Ga naar content

Angers

Loirevallei - De groenste stad van Frankrijk kunnen we niet onbenoemd laten. Met tal van parken en een prachtige ligging tussen verschillende rivieren, is de hoofdstad van het departement Maine-et-Loire een ideale uitvalsbasis om te fietsen en te wandelen. Men refereert ook nog wel naar de regio als Anjou, de vroegere provincienaam. 

Natuur bij Angers

Angers ligt aan de samenvloeiing van twee rivieren, de Loire en de Maine, waar het departement naar vernoemd is. De Maine is op haar beurt een samenvloeiing van de Sarthe en de Mayenne. Al dit water rond de stad zorgt voor een hoop vertier en de aanwezigheid van een grote hoeveelheid natuur.

Mooiste plekken in Angers

Wat zijn de hoogtepunten en mooie plekjes om te zien in en buiten de stad Angers? Naturescanner bezocht de regio op uitnodiging van Pays de la Loire.

1. Kasteel van Angers

Het eerste wat opvalt tijdens een bezoek aan de stad zijn de enorme vestingmuren van het Château d’Angers. Dikke ronde torens en robuuste muren torenen hoog boven de omgeving uit. Het kasteel kan bezocht worden en daarvoor kan je best een City Pass kopen bij de toeristische dienst tegenover het monument; deze geeft toegang tot verschillende bezienswaardigheden in Angers met korting.

Binnen haar muren herbergt het Kasteel van Angers een belangrijke schat uit de 14de eeuw: het grootste geweven wandtapijt ter wereld. 

Tapisserie de l'Apocalypse
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De 100 meter lange en 4,5 meter brede Tapisserie de l’Apocalypse is opgedeeld in vele stukken, en zeer indrukwekkend om te zien.

Wanneer je weer op het binnenplein komt, neem dan zeker de trap naar boven om over de kasteelmuren te struinen en te genieten van het uitzicht op de stad, de prachtig aangelegde tuinen en wijngaard op de wallen.

2. Oude binnenstad

Geplaveide straten en eeuwenoude “maisons aux collombages” voeren je mee terug in de tijd in het historische deel van Angers. Kunstliefhebbers kunnen terecht in de Galerie David d’Angers of het Musée des Beaux-Arts d’Angers, waar het overigens ook heerlijk vertoeven is in de tuin. Iets verderop leiden de symmetrische trappen op Mont Saint-Maurice naar de Cathédrale Saint-Maurice d’Angers. Hier kijk je uit over de Maine en lager gelegen delen van de stad.

Oud huis in Angers
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Nog een tip: het beste zicht op de oude stad heb je vanaf een restaurant met dakterras. La Réserve bevindt zich op de vijfde verdieping én het dakterras van een gebouw. Niet alleen het zicht is formidabel, het eten is van de beste kwaliteit!

3. Parken in Angers

Groen is zoals gezegd overal aanwezig en je kunt dus op veel plekken relaxen. Het Parc de Balzac bijvoorbeeld waar je heerlijk kunt joggen, wandelen of fietsen, of het Parc St. Nicolas met de kinderboerderij en speeltuin. Rond het Étang Saint-Nicolas – een kunstmatig ontstaan meer door de winning van leisteen – kan je twee rondjes wandelen van 5,5 en 7 kilometer.

Natuurcentrum in Parc Balzac
Parc de Balzac
Deel op Pinterest

Vlakbij het oude centrum kunnen tuinliefhebbers struinen door de Jardin des Plantes in Engelse stijl en de Jardin du Mail in Franse stijl.

Angers, de perfecte balans tussen stad en natuur. In 2020 werd de stad uitgeroepen tot groenste stad van Frankrijk.

4. Lac de Maine

In het zuiden van de stad ligt het meer van Maine. Bij goed weer zijn hier tal van activiteiten mogelijk op en om het water. Kajakken, bootje varen, windsurfen en er zijn zwemstrandjes voor gezinnen met kinderen. Ook de natuur kan hier zijn gang gaan, want verschillende plekken zijn beschermd gebied en vormen een oase van rust voor eenden en andere watervogels. 

Lac de Maine
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Île Saint-Aubin

Ten noorden van Angers, ter hoogte van de samenvloeiing van de twee rivieren die de Maine vormen, ligt een eiland. Wat je alleen met een drone of van op de kaart ziet, is dat het eiland de vorm heeft van een hartje. Het is alleen bereikbaar met een veerpont en auto’s zijn niet toegelaten. Je mag wel je fiets meenemen.

Boom op ile Sainte Aubin
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Meteen naast het pontje valt een 250 jaar oude boom te bewonderen. Je mag niet tot bij de stam komen, maar ook vanaf een afstand is de oude knar bezienswaardig. Even de hoek om zit een leuk terras waar je een ijsje kunt eten of iets drinken met zicht op de rivier.

Het landschap op Saint-Aubin eiland is niet heel divers, het bestaat vooral uit drassige gebieden en weilanden omzoomd door bomen, maar voor biologen is er veel te ontdekken. In de lente en de zomer kan hier een echte bloemenzee ontstaan.

Saint-Aubin Angers
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vier maanden per jaar overstromen de wetlands en verdwijnt het eiland deels onder water. In de zomer is het leuk om de oversteek met de fiets te maken. Een fietsroute van enkele kilometers voert over Saint-Aubin, langs beekjes en een boerderij in het midden. Toen wij hier waren was het ontzettend rustig, dus het eiland is vooral een must voor wie de stilte zoekt. Nadat je weer bent overgestoken met de pont, kun je de route verder verlengen met een fietstocht langs de Mayenne.

6. Les basses Vallées Angevines

Ten noorden van Saint-Aubin bevinden zich de "lage valleien van Angevine", de uiterwaarden van de Sarthe en de Loir rivieren. Met hun bijzondere biodiversiteit maken zij deel uit van het Natura 2000 netwerk. Ook hier overstromen de valleien in de winter en krijg je een groot plassengebied. Aangelegde paden - waaronder een 100 kilometer lang wandelpad - voeren langs en door deze uiterwaarden.

Moerassen Les basses Vallées Angevines
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Maar je kunt het gebied ook vanaf het water verkennen, bijvoorbeeld met een kano. Enkele zeldzame vogels, zoals de kwartelkoning en de grutto, komen hier voor. Naast talrijke trekvogels komen hier ook vissen migreren, waaronder de paling en de snoek. In de zomer, als de velden vol bloemen staan, worden koeien te grazen gezet.

7. Wijngaarden bij Angers

Ten zuiden van Angers kun je de bekende wijngaarden van Savennières bezoeken. Fiets langs de glooiende velden met wijnranken en neem deel aan een wijnproeverij. Hier komen sommige van de mooiste witte wijnen van de Chinen Blanc vandaan. Hoewel de wijnen vaak niet goedkoop zijn, zijn ze wel erg lekker.

8. Terra Botanica

Bezoek tijdens je vakantie in Angers zeker ook de botanische tuinen van Terra Botanica, het enige attractiepark in Europa rond het thema planten. Maar liefst 500.000 planten uit alle uithoeken in de wereld zijn hier te zien. Neem voldoende tijd om de weelderige tuinen, tropische serres, een vlindertuin, 4D-avonturen en tal van leuke activiteiten voor kinderen te ontdekken. Dit uitje is leuk voor jong en oud.

9. Fietsroutes

Een groot aantal fietsroutes, waaronder de fameuze Loire à Vélo voeren langs Angers. Aan de bekende langeafstandsroute zijn ook tal van extra fietslussen gekoppeld. Zo kan je ook bij Angers diverse rondjes fietsen in verschillende thema’s of langs hoogtepunten. Een rondje voert bijvoorbeeld langs de leisteenmijnen ten oosten van de stad.

Fietsen bij Angers
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Regelmatig zijn er ook grote fietsevenementen in de omgeving. Op het moment dat wij op vakantie in Angers waren, maakte de plaats zich klaar voor Nature is Bike, een evenement en gravel fietstocht van Normandië naar Angers, Saumur en La Rochelle. Lees meer over fietsen in de Loire.

10. Cointreau

Wist je dat Cointreau uit deze streek komt? Bezoek de distilleerderij in Saint-Barthélemy-d'Anjou. Hier volg je een nieuw uitgezet parcours waar je alles te weten komt over de likeur met sinaasappelsmaak. 

Bereikbaarheid Angers

De stad Angers is gemakkelijk met de trein te bereiken. Op de site van NS International kan je Eurostar tickets van Amsterdam Schiphol of Rotterdam naar Paris Nord reserveren. Daarna gaat de reis verder met de TGV van Paris Montparnasse naar Angers.

De overstap in de hoofdstad maak je met de metro en duurt ongeveer een half uurtje. Hou er rekening mee dat er vaak roltrap noch lift aanwezig is en dat je soms flinke afstanden met je koffer moet lopen. Een rugtas kan handig zijn. De tickets voor de tweede TGV kan je ook online reserveren. Meteen in het station van Angers kan je een auto huren, kijk voor reserveringen bij Sunny Cars om extra kosten ter plekke te vermijden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!