Ga naar content

Fietsen langs de Loire

De Loire in Frankrijk staat bekend om haar rivier, de majestueuze kastelen en goede wijnen. Maar het is tevens een van de populairste gebieden in Europa om te fietsen. Combineer dit alles in een onvergetelijke fietsvakantie langs de Loire, want fietsen langs de rivier en haar kastelen is rustgevend, het gebied ademt rust en sereniteit uit.

Fietsen langs de Loire

Wat is het mooiste deel om te fietsen langs de Loire? Het gebied in de omgeving van Tours is het beste deel voor een fietsvakantie. Het ligt niet zeer ver van Nederland en België en biedt de ideale gelegenheid om een weekje te fietsen in een compleet andere omgeving. De fietspaden bevinden zich los van de drukkere wegen, waardoor je echt in de natuur fietst.

De meeste wegen zijn verhard, maar soms zijn er ook delen onverhard. Het niveau van de fietsroutes is vrij makkelijk; hoewel er af en toe wat glooiende heuvels zijn, zijn de meeste fietspaden vlak en is het niet moeilijk fietsen. Onderweg wisselen kastelen, schilderachtige dorpjes, watermolens en natuur elkaar af.

Cultuur en natuur

Wie fietsen wil combineren met veel natuur moet zeker een bezoek brengen aan het natuurpark Loire-Anjou-Touraine, waar onder meer bevers en reigers te zien zijn. Als je de mogelijkheid hebt is het ook leuk om een van de 60 eilandjes te bezoeken die verspreid liggen in de Loire. Slechts enkelen zijn bewoond, de meesten zijn erg mooi van natuur. Fiets ook langs de heuvelachtige wijngaarden van de Touraine. De Route au Coeur voert langs de Matheflon kapel waar je een fraai zicht hebt op de Loir. Maar de belangrijkste bezienswaardigheid is het groot aantal kastelen, met elk hun eigen bouwstijl en prachtige tuinen.

Loire à Vélo

La Loire à Vélo is de volledige route van maar liefst 900 km lang vanaf Cuffy tot Saint-Brévin-les-Pins. Het is een van de langste fietsroutes van het land. Het populairste en mooiste traject van de fietsroute is het 300 km lange gedeelte tussen Sully-sur-Loire (Loiret) en Chalonnes-sur-Loire (Anjou). Hier fiets je langs grotwoningen, kalkstenen landhuizen, eilandjes in de Loire rivier en meer bijzondere bezienswaardigheden. 

Kastelen langs de Loire

De kastelen tussen de Loire en de Cher vormen een bijzondere bezienswaardigheid en voor velen de voornaamste reden om een fietsvakantie in de Loire te ondernemen. Tussen Chambord, Chenonceaux en Amboise liggen de mooiste kastelen, met prachtige tuinen. Ze werden destijds gebouwd door welvarende Franse koningen. Bij de meeste kastelen hoort ook nog een voormalig jachtterrein.

Chambord kasteel
Deel op Pinterest

Het Villandry Château staat bekend om haar mooie terrastuin. Een van de mooiste kastelen is het kasteel van Ussé, ook wel het kasteel van Doornroosje genoemd, dat zich bevindt bij het woud van Chinon. Of wat dacht je van het renaissancekasteel Azay le Rideau. Nog mooier dan Ussé is Chenonceau, het mooiste kasteel van de Loire. In Château du Clos Lucé in Amboise verbleven vele koningen en Leonardo da Vinci. Nog steeds kan je er een verzameling maquettes bewonderen die een goede indruk geeft van zijn uitvindingen. Verder is er nog het massieve kasteel van Angers of het elegante Kasteel van Serrant.

Bekijk een uitgebreid overzicht van alle kastelen langs de Loire. Naast kastelen zijn ook watermolens en andere historische gebouwen de moeite, zoals de abdij van Fontvraud, een volledig intact middeleeuws klooster.

Fietsvakantie Loire

Waar vind je de mooiste fietsroutes langs de Loire en hoe kan je best reizen naar het gebied? Tal van organisaties bieden speciale fietsvakanties langs de Loire, meestal zijn dit individuele fietsreizen langs de Kastelenroute, waarbij lekker eten en wijn uiteraard ook op het programma staan. Je kan dus volledig georganiseerde fietsreizen boeken, waarbij je zelf niets meer hoeft te regelen. Bekijk onze tips voor de meest betrouwbare en goede reisorganisaties om te fietsen langs de Loire. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om zelf je reis samen te stellen. Reis met je eigen auto of neem de TGV naar Nantes, Angers of Saint-Nazaire.

Fietsen en kamperen met bagagevervoer

Langs de Loire kun je ook een prachtige route fietsen waarbij je op verschillende campings overnacht. Je hoeft echter niet met je bagage te slepen. Een goed uitgeruste tent en je persoonlijke bagage staat al voor je klaar. De hierboven genoemde reisorganisaties bieden meestal een fietsvakantie langs de Loire met bagagevervoer.
Lees meer over fietsen met bagagevervoer.

Fietsen vanuit een vast verblijf

Vanuit deze accommodaties kan je heerlijk zelf op pad gaan.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!