Ga naar content

Wintersport in Zweden

Zweden - Daar waar de meeste mensen in de wintermaanden afzakken naar de Alpenlanden, zijn er steeds meer mensen die het Noorden ontdekken als winterbestemming. Lapland is populair, maar ook zuidelijker gelegen gebieden worden steeds toegankelijker. Zo ook enkele gebieden in Zweden. Het voordeel: wintersport in Zweden is kleinschalig, makkelijk te bereiken, betaalbaar en ideaal voor gezinnen met kinderen.

Beste wintersportgebieden in Zweden

Je hoeft zeker niet naar het hoge Noorden te reizen om te kunnen skiën. In enkele lager gelegen gebieden heb je uitstekende skigebieden, die ook tal van andere winteractiviteiten bieden. Bekijk maar eens onze tips voor een winter in Dalarna. Wintersport in Scandinavië heeft iets magisch. Het wordt vroeg donker en het licht is bijzonder intens. Je wordt dus getrakteerd op dit soort plaatjes!

zonsondergang
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Wintersport in Midden-Zweden

Sinds 2021 is het mogelijk om vanaf vliegveld Groningen Airport Eelde direct naar Scandinavian Mountains Airport te vliegen. Dit vliegveld ligt op de grens met Noorwegen, waardoor het skigebied Trysil ook perfect te bereiken is in ongeveer 45 minuten. Stöten in Zweden is met 20 minuten bereikbaar, Kläppen ligt aan het andere eind van het Sälen skigebied en is met 40 minuten te bereiken.

BBI Travel breidt in navolging van dit eerste seizoen de vluchten vanaf Groningen Airport Eelde uit met een wekelijkse vlucht naar de noordelijker gelegen luchthaven van Östersund/Åre. Vanaf 24 december 2022 zal er wekelijks gevlogen worden met een groter Transavia toestel. Ook vanaf Schiphol zullen de vluchten naar beide Zweedse luchthavens plaatsvinden. 

1. Scandinavian Mountains

  Sinds enkele jaren is Scandinavian Mountains in opkomst, mede omdat het een goede bestemming is om te skiën in Scandinavië.

  Het Sälen wintergebied is nog niet ontdekt door de massatoerisme en er is dan ook voldoende ruimte voor alle winteractiviteiten die de regio te bieden heeft. Alle faciliteiten zijn aanwezig voor een weekje (ont)spanning op en rond de skipistes.

  Het grote voordeel van het vliegen vanaf Groningen Airport Eelde is dat je kan parkeren tot voor de deur (gratis), er 20 kg aan ruimbagage en skiuitrusting tot 15 kg mee kan worden genomen. Omdat het vliegveld een stuk kleiner is dan andere luchthavens in Scandinavië, hoeft er maar vanaf 60 minuten voor vertrek ingecheckt te worden en hoeven er geen honderden meters te worden afgelegd voordat je bij de gate bent. Reserveren van zowel losse vluchten als een compleet georganiseerde wintersportvakantie kan via BBI Travel, TUI en Voigt Travel.

  In het Sälenfjällen/ Sälen bevinden zich meerdere skigebieden. Het begint in Stöten en gaat via de deelgebieden/pistes van Hundfjället – Tandådalen – Högfjället – Lindvallen naar Kläppen. Waarbij Kläppen het meest zuidoostelijk gelegen is.

  Stöten en Kläppen zijn 2 resorts die nog worden gerund door families. Dit geeft een andere sfeer in en rond het hotel dan de grote Skistar resorts (zowel in Noorwegen als in Zweden). De Stöten en Kläppen resorts bieden voldoende voor beginnende en “wat ervaren” skiërs; hotel/ appartementen en huisjes zijn hier prima in orde. Ook hebben de hotels een sauna en er zijn ook huisjes te huur met sauna. De sauna’s die je in de hotels vindt (of overal in Zweden) zijn gemixt en met badkleding. 

  Hundfjället
  © Naturescanner Sander
  Deel op Pinterest

  De Skistar resorts (Sälen) blinken uit in het “totaalpakket”, schitterende kamers/ appartementen of huisjes. Meerdere restaurants, spa- en ontspannnigsruimtes. Daarnaast is er in Lindvallen het “Experium” Experium (skistar.com). Dit is een activiteitencentrum voor de wat mindere dagen. Hier kan je bowlen, zwemmen, ontspannen in de sauna of naar de film.

  - Skiën/ Wintersport

  In Sälenfjällen – Sälen kunnen de wintersport liefhebbers hun hart ophalen. Doordat de bergen hier een stuk lager zijn dan in de Alpen, zijn lange afdalingen hier niet aanwezig. Het hoogteverschil in de Sälen vallei ligt rond de 400 meter. Net over de grens, in Trysil is dat rond de 700 meter.

  De gebieden zijn hierdoor erg overzichtelijk en perfect voor gezinnen of de mindere “adventure” zoekers. Wel zijn er fun-parks aanwezig, waar de daredevils hun tricks kunnen laten zien. Beide regio’s zijn erg in trek bij families waardoor er veel te doen is voor kinderen. Als je Noorwegen en Zweden wilt vergelijken, dan zou ik zeggen dat voor gezinnen met kleine kinderen is de Sälen regio iets geschikter, wanneer de kinderen wat groter zijn (en wat beter kunnen skiën) hebben zij meer aan de Trysil regio.

  Gezinnen in Hundfjället
  © Naturescanner Sander
  Deel op Pinterest

  Omdat het in de winter maar kort licht is, in december ca. 6 uur/ dag, is er op veel pistes verlichting aangebracht waardoor je tot ’s avonds 20u00 door kan blijven skiën.

  - Langlaufen/ Cross-county ski

  De bewoners van de regio gaan in hun vrije uren niet de piste op, maar stappen op de veel smallere ski’s van het langlaufen. In de regio zijn meerdere loipes uitgezet die ook verlicht zijn, zodat er ook na zonsondergang nog veel gelanglauft wordt. In Sälen kan je terecht op ongeveer 250 km aan loipes.

  Langlauf loipe
  © Naturescanner Sander
  Deel op Pinterest

  - Huskytochten

  Smaug en Tesla, op het eerste gezicht lijken deze twee namen niks met elkaar te maken te hebben. Dit zijn twee hondennamen van de ca. 55 honden die de hondensleetour aanbieder Hundspann i Sälen - Peakpoints Adventure heeft.

  Ongeveer 45 honden zijn getraind om voor de slee te lopen. De honden die meegaan worden de ochtend voor de tochten uitgezocht. De hondenbegeleiders kennen de honden door en door en kunnen aan de lichaamstaal van de hond zien of een hond zich goed voelt om te lopen. De tochten zijn erg populair activiteit dus vroeg boeken is hier het advies.

  Husky's Sälen
  © Sander Nijenhuis
  Deel op Pinterest

  Daarnaast het mogelijk om vanaf het vliegveld naar je hotel of lodge te gaan met de hondenslee of vice versa. Hoe bijzonder is dat!

  Overige activiteiten in Sälen

  Naast al deze bijzondere activiteiten kan je ook nog ijskarten, ijsvissen en deelnemen aan sneeuwscooter tours.

  Overnachtingen

  De hotels in de regio’s bieden appartementen (tot 16 personen!), hotelkamers en huisjes/ lodges. Veelal betreft het ski-in-ski-out, waarbij je al skiënd vanaf je voordeur kan vertrekken (of tot max 100 meter lopen). Zelf verbleef ik in enkele uitstekende hotels:
  Skistar Hotel Sälen
  - Stöten Ski Hotel

  Voor meer informatie en tips kan je terecht op de site van Visit Sweden.

  2. Östersund/Åre Airport

  Östersund ligt meer naar het noorden dan Scandinavian Mountains. Het is de aanvlieghaven voor de skigebieden Åre en Vemdalen, en heeft zelf een Winterpark en goede schaatsroutes over het Storsjön meer.

  Åre staat wereldwijd bekend als een uitstekend skiresort. Naast 98 kilometer aan pistes voor skiërs in alle niveaus, zijn ook hier tal van winteractiviteiten mogelijk; tochten met snowquads, hondensledetochten en sneeuwscooterexcursies. 

  Vemdalen wordt door Zweedse wintersporters gezien als de gezelligste winterbestemming van Zweden. Hier vind je vrijwel uitsluitend ski-in/ski-out accommodaties midden in een prachtig, bosrijk winterlandschap van Midden Zweden. Vanaf de piste kan je soms al rendieren zien.

  Are gondel
  © BBI Travel
  Deel op Pinterest

  Wintersport in het Noorden

  Ook Zweeds Lapland is een ideale bestemming voor een wintervakantie in Zweden. Eline van Voigt Travel geeft haar tips voor de leukste actieve vakantie in Zweeds Lapland.

  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!