Ga naar content

Fietsen langs de Loire

Het Loiredal in Frankrijk staat bekend om haar rivier, de majestueuze kastelen en goede wijnen. Maar het is tevens een van de populairste gebieden in Europa om te fietsen. Trap door natuurrijke landschappen en serene dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan.

Vissers knikken gedag, terwijl de koks van lokale brasseries het beste uit de kast halen om je smaakpapillen te verwennen tijdens een pauze. Combineer de goede dingen des leven dus in een onvergetelijke fietsvakantie langs de Loire, want fietsen langs de rivier en haar kastelen is rustgevend, het gebied ademt rust en authenticiteit uit.

De Loire op de fiets

De regio ligt niet heel ver van Nederland en België en biedt de ideale gelegenheid om een weekje te fietsen in een compleet andere omgeving. De fietspaden bevinden zich meestal los van de drukkere wegen, waardoor je veilig en vaak ook echt midden in de natuur fietst.

Wat is het mooiste deel om te fietsen langs de Loire? De Loire à Vélo is een van de bekendste routes van Frankrijk, maar is het ook het mooiste traject?

Fietsen langs velden vol klaprozen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Naast de klassieker "Loire à Vélo" zijn er andere mooie paden, zoals la Vélo Francette, de Vallée du Loir à Vélo en talrijke losse lussen die gekoppeld zijn aan de hoofdroute. Volgens experts is het gebied in de omgeving van Tours het beste deel voor een fietsvakantie. Maar onze ervaring is dat de meeste paden eigenlijk wel de moeite van het fietsen zijn.

Uiteindelijk zijn het vooral de vele bezienswaardigheden onderweg die zorgen voor de afwisseling. En laat de Loire nu net een plek zijn waar eindeloos veel kastelen, schilderachtige dorpjes, watermolens, musea en natuurgebieden op je wachten.

Chambord
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De meeste wegen zijn verhard, maar soms zijn er ook delen onverhard. Het niveau van de fietsroutes is vrij makkelijk; hoewel er af en toe wat glooiende heuvels zijn, zijn de meeste fietspaden vlak en is het niet moeilijk fietsen.

1. Loire à Vélo

La Loire à Vélo (l'Eurovélo 6), de route des routes, is in zijn totaliteit maar liefst 900 kilometer lang en voert vanaf Cuffy tot Saint-Brévin-les-Pins bij de Atlantische Kust. Het is een van de langste fietsroutes van Frankrijk.

Het populairste en mooiste traject van de Loire à Vélo is het 300 kilometer lange gedeelte tussen Sully-sur-Loire (Loiret) en Chalonnes-sur-Loire (Anjou). Hier fiets je langs grotwoningen, kalkstenen landhuizen, eilandjes in de Loire rivier en meer bijzondere bezienswaardigheden. Plan goed van tevoren wat je wilt zien, want je komt hier met zekerheid tijd te kort!

De route komt ook langs de Loire in Bourgogne. Geniet van de natuur langs de rivier en van stadjes onderweg, zoals Nevers, Decize, Digoin of Paray-le-Monial.

Het Loire à Vélo passport maakt het volbrengen van deze fietstocht extra speciaal. In dit boekje kun je 24 stempels verzamelen, voor elke regio waar je doorkomt één. Je scoort de unieke stempel bij het toeristenbureau en in het paspoort is ook ruimte om je eigen verslag te doen. Een leuke herinnering aan deze sportieve prestatie! 

2. Natuur

Wie fietsen wil combineren met veel natuur moet zeker een bezoek brengen aan het natuurpark Loire-Anjou-Touraine, waar onder meer bevers en reigers te zien zijn. Als je de mogelijkheid hebt is het ook leuk om een van de 60 eilandjes te bezoeken die verspreid liggen in de Loire. Slechts enkelen zijn bewoond, de meesten zijn erg mooi van natuur.

Landschap
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Cultuur

Fiets langs de heuvelachtige wijngaarden van de Touraine. De Route au Coeur voert langs de Matheflon kapel waar je een fraai zicht hebt op de Loir. Maar de belangrijkste bezienswaardigheid is het groot aantal kastelen, met elk hun eigen bouwstijl en prachtige tuinen. 

- Kastelen langs de Loire

De kastelen tussen de Loire en de Cher vormen een bijzondere bezienswaardigheid en voor velen de voornaamste reden om een fietsvakantie in de Loire te ondernemen. Tussen Chambord, Chenonceaux en Amboise liggen de mooiste kastelen, met prachtige tuinen. Ze werden destijds gebouwd of bewoond door welvarende Franse koningen. Bij de meeste kastelen hoort ook een voormalig jachtterrein, nu een tuin. Erg indrukwekkend is bijvoorbeeld het Château de Chambord, waar Lodewijk de XIV verbleef. 

Het Villandry Château staat bekend om haar mooie terrastuin. Wil je even dat echte sprookjesgevoel opsnuiven, bezoek dan het kasteel van Ussé, ook wel het kasteel van Doornroosje genoemd, bij het woud van Chinon. Of wat dacht je van het renaissancekasteel Azay le Rideau. Nog mooier vind ik Chenonceau, omdat het gebouwd is boven de rivier de Cher.

Kasteel Chenonceau
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In Château du Clos Lucé in Amboise verbleven niet alleen veel koningen, ook Leonardo da Vinci had hier zijn optrekje. Nog steeds is er een verzameling maquettes te bewonderen die een goede indruk geeft van zijn uitvindingen. Verder is er nog het massieve kasteel van Angers met het grootste wandtapijt ter wereld en het elegante Kasteel van Serrant.

Angers Kasteel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bekijk een uitgebreid overzicht van alle kastelen langs de Loire.

Naast kastelen zijn er vele andere historische gebouwen de moeite, zoals de Abdij van Fontevraud, een volledig intact middeleeuws klooster. In Tours, Angers en andere steden kan je musea en kerken bezoeken, er is een eindeloze lijst aan bezienswaardigheden.

Fietsvakantie Loire

Waar vind je de mooiste fietsroutes langs de rivier en hoe kan je best reizen naar het gebied? Tal van organisaties bieden speciale fietsvakanties langs de Loire, meestal zijn dit individuele fietsreizen langs de Kastelenroute, waarbij lekker eten en wijn uiteraard ook op het programma staan. Je kan dus volledig georganiseerde fietsreizen boeken, waarbij je zelf niets meer hoeft te regelen.

Fietsreis Loire
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bekijk onze tips voor de meest betrouwbare en goede reisorganisaties om te fietsen langs de Loire. Daarnaast is er natuurlijk de mogelijkheid om zelf je reis samen te stellen. Reis bijvoorbeeld met je eigen auto (en fietsen?). Of neem de TGV naar Nantes, Angers of Saint-Nazaire. Tickets kan je boeken via NS international. Je kunt op veel plekken fietsen huren.

Fietsen en kamperen met bagagevervoer

Langs de Loire kun je ook een prachtige route fietsen waarbij je op verschillende campings of in hotels overnacht. Je hoeft echter niet elke dag weer met je bagage te slepen. Een goede slaapplek en je persoonlijke bagage staan vaak al voor je klaar. De meeste genoemde reisorganisaties bieden een fietsvakantie langs de Loire met bagagevervoer.
Lees meer over fietsen met bagagevervoer in het algemeen.

Fietsen vanuit een vast verblijf

Vanuit de meeste accommodaties kan je heerlijk zelf op pad gaan. In de regio zijn heel veel verhuurbedrijven en de meeste overnachtingsplekken weten precies waar je moet zijn voor het huren van een fiets. 

Fietsverhuur bij Huttopia
© Naturescanner
Fietsverhuur Huttopia
Deel op Pinterest

Heb jij ook al zin gekregen om deze mooie regio op het zadel te verkennen? Aarzel niet langer, ik was er zelf en kan je bevestigen dat het een erg mooie gebied is om te fietsen!


Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!