

Ben je liever zelf actief, verken Amsterdam dan op een andere manier. Ga suppen (stand up paddling), of kajakken op de grachten in de stad en peddel verder de natuur in om de omgeving te verkennen! Een super leuke dagactiviteit waarbij je cultuur en natuur combineert!

4. Parken bij Amsterdam

Andere parken binnen de gemeente Amsterdam die een bezoek meer dan waard zijn zijn het Amstelpark met haar rozentuin, Rhododendronlaan en miniatuurkwekerij, een windmolen uit 1636 en vele faciliteiten voor kinderen; Franckendael met haar fantastische botanische tuin waar je meer dan 500 plantensoorten kunt vinden; en het Sarphatipark dat erg geliefd is bij joggers, niet allerminst vanwege de vele leuke café's die er rondom het park te vinden zijn.

Fietsen in en rond Amsterdam

Doe als de locals! Het is super leuk om de stad op het zadel te verkennen. Er zijn tal van leuke fietsroutes te vinden die je langs parken en andere bezienswaardigheden in de stad leiden. Amsterdam is tevens het vertrekpunt voor talrijke fietstochten in het Groene Hart.

Zin in een begeleide tocht? Bekijk georganiseerde fietstours met gids rond Amsterdam bij Baja Bikes of neem eens een kijkje naar de vele excursies in Amsterdam die je kan boeken via Get Your Guide.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!