Ga naar content

Natuur in Amsterdam

Nederland natuur - Ben je op zoek naar een weekendje in de natuur van Amsterdam? Als je een weekend weg of dagje erop uit wilt en lekker in de natuur wilt zijn denk je vast niet gelijk aan Amsterdam, met haar massa's toeristen en verkeersdrukte. Toch is onze hoofdstad en de omgeving van Amsterdam ook voor natuurliefhebbers een prima bestemming om te fietsen en te wandelen.

Mooiste plekken Amsterdam

Wat zijn de mooiste plekjes in en rond Amsterdam? Enkele tips voor wie graag in de natuur van Amsterdam wil vertoeven:

1. Vondelpark

Zonder al te ver uit het centrum te gaan heb je mooie natuur in Amsterdam, met vooral fantastisch mooie parken. Het Vondelpark is het bekendste park van de stad, maar is daardoor niet minder mooi dan menig ander park van Amsterdam. In tegendeel. Het park is ontworpen in de Engelse landschapsstijl en je hebt direct het gevoel alsof je je kilometers buiten de stad bevindt wanneer je door het park wandelt, terwijl de Stadhouderskade eigenlijk vlak om de hoek is. Er zijn talloze vijvers, natuurlijke oevers en standbeelden verspreid over het park van 47 hectare, die het natuurgevoel alleen maar versterken. Ook vind je er een openluchttheater waar regelmatig voorstellingen worden gegeven. Met een beetje geluk zie je de halsbandparkieten die sinds enige jaren in het Vondelpark overleven.

Leuk om te bekijken:

2. Amsterdamse Bos

Dan is er het Amsterdamse Bos, dat tussen Schiphol en Amstelveen ligt. Dit is dé plek waar Amsterdammers zelf vaak naartoe gaan als ze de behoefte hebben om even uit te waaien. Het bos is ruim 900 hectare groot en kent vele faciliteiten zoals de Bosbaan. De Bosbaan is een roeibaan waar regelmatig internationale wedstrijden worden gehouden, maar is daarnaast zeker ook geschikt voor andere vormen van watersport.

Een goede tip is kanoën of waterfietsen huren. Ze zijn niet al te prijzig en het is een leuke manier om met een groepje vrienden of familie een halve dag actief te zijn in de natuur dicht bij Amsterdam. Voor de kleintjes is er een klimpark en andere speeltoestellen, plus een geitenboerderij waar zij zich kunnen vermaken. Het bos zelf kent zo'n 150 boomvarianten en haast ontelbare vogelsoorten die er wonen, wat een reden op zichzelf is om er heen te gaan. Stop voor een middagpauze bij het pannenkoekenhuis voor overheerlijke lekkernijen.

3. Grachten van Amsterdam

Als je Amsterdam bezoekt, maak dan zeker een grachtentocht met een van de boten, dit hoort bij de stad. Vanuit de boot zie je alle hoogtepunten van de hoofdstad. En het grootste voordeel is dat het ticket 24 uur geldig is, je kunt dus op en af hoppen wanneer je dat wil. De Canal Bus vaart langs alle musea. Je kunt je met een boot tevens buiten de stad begeven en de mooiste plekjes rond Amsterdam ontdekken.

4. Parken bij Amsterdam

Andere parken binnen de gemeente Amsterdam die een bezoek meer dan waard zijn zijn het Amstelpark met haar rozentuin, Rhododendronlaan en miniatuurkwekerij, een windmolen uit 1636 en vele faciliteiten voor kinderen; Franckendael met haar fantastische botanische tuin waar je meer dan 500 plantensoorten kunt vinden; en het Sarphatipark dat erg geliefd is bij joggers, niet allerminst vanwege de vele leuke café's die er rondom het park te vinden zijn.

Fietsen in en rond Amsterdam

Amsterdam is tevens het vertrekpunt voor talrijke wandelingen en fietstochten in het Groene Hart. Bekijk leuke georganiseerde fietstochten rond Amsterdam bij Baja Bikes of neem eens een kijkje naar de vele excursies in Amsterdam die je kan boeken via Get Your Guide.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!