Ga naar content

Loiredal in Frankrijk

Frankrijk natuurvakantie - Een vakantie in het Loiredal in Frankrijk is een aanrader! De Loire is de langste rivier van het land en staat vooral bekend om de majestueuze kastelen die langs haar oevers tronen. Ze ontspringt in de Ardèche en eindigt 1000 km verderop in de Atlantische Oceaan. Doordat het water zeer ondiep is, is de rivier bijna niet bevaarbaar en kan men in alle rust wandelen of fietsen tijdens een natuurvakantie of rondreis langs de Loire.

Vakantie Loiredal

De natuur in het Loiregebied is bijzonder verrassend. Wil je op vakantie naar het Loiredal en hou je net als ons van mooie bloemen, planten, vogels en actief zijn in de natuur, bekijk dan onze vakantietips en boek een leuke Loire rondreis. Meestal worden natuurvakanties, fiets- of wandelvakanties in de Loire aangeboden als individuele reis, maar je kunt af en toe ook een leuke groepsreis naar de Loire vinden. Naast fietsen en wandelen bieden de vele rivieren in de regio ook mogelijkheden om te kajakken of te kanoën.

Mooiste plekken Loire

Wat zijn de mooiste plekjes bij de Loire, welke historische steden moet je gezien hebben en waar vind je mooie natuurgebieden? Uitvalsbasis voor natuurreizen in het Loiregebied is de prachtige stad Orléans, waar Jeanne d’Arc de Engelsen versloeg. Het is een leuke stad om een of meerdere dagen te verblijven. Tours ligt in het hart van het Loiredal en is zeker ook een bezoek waard. De omgeving Touraine staat bekend om de heerlijke wijnen, fruitteelt en verbluffende kastelen. Een aantal mooie gebieden in de Loire, leuke dingen om te doen en te zien:

1. Fietsroutes

Fietsen langs de Loire is een populaire manier om de natuur te verkennen; het landschap in de vallei is bijzonder geschikt om op de fiets te verkennen. De verhoogde kades van de rivier, ook levées genoemd, beperken soms wel het uitzicht, dus hou daar rekening mee bij het uitstippelen van een fietstocht of wijnroute. Om zeker te zijn van de mooiste routes kan je een reeds georganiseerde fietsvakantie reserveren.

2. Kastelen van de Loire

Bekende kastelen in de Loire zijn Chambord (grootste kasteel), Azay-le-Rideau (mooiste kasteel), het Château d’Amboise (lieflijkste kasteel), Chenonceau (gebouwd door vrouwen en het meest geschikt voor een romantisch weekend in Frankrijk) en Villandry (mooiste tuinen). Genoeg elementen dus voor een verbluffende kasteelvakantie of romantisch kasteelweekend in Frankrijk.

3. Natuur in de Loirevallei

Hoe is het landschap en de natuur in de Loire? Wil je de mooiste plekjes bij de Loire zien, verken dan de Loire, maar ook het achterland en de zijrivieren. Verken al fietsend of te voet de grotwoningen tussen Saumur en Montsoreau, of het glooiende heuvellandschap van Berry. Sologne bestaat uit heide en bossen met ongeveer 3000 meren. Zowel de Brenne als Sologne zijn zeer goede plekken om een grote diversiteit aan vogels te observeren. Reis ook naar het Forêt d'Orléans en probeer een van de visarenden of andere roofvogels te fotograferen.

Maar bewonder ook de vele orchideeën en wilde bloemen langs de rand van de weg. Of ga op zoek naar zeldzame libelles langs de oevers van de Loire en de vele visvijvers in het Loiregebied. In de rivier de Brenne komen grote aantallen Europese moerasschildpadden voor en verder maak je kans op het zien van slangen. Anjou en Touraine hebben de bijnaam "Tuin van Frankrijk", omdat men er vele vruchten en groenten verbouwt. Ten Noorden van de Loire liggen uitgestrekte korenvelden, ook een aanrader voor fotografen. Kortom, de natuur bij de Loire is bijzonder veelzijdig en er is vanalles te doen tijdens een (actieve of rustige) natuurvakantie.

4. Marais-Poitevin

De Marais-Poitevin bevindt zich ten noorden van La Rochelle. Het moeras wordt het groene Venetië van de Loire genoemd, vooral vanwege de prachtige groene kleur van de vele waterstroompjes. Het landschap in dit bijna 100 km² grote natuurgebied wordt gekenmerkt door riviertjes, kanalen en bosrijke gebieden. De leukste manier om het moerasgebied te verkennen is per boot. Vanaf het water kan je volop vogels en mooie bloemen fotograferen.

5. Vogels bij de Loire

De rivier en de vele zijrivieren zijn een paradijs voor vogelspotters. De Brenne is de meest bekende rivier voor vogelaars, maar ook de Sologne en het Forêt d'Orléans met de vele roofvogels mogen niet missen op het programma van een vogelreis. Bosvogels, waaronder spechten, zijn best te zien in de Sologne en op het Domaine de Lancosme. Bij het plaatsje Montsoreau maak je het meest kans op sternen, meeuwen en waadvogels. En wie de kleurrijke bijeneters wil zien, die kan zich best richten op de kleinere rivieren in het zuiden van het Loiredal. Naast vogels zullen natuurliefhebbers net zoveel genieten van de vele vlinders, libelles en natuur bij de Loire in het algemeen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!