Ga naar content

Loiredal

Frankrijk natuurvakantie - Een vakantie in het Loiredal in Frankrijk is een aanrader! De Loire is de langste rivier van het land en staat vooral bekend om de majestueuze kastelen die langs haar oevers tronen. Ze ontspringt in de Ardèche en eindigt 1000 kilometer verderop in de Atlantische Oceaan. Doordat het water zeer ondiep is, is de rivier niet bevaarbaar door grote schepen en kan men in alle rust kajakken, wandelen of fietsen tijdens een natuurvakantie of rondreis langs de Loire.

Vakantie Loiredal

De natuur in het Loiregebied is bijzonder verrassend. Wil je op vakantie naar het dal en hou je net als wij van mooie bloemen, planten, vogels en actief zijn in de natuur, bekijk dan onze vakantietips voor campings en huizen of boek een leuke rondreis.

Meestal worden natuurvakanties, fiets- of wandelvakanties in de Loire aangeboden als individuele reis, maar je kunt af en toe ook een leuke groepsreis naar de Loire vinden. Naast fietsen en wandelen bieden de vele rivieren in de regio ook mogelijkheden om actief te zijn op het water.

Mooiste plekken Loire

Wat zijn mooie plekjes bij de Loire, welke historische steden moet je gezien hebben en waar vind je de mooiste natuurgebieden? Uitvalsbasis voor natuurreizen in het Loiregebied is voor velen de prachtige stad Orléans, waar Jeanne d’Arc de Engelsen versloeg. Het is een leuke stad om een of meerdere dagen te verblijven. Tours ligt in het hart van het Loiredal en is zeker ook een bezoek waard. Maar er zijn nog meer leuke steden en dorpen om je lijstje te zetten, hieronder meer daar over.

Wijngaarden in de Loire
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De oude provincies Anjou en Touraine zijn heerlijke regio's om te bezoeken. Ze staan bekend om de heerlijke wijnen, fruitteelt en verbluffende kastelen. 

Onze reporter Jordan bezocht het Loiredal in Bourgondië. In deze regio kun je genieten van tal van activiteiten op en om het water, zoals kanoën, wildkamperen, wijn proeven en fietsen op een speciale spoorfiets.

Spoorbrug Loire
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

1. Fietsroutes

Fietsen langs de Loire is een populaire manier om de natuur te verkennen; het landschap in de vallei is bijzonder geschikt om op de fiets te verkennen. De verhoogde kades van de rivier, ook levées genoemd, beperken op sommige plekken wel het uitzicht, dus hou daar rekening mee bij het uitstippelen van een fietstocht of wijnroute. Om zeker te zijn van de mooiste routes kan je een reeds georganiseerde fietsvakantie reserveren. 

2. Kastelen van de Loire

Het aangezicht van diverse steden en dorpen langs de rivier wordt bepaald door de prachtige châteaux. Bekende kastelen in de Loire zijn Chambord (grootste kasteel), Azay-le-Rideau (mooiste kasteel), het Château d’Amboise (lieflijkste kasteel) en Villandry (mooiste tuinen). Naast de bekende kastelen staan er nog tal van andere châteaux verspreid door de regio.

Kastelen in de Loire
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Genoeg elementen dus voor een leuk bezoek tijdens je vakantie of misschien zelfs een romantisch kasteelweekend in Frankrijk. De kastelen die het meest indruk op mij maakten, zijn het Château de Chenonceau en Chambord.

Chenonceau omdat je onder het kasteel door kunt varen met een bootje of kano. Het bouwwerk is vooral indrukwekkend omdat het over de Cher rivier is gebouwd. In de tuinen kan je interessante wijnwandelingen maken. De eerste druiven werden hier al omstreeks 1550 geplant door Catharina de Medici. De wandeling eindigt in de wijnkelders met een proeverij van witte en rode wijnen van AOC Touraine-Chenonceaux.

Chenonceau kasteel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Chambord is een enorm imposant kasteel. Belangrijke heersers hebben hier gewoond of tijd doorgebracht en je kunt een groot aantal vertrekken bezichtigen. Ook de tuinen zijn een trekpleister, maar die vond ik niet zo boeiend. Zoetekauwen kunnen een kasteelbezoek afwisselen met een workshop bij een chocolatier, waar je zelf chocolade creaties kunt maken en mee naar huis nemen.

3. De rivier zelf

De Loire is niet als de Ardèche of de Drôme. Door de gevaarlijke stromingen kan je er beter niet in zwemmen. Toch zijn er wel een aantal zandstrandjes waar dat wel kan. Overal in de rivier liggen eilanden en zandbanken verspreid en hoewel die er misschien erg relaxed uit zien, mag je ze in de meeste gevallen niet betreden.

Loire rivier
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Er kan drijfzand voorkomen en bovendien zijn ze vrijwel altijd beschermd broedgebied voor vogels.

Vroeger was er veel meer verkeer op de rivier dan nu. Tot de komst van de trein, vond al het transport immers plaats via het water. Om deze historie intact te houden zijn er verschillende verenigingen van schippers, die met traditionele Loireboten de geschiedenis van de binnenvaart op de Loire en hun kennis over de natuur rond de rivier overbrengen op hun passagiers. Wij mochten mee varen met de gidsen van Bateliers des Vents d'Galerne, die ons met veel plezier vertelden over hun passie.

Traditionele boot Loire
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Er zijn heel wat mensen betrokken bij deze rondvaarten en oude boten en er worden jaarlijks tal van evenementen georganiseerd voor de lokale bevolking en de toeristen. 

4. Natuur in de Loirevallei

Hoe is het landschap en de natuur in de Loire? Wil je de mooiste plekjes bij de Loire zien, verken dan de rivier zelf, maar ook het achterland en de zijrivieren. Verken al fietsend of te voet de grotwoningen tussen Saumur en Montsoreau, of het glooiende heuvellandschap van Berry. Sologne bestaat uit heide en bossen met ongeveer 3000 meren. Zowel de Brenne als Sologne zijn zeer goede plekken om een grote diversiteit aan vogels te observeren.

Natuur Loire
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Maar bewonder ook de vele orchideeën en wilde bloemen langs de rand van de weg. Of ga op zoek naar zeldzame libellen langs de oevers van de Loire en de vele visvijvers in het gebied. In de rivier de Brenne komen grote aantallen Europese moerasschildpadden voor en verder maak je kans op het zien van slangen.

Anjou en Touraine hebben de bijnaam "Tuin van Frankrijk", omdat men er vele vruchten en groenten verbouwt. Ten Noorden van de Loire liggen uitgestrekte korenvelden en klaprozenweiden, ook een aanrader voor fotografen. Kortom, het landschap bij de Loire is bijzonder veelzijdig en er is van alles te doen tijdens een (actieve of rustige) natuurvakantie.

5. Marais-Poitevin

De Marais-Poitevin bevindt zich ten noorden van La Rochelle. Het moeras wordt het groene Venetië van de Loire genoemd, vooral vanwege de prachtige groene kleur van de vele waterstroompjes. Het landschap in dit bijna 100 km² grote natuurgebied wordt gekenmerkt door riviertjes, kanalen en bosrijke gebieden. De leukste manier om het moerasgebied te verkennen is ook hier per boot. Vanaf het water kan je volop vogels en mooie bloemen fotograferen.

6. Vogels bij de Loire

De rivier en de vele zijrivieren zijn een paradijs voor vogelspotters. De Brenne is de meest bekende rivier voor vogelaars, maar ook de Sologne en het Forêt d'Orléans met de vele roofvogels mogen niet missen op het programma van een vogelreis. Wellicht kan jij een visarend op de foto zetten in het Forêt d'Orléans?

Lac de Rillé
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bosvogels, waaronder spechten, zijn best te zien in de Sologne en op het Domaine de Lancosme. Bij het plaatsje Montsoreau zie je veel sternen, meeuwen en waadvogels. En wie de kleurrijke bijeneters wil zien, die kan zich best richten op de kleinere rivieren in het zuiden van het Loiredal.

Naast vogels zullen natuurliefhebbers net zoveel genieten van de vele vlinders, libellen, waterjuffers en natuur bij de Loire in het algemeen. 

Libelle bij de Loire
© Naturescanner
Deel op Pinterest

7. Mooie dorpen en steden

Tijdens een rondreis met je eigen auto of een fly-drive in de Loire is het heerlijk om lekker binnendoor te rijden, langs afgelegen plekjes. Er is een schril contrast tussen de historische steden en pittoreske dorpen. De dorpjes kenmerken zich door in kalksteen opgetrokken huizen met leistenen daken, een centrale kerk en een lokale "boulangerie". Veel meer is er meestal niet te vinden. In de grotere plaatsen vind je indrukwekkende kastelen, imposante musea en grote winkelcentra.

Mooie plaatsen Loire
Deel op Pinterest

Wij bezochten Angers, de groenste stad van Frankrijk. Met haar robuuste kasteel en oude stadscentrum is deze plaats al bezienswaardig, maar de rijke natuur eromheen maakt het tot een absolute aanrader voor een vakantie in de Loire.

Ook Saumur stond op het programma. Hier heb je een brede waaier aan hoogtepunten om te bezichtigen. Het eerste wat hier opvalt is het Kasteel van Saumur, dat de stad domineert. Daarnaast ken het wereldwijde faam voor de paardensport.

Tot slot zijn Orléans, Tours en Nantes schitterende steden voor een bezoek tijdens je vakantie in de Loire.

8. Grotwoningen en kalksteen

Wanneer je voorbij al die mooie dorpen en stadjes rijdt, zal het je vast opvallen dat bijna alle huizen wit zijn. De regio is rijk aan tuffeau kalksteen en daarmee werden in vroegere tijden alle huizen en gebouwen gemaakt. Door de winning van deze typische steensoort zijn er enorme grottenstelsels ontstaan, die dan vervolgens weer benut werden door champignonkwekerijen en wijnboeren.

Maar er waren ook veel mensen die in deze troglodytes, zoals de grotwoningen genoemd worden, gingen wonen. Er ontstonden zelfs hele grottendorpen, waar mensen vanaf de middeleeuwen woonden. Zelfs nu nog wonen enkele gezinnen in de in grotten gebouwde huizen.

Grotwoning Loire
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Op verschillende plekken kan je deze grottenstelsels en grotwoningen bezoeken. Kinderen vinden het meestal heerlijk om dit te zien. Zo kan je het Mystère des Faluns bezoeken, waar een lichtspel op het kalksteen wordt geprojecteerd. Pierre et Lumière is een andere ondergrondse ruimte, waar verschillende belangrijke bezienswaardigheden van de Loire in miniatuur zijn nagebouwd. En in de Vallée Goupillières Troglodytique kan je drie uit tuffeau kalksteen uitgehouwen boerderijen bezichtigen. Zo is er het Grottendorp van Trôo, met drie niveaus aan grotwoningen en het grottendorp van Rochemenier in Anjou.

Het mag duidelijk zijn, de Loire heeft veel te bieden voor wie tijdens een vakantie niet stil kan zitten. De vele bezienswaardigheden zorgen voor een actieve vakantie, maar in een authentiek Franse omgeving!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!