Ga naar content

Wijnreis tips

Interesse in een wijnreis? Een vakantie is meestal pas echt geslaagd als je naast de natuurrijke omgeving ook af en toe geniet van lekker wijntje. Als wijnliefhebber vind je het fijn om tijdens een vakantie ook wijngaarden of wijnboeren te bezoeken, waar je wijn kan proeven en kopen. Klaar voor het Bourgondische leven? Vakantie is toch genieten? Hieronder tips voor mooie wijnstreken en de leukste wijnreizen.

Wijnreizen

Ben je op zoek naar een leuke wijnreis? Wij hebben het vooronderzoek alvast voor je gedaan. We hebben een selectie gemaakt van reisorganisaties die wijnvakanties en goedkope wijnreizen aanbieden, waarbij je elke dag een wijnboerderij bezoekt en 's avonds uitgebreid dineert onder het genot van de beste Merlot of Cabernet-Sauvignon. Het is uiteraard ook prima te realiseren om zelf een of meerdere dagen in te plannen in een reis om wijngaarden te bezoeken. Steeds populairder is het ook om te wijnwandelen.

In de meeste wijnlanden zijn routes uitgestippeld waarbij je met gehuurde mountainbikes langs wijnproeverijen fietst. De zonovergoten wijnranken, een heerlijk briesje en de smaak van volle of zoete wijnen maken dit tot een aanbevolen uitstapje tijdens reizen binnen Europa, maar ook tijdens verre reizen. Voor culinaire reistips kun je meer informatie vinden op onze pagina culinaire reizen.

Wijnvakantie in Europa

Europese wijnen, zoals wijnen uit landen rond de Middellandse Zee (Frankrijk, Italië, Spanje) of Duitsland noemt men wijnen uit de oude wereld. Het zijn de traditionele wijnen en vaak geven echte wijnliefhebbers nog steeds de voorkeur aan wijn uit deze landen. Verscheidene reisorganisaties organiseren wijnvakanties naar Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje (Rioja, Catalonië en Aragon) en Italië. Denk zeker ook eens na over een wijnvakantie naar bijvoorbeeld het eiland Krk, een Kroatisch eiland dat bekend staat om de Vrbnicka Zlahtina, een internationaal erkende authentieke witte wijn. Ook het eiland Pag in Kroatië is een topper, met haar witte wijnen Zutica en Gegic.

1. Mooie wijngebieden in Frankrijk

Mooie plekken in Bourgogne | Mooie plekken in de Elzas |
Mooie plekken in de Loire

2. Mooie wijnstreken in Duitsland

Mooie plekken in de Eifel | Mooie plekken in de Moezel

3. Mooie wijnstreken in Italië

Mooie gebieden in Italië | Piemonte

4. Wijngebieden in Spanje

Rioja en Navarra | Rueda en Bierzo in Castilla y León | Castillië La Mancha | Galicië | Aragon | Catalonië | Levante | Zuiden Spanje

5. Wijngebieden in Portugal

Alentejo | Noord-Portugal

Wat is de beste tijd voor een wijnreis in Europa?
September en oktober zijn de beste maanden voor een wijnvakantie. Oktober staat sinds mensenheugnis bekend als de wijnmaand. De druiven zijn geoogst, de wijn is klaar om in flessen te gaan. Tijdens een wijnreis in Europa bezoek je lokale wijnboeren en mooie gebieden, vaak met prachtige kastelen en vele goede restaurants.

Verre wijnreizen

Wijnen uit Latijns-Amerika, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Oceanië noemt men wijnen uit de nieuwe wereld. Vaak hebben nieuwe wijnen een betere prijs-kwaliteit verhouding. Voor een goede Chileense wijn betaal je vaak dezelfde prijs als voor een matige Franse wijn. Anderen blijven er bij dat Franse wijnen het meeste karakter hebben en niet te evenaren zijn. Een wijnreis in Amerika, Afrika, Australië of Nieuw-Zeeland is een leuke ervaring. Je kan zelfstandig rondreizen en tijdens je reis een bezoek brengen aan wijnhuizen en wijngaarden. Maar je kan ook kiezen voor een georganiseerde wijnreis. Kijk bijvoorbeeld eens naar de wijnreis in Californië van Sawadee: in internationale groep fiets je langs de beste wijngaarden van de westkust. De bestemmingen die we hier al vernoemen behoren tot de meest bezochte wijngebieden en er worden diverse wijnreizen georganiseerd. Overweeg ook eens een reis naar een verrassend land, zoals Georgië of naar Libanon (mits het reisadvies het toestaat). Ook daar hebben ze heerlijke wijnen!

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!