Ga naar content

Zuid-Holland

Natuur in Nederland - Waar denk jij aan bij Zuid-Holland? Misschien denk je meteen aan de Randstad en de grote drukke steden. Maar kijk eens voorbij die steden en je vindt direct het Groene Hart, de mooie stranden en ook prachtige nationale parken en natuurgebieden. Wij nemen je mee naar de mooiste plekjes van de provincie. Vooral de natuur in, maar we laten ook zien dat in en rond de grote steden genoeg te doen is voor de liefhebber van groen!

Mooiste plekken Zuid-Holland

We laten je zien hoe mooi en gevarieerd de provincie is en wat je niet wil missen tijdens een vakantie in Zuid-Holland. Wat zijn de mooiste natuurgebieden, rustige stranden en mooie steden en dorpen? Hieronder al onze tips voor een lekker weekendje of weekje weg in Zuid-Holland.

1. Biesbosch

Wetlandgebied Nationaal Park de Biesbosch met zijn kreken, graslanden, moerasbossen en vele dieren moet je gezien hebben! Het is deels gelegen in Zuid-Holland en deels in Noord-Brabant. Het Zuid-Hollandse deel bestaat uit de Dordtse Biesbosch en de Zuid-Hollandse Biesbosch ten noorden van de Nieuwe Merwede. Maar schroom niet om ook de Brabantse Biesbosch mee te pakken voor de volledige wildernis belevenis. Ga lekker kanoën door de smalle kreken met laaghangende takken en laat je verrassen door ontmoetingen met wilde dieren. Wij zagen vanuit onze kano Schotse hooglanders afkoelen in het water.

Nationale Parken Zuid-Holland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook erg leuk is om met een boswachter mee te gaan in een fluisterboot, op zoek naar de bever. Op eigen houtje wandelen en vogels spotten in dit vogelwalhalla is natuurlijk ook ontzettend leuk. Wat je ook gaat doen, de Biesbosch intrigeert!

Bekijk ook leuke tips voor overnachtingen in de Biesbosch.

2. Nationaal Park Hollandse Duinen

Wie de ultieme Zuid-Holland beleving wil, kan in Hollandse Duinen een hele vakantie doorbrengen. Het heeft alles wat je van Zuid-Holland verwacht. Je ontdekt er zowel de zee als prachtig duingebied, wilde dieren (vossen, zeehonden en reeën), bollenvelden, landgoederen, bunkers maar ook steden en dorpen. Een mix van man-made en natuurlijke landschappen waarbij de wisselwerking van mens en natuur duidelijk wordt. Het park beslaat een oppervlakte van 450 vierkante kilometer en strekt zich uit van Hoek van Holland in het Zuiden tot Hillegom in het Noorden.

Hollandse Duinen is goed op weg om het nieuwste nationaal park van Nederland te worden. De vergunning is aangevraagd dus nu is het wachten op officiële erkenning.

Enkele van de mooiste plekken in het nationaal park zijn:

 • Meijendel. Een gevarieerd duingebied waar je telkens andere uitzichten ervaart. Het is een van de meest vogelrijke gebieden van heel Nederland, dus neem je verrekijker mee!
Hollandse Duinen nationaal park
Deel op Pinterest
 • Zandmotor. Dit schiereiland is door mensenhanden gecreëerd, maar vele dier- en plantsoorten hebben zich er nu al gevestigd. Leuk voor een wandeling tussen de nieuwe natuur, maar het is ook een geliefde kitesurf spot.
 • Haagse bos. Mooi bosrijk gebied in Den Haag. Hier kan je fijn wandelen en genieten van de rust. Voor de kinderen is er een speelbos en ook leuk is de Koekamp waar hertjes rondlopen.
 • Strandreservaat Noordvoort. Hier kom je naartoe om vogels en zeehonden te spotten vanaf de duinen.

3. Het Haringvliet

Het Haringvliet is een zoete zeearm tussen Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Vroeger vormde het Haringvliet de overgang van het zoete rivierwater naar het zoute zeewater, maar begin jaren 70 is de Haringvlietdam aangelegd en werd het Haringvliet volledig afgesloten van zee. Daardoor ging bijzondere flora en fauna verloren. In 2018 is besloten de sluizen weer op een kier te zetten waardoor de natuur kon herstellen. De typische vegetatie komt terug en trekvissen krijgen de kans om van de rivieren naar zee te zwemmen, en vice versa.

Ook vele vogelsoorten gebruiken de zeearm om te broeden en foerageren, wat het voor vogelaars een ontzettend leuke plek maakt om te bezoeken. In en rond het Haringvliet vind je diverse vogelhotspots met kijkhutten: Vogelobservatorium Tij (zie foto), de vogelkijkhut op eiland Bliek, de grasgorzen met duizenden ganzen en weidevogels en de diverse platen die dienen als broedgebied voor onder meer lepelaar, aalscholver en visdief.

Haringvliet Zuid-Holland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook ligt in het Haringvliet natuureiland Tiengemeten. Hier vaar je met een pontje naartoe om vervolgens te genieten van ultieme rust. Het eilandje is ontzettend groen, met vele soorten planten, kruiden en bloemen. Schotse hooglanders houden de vegetatie in toom. Kijk goed om je heen want wie weet spot je de machtige zeearend of een bever. Kortom, reden genoeg om hier eens een dagje te vertoeven.

4. Kinderdijk

Een van de meest iconische plekken van Nederland ligt in Zuid-Holland, in de gemeente Alblasserwaard. Dit hoogtepunt staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst en kan dus zeker niet onbesproken blijven. De entree voor Kinderdijk is gratis, tenzij je de molens van binnen wil bekijken. Parkeren kan bij de openbare parkeerplaatsen.

Zonsondergang molens
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Je hebt vast een beeld van hoe de Kinderdijk molens eruit zien, maar ken je het verhaal erachter ook? De molens bij Kinderdijk zijn het gevolg van de eeuwenlange strijd tegen het water. Zuid-Holland is van oorsprong een nat, drassig veengebied. Hier konden mensen helemaal niks mee.

Daarom werden al sinds de middeleeuwen technieken gebruikt om het water af te pompen. Toen al werd de bouw van de molens gestart. In de loop der eeuwen is de techniek steeds geavanceerder geworden, maar de 19 molens van Kinderdijk doen tot de dag van vandaag nog steeds dienst om ons te beschermen tegen het water. Als we zouden stoppen met wegpompen zou het land binnen no time weer nat en drassig zijn en overstromen. Fascinerend toch? 

Molens van Kinderdijk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een molencomplex als deze is uniek in de wereld. Daarom heeft het de status van UNESCO Werelderfgoed gekregen. Logisch dat mensen van heinde en verre het molencomplex bezoeken. Zeker weten dat ook jij eindeloos foto's blijft schieten. Zeker als je in de ochtend of rond zonsondergang gaat, want dan maak je de mooiste plaatjes!

5. Keukenhof en Bollenstreek

Als we het dan toch over iconen van Nederland hebben, dan gaan we gelijk even door naar de Keukenhof. Want wie houdt er niet van. Eindeloos veel kleurrijke tulpen, hopelijk tegen een strakblauwe lucht. Dat is ook wel erg bijzonder om te zien. De Keukenhof is ieder voorjaar grofweg van eind maart tot half mei te bezoeken. Bestel alvast je kaartjes online.

Bezienswaardigheden Zuid-Holland
Deel op Pinterest

Mocht je de Keukenhof te toeristisch vinden, dan kan je op een andere plek in de bollenstreek genieten van de kleurenpracht. Wandel bijvoorbeeld de 11,5 kilometer lange route langs de tulpenvelden van De Zilk en Hillegom. Zo ontwijk je de grootste toeristenmassa.

Veel mensen komen van half maart tot half mei om te fietsen in de regio. Het nieuwe kunstproject GIANT TULIP BULBS maakt het echter aantrekkelijk om het hele jaar de bollenstreek te verkennen. Voor dit kunstproject worden 80 Reuzenbollen geplaatst tussen Haarlem en Leiden, die ieder door een andere kunstenaar beschilderd worden. Zo is ook augustus juist een interessante periode, omdat dan de zomerbloemen en Dahlia's in bloei staan.  

Dahlia's
Deel op Pinterest

Erg leuk is de 65 km lange fietstocht per e-bike met lokale gids. Deze voert langs de reuze tulpenbollen en door het gebied in wijde omtrek van de Keukenhof tot het strand van Langevelderslag. Zo ontdek je dat de bollenstreek het hele jaar door prachtig is om te zien. Niet alleen bloemenvelden, maar ook bos, duinen, landgoederen en kastelen komen aan bod. Onderweg is er tijd voor allerlei weetjes over de oude bollenschuren en zanderijsloten, stops voor foto's en een relaxte picknick.

De gids heeft een grote toegevoegde waarde, omdat ze je attent maakt op alle andere historische en culturele feiten. Op die manier geniet en zie je nog meer van de prachtige Bollenstreek-wordt-Bloemenstreek. Meer weten? Bekijk dan onze pagina over de Bollenstreek.

6. Groene Hart

Het Groene Hart is de groene oase tussen de grote steden van de Randstad in. Hier komen veel mensen naartoe om de drukte en hectiek van de stad te ontvluchten. Grofweg strekt het Groene Hart zich uit tussen Amsterdam, Hilversum, Utrecht, Gorinchem, Dordrecht, Rotterdam, Zoetermeer en Leiden. Het strekt zich dan ook uit over de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland, waarvan het grootste deel in Zuid-Holland ligt. 

Groene Hart Nederland
Deel op Pinterest

In het Groene Hart geniet je in alle rust van landelijke taferelen. Het enorme gebied wordt gekenmerkt door uitgestrekte weidelandschappen, smalle slootjes, rivieren en plassen. Groen en blauw voeren de boventoon. Dankzij het waterrijke karakter verken je dit gebied best met een kano of sup. Heerlijk rustgevend om te peddelen langs grazende koeien, weidevogels en onder bruggetjes door. Maar ook wandelend en fietsend geniet je van de oer-Hollandse landschappen. Bovendien combineer je natuur met oude vestingsteden en forten.

Ga bijvoorbeeld lekker een dag varen en zwemmen in de Reeuwijkse Plassen of Nieuwkoopse Plassen of verwonder je over de idyllische boerderijen, molens en polders in de Alblasserwaard en Krimpenerwaard. Ondanks dat het (sinds 2019) bij provincie Utrecht hoort willen we de Zouweboezem ook nog tippen. Hier kan je volop vogels spotten en op zoek naar amfibieën en insecten!

  7. Stranden in Zuid-Holland

  De provincie is gezegend met een prachtige kustlijn. Jouw natuurvakantie combineren met een dagje aan zee is daarom een geweldig plan. Maar wat zijn de mooiste (en rustigste) stranden in Zuid-Holland? Scheveningen slaan we even over, dus denk eens aan onderstaande:

  • Strand van Ouddorp. Maar liefst 17 kilometer lang waardoor er voor iedereen plek is. Leuk is dat je vanuit Ouddorp zowel naar de Noordzee als het Grevelingenmeer kan. Het strand aan de Oostdijk is erg leuk voor natuurliefhebbers omdat je hier eerst door een natuurgebied wandelt voordat je aankomt op het rustige strand.
  • Zuiderstrand bij Den Haag. Staat bekend als het stille strand. Dat zegt genoeg, in alle rust genieten van strand en zee! Bovendien goed te combineren met een mooie wandeling in de duinen.
  • Duindamseslag bij Noordwijk. Aangezien je hier met de auto niet makkelijk kan komen, begeven veel strandliefhebbers zich liever naar stranden in de buurt. Daarom ga jij juist wél op de fiets naar Duindamseslag!
  • Strand van Katwijk aan Zee. Uitgestrekte duingebieden, een mooi bos en een rustig strand. Alles wat de natuurliefhebber wil.

  8. Mooie plaatsen Zuid-Holland

  Een stedentrip in Den Haag combineren met strand en duin of een tour door Gorinchem combineren met een kanotocht door de Biesbosch. Stad en natuur gaan hand in hand in Zuid-Holland en daarom willen we je enkele mooie steden en dorpen tippen die je kan meenemen in je reisplan.

  • Rotterdam - Combineer het bezichtigen van de Euromast, Markthal en Erasmusbrug met een wandeling in het Kralingse bos of een kanotocht over de rivier de Rotte.
  • Den Haag - Wist je dat Den Haag een verrassend leuke stad is als je van natuur houdt? Je bevindt je na een bezoek aan het Binnenhof zo in de duinen, maar ook in het Haagse bos of de bijzondere Japanse Tuin.
  • Gorinchem - Knusse vestingstad aan de Merwede. Neem een kijkje in het Gorinchems museum of neem de watertaxi naar Slot Loevestein. Schuif daarna aan voor een dinertje op de Grote Markt, het hart van de stad.
  • Schoonhoven - Klein, maar pittoresk stadje aan de Lek dat vooral bekend staat om de zilverindustrie. Lekker struinen door de straatjes. Pak het pontje naar de overkant en maak een uitgebreide fietstocht door de Alblasserwaard en langs Kinderdijk.
  Mooie plaatsen Zuid-Holland
  Deel op Pinterest
  • Brielle - Zeg je Brielle dan zeg je geschiedenis. Dit plaatsje is namelijk bekend van de Tachtigjarige Oorlog. Je vindt er dan ook een museum over de gebeurtenissen in die tijd. Maar daarnaast is het ook een goed bewaarde vestingstad waar je lekker kan winkelen en genieten op het terras.
  • Ouddorp - We noemden hem net al even vanwege het prachtige strand dat erbij ligt, maar het is ook een erg leuke uitvalsbasis als je de rest van Goeree-Overflakkee wil verkennen. Bezoek de geitenboerderij, rijd naar de Brouwersdam en wandel naar de vuurtoren.
  • Gouda - Niet te vergeten, de kaasstad Gouda. Kuier door middeleeuwse straatjes en knusse steegjes. Het compacte centrum biedt een groot aantal bezienswaardigheden.

  Wandelen in Zuid-Holland

  Er zijn ontzettend veel mooie wandelroutes in Zuid-Holland. Investeer daarom zeker in een goede wandelgids zodat je alle informatie bij de hand hebt. We willen je onderstaand enkele van de mooiste routes tippen. Maar zoek ook zeker je eigen weg door de duinen, langs de plassen en door de weilanden. We zijn benieuwd wat jouw favoriete paadjes zijn!

  • Rondje Meijendal 10,5 kilometer. Deze route neemt je mee door het duingebied tussen Wassenaar en Den Haag. Een mooie gevarieerde route door de duinen waarbij je soms ook in het bos loopt. Tussendoor loop je ook tegen overblijfselen van de oorlog aan. Vergeet je verrekijker niet, want het is hier heerlijk vogels kijken.
  • Wandelroute Korendijkse Slikken 4,5 of 5 kilometer. Een ontspannen wandeling langs het Haringvliet waarbij je omringd bent door vogels, bloemen en bijen. Voor iedereen die echt weer even wil connecten met zichzelf en de natuur. Het standaard wandelpad is 4,5 kilometer lang, maar als je laarzen aantrekt kan je een extra paadje over het laarzenpad volgen. Let op: vanwege het broedseizoen is dit pad niet te bewandelen van 15 maart tot 15 juli.
  • Op het eiland Tiengemeten heb je keuze uit diverse routes. Van 1,2 kilometer naar een uitkijkpunt tot 10 kilometer struinen door de ‘wildernis’ van het eiland. Kies zelf waar je zin in hebt. Onderstaand zie je een voorbeeld van waar je kan gaan wandelen, gaaf toch!
  Wandelroutes Zuid-Holland
  Deel op Pinterest
  • Rondje Kinderdijk 8 kilometer. Helemaal in het teken van molens, bruggetjes, weilanden en knotwilgen.
  • Wandelroute Reeuwijkse plassen 10 kilometer. Rondwandeling om de plassen heen. Je geniet van vergezichten over de plassen en het polderland. Hier is het jaarrond leuk vogels kijken tijdens het wandelen.
  • Wandelroute De Koploper 20 kilometer. In de Duinen van Goeree is het heerlijk uitwaaien. Tijdens het hiken heb je telkens ander zicht over de duinvalleien, slikken en kreken. Je kan de gehele route van 20 kilometer lopen of de route in tweeën delen.
  • Tip: onze pagina over wandelroutes in de Biesbosch. Hier vind je alles over de mooiste paden in alle delen van het nationaal park. Ook tips voor de combinatie van wandelen en kanoën.

  Fietsen in Zuid-Holland

  Verken ook zeker de vele fietspaden van de provincie. Een leuke tip is de 47 kilometer lange Deltaroute Kraan van Europa van ANWB. Hierbij fiets je over het noordwestelijk deel van Goeree-Overflakkee. Van oude duinlandschappen tot de Brouwersdam en van jonge duinen tot de Haringvlietsluizen, die ook wel Kraan van Europa genoemd worden omdat hier het rivierwater de zee in stroomt. Ook leuk is de KoeKaasRoute tussen Rotterdam en Gouda. 45 kilometer lang door de veenweides en weilanden en langs pittoreske plaatsen in de Krimpenerwaard. Hollandser wordt het niet!

  Verder kan je ook denken aan een fietstocht rond de Nieuwkoopse plassen, door de duinen, in de Biesbosch of de eerder genoemde route door de Bollenstreek. Handig is het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk van Zuid-Holland waardoor je ook een eigen route kan samenstellen. Bijvoorbeeld met een stop in een leuk dorp of stad in de omgeving? Bestel alvast een fietsgids en de voorpret kan beginnen.

  Uniek overnachten

  Waar ga jij slapen tijdens jouw vakantie naar Zuid-Holland? In een normaal hotel of toch liever in een bijzondere accommodatie. Misschien in een tiny house, in een yurt, op een vakantieboerderij of in een knusse B&B? Bekijk onze selectie van originele overnachtingen in Zuid-Holland.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Manou Kemna
  Geschreven door
  Manou Kemna
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!