Ga naar content

Nederlandse Kust

Mooiste plekken in Nederland - Wandelen over het strand in de zilte zeelucht, een visje proeven bij een viskraam of fietsen in de duinen: de Nederlandse Kust heeft zoveel mooie plekken te bieden, waar je kunt uitwaaien of actief zijn.

Mooie plekken aan de Nederlandse Kust

De Nederlandse kustplaatsen bieden alle mogelijkheden voor jong en oud om te relaxen. Wandelen over de pier, relaxen op het strand, zwemmen in de Noordzee of genieten van een Gin Tonic in een trendy loungebar. Maar wat zijn de mooiste plekjes bij de kust in Nederland?

1. Kustplaatsen in Zeeland

Tegen de grens met België ligt Cadzand-Bad, de meest zuidelijke badplaats van Nederland. Een prachtige plek om tot rust te komen. De luchtstromen, de getijden en het zeewater zouden hier een geneeskrachtige werking hebben. Wandel langs het natuurgebied het Zwin en observeer de bijzondere vogelsoorten die hier voorkomen. Cadzand is een van de beste plekken in Nederland om schelpjes te verzamelen. Maar de Zeeuwse Kust heeft nog zoveel meer te bieden: Dishoek, Domburg en Westkapelle om maar enkele mooie plekjes bij het strand te noemen.

2. Kustplaatsen in Zuid-Holland

Scheveningen is dé populairste badplaats van Nederland, met veel gezelligheid en amusement op de pier en de wandelpromenade. Wie rust zoekt, kan beter naar het Zuiderstrand, wat meestal kalmer is. Historisch Ouddorp is de meest zuidelijke badplaats van Zuid-Holland, met een uniek schurvelingenlandschap. Mooie stranden, natuur en makkelijke toegang tot Zeeland en natuurgebieden zoals Tiengemeten en het Voornes Duin. Rockanje bij Westvoorne, heeft een heerlijk strand van 6 km lang en grenst tevens aan het Voornes Duin.

Ook Kijkduin en Wassenaar hebben mooie stranden bij de Noordzee en diverse wandel- en fietsroutes in de natuur. Katwijk en Noordwijk in de bollenstreek zijn ook favoriet voor vele mensen. Duurzaam toerisme staat hier hoog in het vaandel. Trek de Noordwijkse Duinen in of wandel over het 4,5 km lange strand van Katwijk.

3. Kustplaatsen in Noord-Holland

Noord-Holland heeft enkele van de mooiste stranden en badplaatsen. De bekendste badplaats is Zandvoort. Weliswaar druk op warme zomerdagen, maar de kustplaats is omgeven door de uitgestrekte natuur van het Zuid-Kennemerland. Hier is het heerlijk vertoeven in het duinenlandschap. Tevens heeft Zandvoort een van de beste stranden voor kinderen: het strand loopt hier langzaam af. In Egmond aan Zee pronkt de vuurtoren trots over een van de leukste kustplaatsen in Nederland. Het is een eldorado om te zonnebaden, te fietsen en te wandelen in de nabijgelegen duinen van het Noordhollands Duinreservaat.

Dit is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Ook Bergen aan Zee ligt in dit gebied. Naast zonnebaden, wandelen en fietsen, is dit een van de beste plekken in Nederland om te surfen. Bergen aan zee is altijd al een trekpleister geweest voor kunstenaars. Kinderen kunnen kennismaken met de onderwaterwereld in het Zeeaquarium, en wie de duinen in wil, vindt bij Schoorl (Bergen) de hoogste en grootste duinen van het land. Noordelijker ligt Callantsoog, met haar prachtige en zeer schone zandstrand. Natuurliefhebbers vinden ten zuiden van de badplaats een rij duinen, met daarachter een natuurgebied waar tal van trekvogels te spotten zijn. In 't Wildrijk kan je heerlijk wandelen en fietsen. Tot slot is Julianadorp een favoriet voor gezinnen met kinderen.

4. Wadden

We kunnen het niet over de mooiste plekken bij de Nederlandse Kust hebben zonder onze Waddeneilanden te vermelden. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog, elk eiland heeft zijn eigen charme. Texel heeft met 18 km aan strand de langste kustlijn en er valt vanalles te beleven voor het hele gezin. Wie rust en ruimte zoekt, kan beter terecht op Ameland, waar je uren kan wandelen op het strand zonder andere mensen tegen te komen.

5. Kustplaatsen in Friesland

Een hele andere beleving biedt de kust in Friesland. Hier vind je niet de zandstranden van West-Nederland, maar wel veel mooie natuur en bijzondere dorpen. Het Lauwersmeer bijvoorbeeld is een schitterend natuurgebied om te vertoeven.

Vakantie aan de Nederlandse Kust

Waar verblijven aan de Kust van Nederland? Langs de hele kust zijn mooie hotels en vakantiehuizen te vinden naar ieders smaak. Op Voordeeluitjes vind je vaak aanbiedingen voor een verblijf in een van de leukste vakantieparken in Nederland. Bekijk ook onze overige vakantietips voor jouw vakantie aan de Nederlandse kust. Kies je voor luxe en comfort, bekijk dan zeker eens de Top 10 glampings bij Booking.com.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven