Ga naar content

Reeuwijkse Plassen

Zuid-Holland - Ten oosten van Reeuwijk liggen de Reeuwijkse Plassen. Dit natuurgebied in het Groene Hart bestaat uit dertien plassen, die gescheiden zijn door smalle weggetjes, waar diverse bomen langs staan, zoals wilgen, populieren en elzen. Een groot gedeelte is aangewezen tot Natura 2000 gebied, dat betekent dat de planten- en dierensoorten worden beschermd. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. 

Bijzonder overnachten in Landal Reeuwijkse Plassen

Goede uitvalsbasis is het prachtig gelegen vakantiepark Landal Reeuwijkse Plassen. De waterwoningen liggen, zoals de naam al aangeeft, direct aan het water. Het is in de zomer echt genieten op het balkon, waar je de ganzen en zwanen ziet voorbijkomen. En wie actief wil zijn kan direct vanuit het huisje kanoën, suppen of de natuur in lopen.

Natuur bij Gouda

De Reeuwijkse plassen liggen tussen Bodegraven en Gouda. In het water en het omliggende weidegebied komen veel vogels voor, die je zowel in de winter als zomer kunt spotten. Bovendien is het gebied zeer geschikt voor recreatie, zoals varen, wandelen en fietsen. 

Reeuwijkse Plassen
Deel op Pinterest

Natuurgebied Reeuwijkse Plassen

Twaalf van de dertien Reeuwijkse Plassen zijn ontstaan door turfwinning in de 18e en 19e eeuw. Deze veenplassen zijn allemaal rechthoekig van vorm, waardoor je nog steeds kunt zien dat de weilanden vroeger verkaveld werden. 

De dertiende plas, Broekvelden/Vettenbroek, is ontstaan door zandwinning voor de uitbreiding van de snelweg A12. Deze plas staat nu bekend als surfplas, maar wordt ook door watervogels gebruikt als broed- en rustgebied. 

Activiteiten Reeuwijkse Plassen

Wil je weten welke vogels je kunt spotten in dit gebied, of ben je op zoek naar een leuke vaar-, wandel- of fietsroute? We geven je de beste tips voor leuke dingen om te doen bij de Reeuwijkse Plassen.

1. Vogels spotten

Het natuurgebied is een hotspot voor vogelliefhebbers. Vooral de achterste plassen, die niet worden gebruikt voor varen en watersport, zijn heel rustig en er komen veel vogelsoorten voor in de rietkragen, de struiken op de eilandjes en op de oevers. Rondom de plassen liggen graslanden, die waardevol zijn voor weidevogels.

In de zomer staan de Reeuwijkse Plassen in het teken van de grutto. Deze weidevogels komen in maart terug vanuit Afrika, eten zich vol aan wormen, vinden een partner, broeden hier en brengen hun jongen groot, om vervolgens eind juli weer te vertrekken. Vooral op de plas Twaalfmorgen zijn ze in groten getale te zien in deze periode. Deze plas is speciaal aangelegd voor weidevogels en is erg ondiep. Je vindt er nog meer weidevogels, zoals de tureluurs, kievit en zomertaling. 

Vogelkijkscherm Reeuwijk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de winter zijn er veel watervogels die overwinteren op de plassen. Ze slapen op het water en zoeken hun eten in de omliggende weides. Er komen brand- en kolganzen, kleine zwanen, slob- en krakeenden en smienten voor.

In het natuurgebied vind je diverse vogelkijkschermen, bijvoorbeeld bij de plassen Broekvelden en Vettenbroek. Bij Staatsbosbeheer kun je ook vogelexcursies met een gids boeken, die vertrekken vanaf Paviljoen Reeuwijkse Hout. 

2. Fietsen

Rondom de Reeuwijkse Plassen is het heerlijk fietsen. Neem je eigen fiets mee of huur deze in Gouda, Bodegraven, Boskoop, Waddinxveen of een van de andere omliggende plaatsen. Met de knooppunten van het fietsroutenetwerk Reeuwijkse Plassen stippel je zelf een leuke route uit. Of kies een van onderstaande bestaande fietsroutes uit.

  • De Reeuwijkse Plassenroute van de ANWB (28 km) start aan de Brugstraat/Rijnkade in Bodegraven. Fiets je de route, dan kom je ook langs de Wiericker­schans (onderdeel van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie), de toren Wierickewachter en streekmuseum Reeuwijk. 
  • Vanaf TOP Reeuwijkse Hout (fietsknooppunt 20) start de fietsroute Reeuwijkse Plassen Lang (32 km). Je fiets over mooie fietspaden dwars door de Reeuwijkse plassen en komt langs kinderboerderij De Goudse Hofsteden, waar ook een moestuin en vlinder- en bijentuin te bewonderen zijn. 
  • Fietsroute Linie Ploeter (42 km) start bij station Bodegraven en komt langs veel natuur, maar ook langs kaasboerderijen, proeverijen en buitenplaats De Blauwe Meije. 
Fietsen Reeuwijkse Plassen
Deel op Pinterest

3. Varen

Op enkele van de Reeuwijkse Plassen is het toegestaan om met een motorbootje te varen, behalve op de plassen Sloene, Broekvelden/Vettenbroek, Klein Elfhoeven en Ravensberg. Je mag maximaal 6 km/u varen en je hebt een vaarontheffing nodig. Er zijn ook bootjes en (elektrische) sloepen te huur of vaar met een groep mee op de bok (open motorbootje) op zoek naar vogels en vissen.

Reeuwijkse Plassen
Deel op Pinterest

Verken je het water liever vanuit een kano, sup of waterfiets? Ook deze zijn te huur, bijvoorbeeld bij Landal Greenparks, zodat je in alle rust het natuurgebied kunt verkennen, inclusief de smallere slootjes! Let op dat er niet veel plekken zijn waar je kunt aanleggen, omdat de oevers vaak privébezit zijn. 

4. Wandelen

Het natuurgebied de Reeuwijkse Plassen is geheel autovrij en daarom is het er heerlijk wandelen over de smalle weggetjes tussen de plassen en over dijken en vlonderpaden. Via het wandelroutenetwerk Gouwe Wiericke stel je eenvoudig zelf je route samen.

Wandelen Reeuwijkse Plassen
Wandelen tussen de Reeuwijkse Plassen door
Deel op Pinterest

Liever een bestaande wandelroute lopen? We geven enkele tips: 

  • Vanaf Paviljoen Reeuwijkse Hout, gelegen naast Landal Greenparks, starten de routes Rondom de Reeuwijkse Plassen (10 km), Retour Enkele Wiericke (14 km) en Rondje Reeuwijkse Hout (5,4 km). Loop langs het water. spot talloze vogels en geniet van het omliggende polderlandschap dat typisch Hollands oogt.
  • Vanaf de parkeerplaats aan de Oukoopsedijk start Rondje Oukoop (3,5 km), langs de Oukoopse molen en de put van Kruijteen particulier natuurgebiedje waar naast veel ganzen ook de groene kikker en ringslang te vinden zijn, en vele soorten planten als pinksterbloem, orchis en penningkruid.
  • Vanuit het station in Gouda Goverwelle starten ook diverse wandelroutes, zoals de Groene Wissel (20 km). 
  • De Trage Tocht Driebruggen (10 km) loopt lange de vele huisjes aan de Reeuwijkse Plassen en de graskades van de Enkele en de Dubbele Wiericke. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!