Ga naar content

Loire in de Bourgogne

Frankrijk - Zin in het bourgondische leven? Dan is een bezoek aan het Loiredal in de Franse streek Bourgogne zeker een aanrader! De Fransen staan te springen om Nederlandse toeristen te verwelkomen, die willen genieten van fantastische wijnen, heerlijke gerechten en vooral supertoffe natuuractiviteiten, voor zowel actieve als ontspannen reizigers.

Het Loiredal in Bourgondië

Dwars door Bourgondië, in het Franse departement Nièvre bij de stad Nevers, stroomt de Loire. Met een lengte van 1012 kilometer is dit de langste rivier in Frankrijk, die ontspringt in de Ardèche en uiteindelijk uitmondt in de Atlantische Oceaan. De Loire wordt ook wel eens beschreven als de laatste grote 'wilde rivier' van Europa. 

Wat dit gebied vooral bijzonder maakt, is het unieke landschap en een uitgebreid aanbod aan verschillende natuuractiviteiten met betrekking tot de Loire en lokale cultuur. Reporter Jordan bezocht het Loiredal in Bourgogne en geeft jou alle tips voor mooie plekken en leuke activiteiten om te doen in dit gebied.

1. Natuurreservaat Val de Loire

Val de Loire is een rijk gevarieerd gebied met zandbanken, laag beboste eilandjes en rivierarmen, die zijn gevormd door de stroming van de Loire. Vooral bevers doen het hier goed en er broeden visdiefjes op de zandbanken in de rivier. Aan de buitenkant van het gebied vind je meer bebossing van wilgen en struwelen, afgewisseld met kleine moerassen en riet, gevormd door het stilstaande water uit de Loire. 

Val De Loire
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Tijdens ons bezoek heb ik hier zelfs een woudaap (een soort kleine reiger) gezien en er schijnen hier rugstreeppadden te zitten! Dus ook voor het spotten van vogels, insecten en amfibieën kun je hier goed terecht.

2. Fietsen langs de Bourgondische Loire

De EuroVelo 6 fietsroute loopt door Bourgondië, van Nevers naar Paray-le-Monial. Dit gedeelte is 120 km. De gehele route staat bekend als Rivierenfietsroute en loopt vanaf de Rijn naar de Atlantische kust. 

Loire fietsroute
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Het is heerlijk om een stuk langs de Loire te fietsen en te genieten van de prachtige natuur en de omgeving. Stop onderweg in een van de leuke stadjes langs de rivier, zoals Nevers, Decize, Digoin of Paray-le-Monial. Lees meer over fietsen langs de Loire.

3. Kanoën en wildkamperen

Op de Loire in de regio Bourgogne kun je heerlijke kanotochten maken. Laat je lekker meevoeren op de stroming en tuur in het heldere ondiepe water naar prachtige waterplanten en scholen van kleine visjes. De oevers van de Loire zijn in de zomer prachtig begroeid en er zijn volop weidebeekjuffers te vinden. 

Kano op de Loire
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Op sommige plekken vind je sporen van bevers en kun je zelfs, als je geluk hebt, deze mooie dieren spotten. Het kan je ook zomaar overkomen dat er een ijsvogel voorbij vliegt, die ergens een nest heeft aan de oever. Smaakt dit naar meer? Lees dan alles over kajakken op de Loire.

In deze omgeving is het bij hoge uitzondering toegestaan om te wildkamperen aan de oevers van de Loire. Hiervoor kan je je kano voor meerdere dagen huren en aanleggen bij een geschikte plek voor je wildbivak. 

Wildkamperen langs de Loire
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

De enige regels waar je je aan moet houden, is dat je niet voor meerdere nachten op dezelfde plek mag kamperen en buiten de beschermde natuurreservaten en broedgebieden moet blijven. Uiteraard worden die met paaltjes en borden aangegeven. En als je echt zeker wilt weten waar je wel en niet mag wildkamperen, kun je het altijd navragen bij het lokale toeristenbureau.

4. Tochtje met traditionele boot

Bij het historische stadje la Charité-sur-Loire maakten we een prachtige boottocht over de Loire met een traditionele Loireboot. Deze tochten worden georganiseerd met gidsen van lokale toeristenbureaus en is zeker een aanrader voor als je tegelijkertijd wilt genieten van mooie natuur, heerlijke wijn en lokale borrelhapjes.

Loireboot
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Omdat de Loire heel ondiep is, kun je er weinig scheepvaartverkeer verwachten. Toch waren deze traditionele Loire-boten, met een diepgang van enkele centimeters, perfect geschikt om goederen te vervoeren over de Loire. Inmiddels worden ze ingezet voor boottochten en ben je verzekerd van een fantastische tour met prachtig uitzicht op het Loiregebied en het historische stadje. Bij het boeken van een lange tocht kun je zelfs dineren aan boord.

Wat ik persoonlijk het leukste vond om te zien, is hoe handig de schipper de boot los kon krijgen, als we per ongeluk toch even vastliepen op een ondiep stukje in de Loire. Dan draaide hij de boot gewoon terug het diepere water in met de punterboom (een lange, houten stok) en vervolgden we de tocht alsof er niks was gebeurd.

5. Fietsen over een voormalige spoorweg

Een extra beleving toevoegen aan jouw natuurreis in Bourgogne? Dat kun je onder andere doen tijdens een fietstocht over een voormalig treinspoor, bij de Cyclorail! Met de zogenaamde spoorfietsroute in Cosne-sur-Loire fiets je in groepjes van maximaal vier personen over de prachtige spoorbruggen over de Loire. 

De spoorfietsen zien er enigszins komisch uit en lijken eerder op karretjes met vier wielen. Ze worden aangedreven door twee personen, die de trappers bedienen, en er is ruimte voor twee andere personen om op het bankje te zitten dat in het midden is geplaatst. 

Cyclorail Loiredal
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

De route van in totaal 13 kilometer, heen en terug, start bij De Port Aubry-brug, die in 1890 werd gebouwd. Ik vond het best indrukwekkend om zo'n oude stalen brug te zien en er overheen te fietsen.

De route vervolgt zich parallel langs de Loire, dwars door prachtige bossen, boerenlanden en wijnvelden. En om uiteindelijk weer terug te kunnen naar het startpunt, moet je de fiets eigenhandig omkeren met een speciaal daarvoor ontwikkelde standaard, waarmee je de fiets optilt en omkeert. Op deze manier beleef je het Loire-dal op een wel heel uitzonderlijke, maar toch unieke manier!

6. Ontspan in een zoutkelder

Even geen zin om actief te zijn, maar meer op zoek naar ontspanning? Breng dan eens een bezoek aan La Cave de Sel. Op deze unieke locatie in Saint-Laurent-l'Abbaye is een voormalige wijnkelder onder een oude kerk omgevormd tot een zoutkelder. De wanden en de vloer zijn bedekt met zoutstenen uit de Klodawa-zoutmijn in Polen. 

Cave de Sel
Ontspannen in de zoutkelder
Deel op Pinterest

De stenen worden prachtig verlicht door honderden LED-strips die achter de zoutstenen zijn geplaatst. Hier adem je de zuivere lucht in, terwijl je geniet van een halo-therapeutische-behandeling. Het half uurtje in de zoutkelder biedt voordelen voor de luchtwegen en vermindert de kans op aandoeningen die in verband staan met stress en vermoeidheid.

De eigenaar liet ons zelfs weten dat een behandeling van 30 minuten evenveel effect heeft als een heel weekend aan zee. En ik moet zeggen; dat was echt even heerlijk ontspannen! Zeker met een kabbelend fonteintje en ontspanningsmuziek op de achtergrond. Naast de behandeling in de zoutkelder worden er ook massages gegeven.

7. De beleving van wijnen uit de regio

Bij het proeven van wijn draait alles om de beleving van geur en smaak, maar vooral ook om de wijze waarop de wijn wordt gemaakt. En hierbij is de bodemsoort waarop de druiven groeien even belangrijk! Als je wijn proeft, doe je dat volgens een bepaalde wijze en tijdens een wijnproeverij bij la Tour du Pouilly Fumé beleef je dat op een hele unieke manier. 

Want dit is namelijk meer dan gewoon een wijnproeverij. Verschillende wijnboeren uit de regio van Pouilly-Sur-Loire hadden het ideaal om een gezamenlijke plek te creëren, waar bezoekers uit alle windstreken hun wijnen kunnen proeven en het verhaal achter het vak wijn maken kunnen ontdekken.

Aroma wijnen
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Op verschillende manieren ontdek je de aromatische families van Pouilly wijnen door middel van een geurbeleving in een voormalige wijnkleder. Ik kan echt zeggen dat het een bijzondere ervaring was om de verschillen in geuren te ontdekken, die in glas waren omvangen. Allemaal producten die je later zal herkennen bij het proeven van de wijn zelf. 

Bij de gehele beleving hoorden ook een paar mooie korte films over het leven op een wijnboerderij. Hier luister en kijk je naar de verhalen over de passie voor de inspanningen die door wijnboeren worden geleverd om de wijngaarden jaarrond te verzorgen. Dit helpt om wijn beter te begrijpen.

En waar minder snel bij stil wordt gestaan, is de productie van de eikenhouten vaten, waarin de wijn wordt opgeslagen. Slechts op een donderdag in de maand is er een mogelijkheid om een kijkje te nemen in de werkplaats Charlois in Murlin, waar de eikenhouten wijnvaten nog steeds op traditionele wijze worden gemaakt. Bij deze demonstratie kregen we te zien hoe de eikenbomen werden geselecteerd, gezaagd en tot complete vaten in elkaar werden gezet. 

Wijnvaten Pouilly-Fumé
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

En van het restmateriaal van de eiken werd onder andere cosmetica gemaakt voor het merk La Chênaie. La Tour du Pouilly Fumé is gemakkelijk te bereiken, omdat het slechts 500 meter verwijderd is van het station en 5 kilometer van de Loire. Dus of je nu wandelend, fietsend, varend of met de trein komt, wees welkom!

8. Bezoek stadjes langs de Loire

Tijdens ons bezoek aan het Loire-dal in Bourgondië verbleven we op meerdere plaatsen in de regio. En dat is een leuke aanrader voor iedereen die zoveel mogelijk van de omgeving wil zien. 

Je kan je reis beginnen in la Charité-sur-Loire. Een historische stad, die zelfs door Unesco is geclassificeerd als doortrekroute naar Santiago de Compostella. Vanaf daar kun je stroomafwaarts langs de Loire doorreizen naar de historische stad Nevers en uiteindelijk verder doorreizen richting het idyllische wijndorpje Pouilly-sur-Loire.

La Pouillyzotte
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Voor zowel wandelaars als fietsers is dat prima te doen, omdat deze plaatsen niet ver van elkaar liggen. En anders gaat er altijd wel een trein. Om deze doorreizen langs de Loire mogelijk te maken, biedt de regio in ieder geval voldoende hotels en gastenverblijven aan om jouw Bourgogne reis te faciliteren. Dus boek voor de volle Bourgogne ervaring bij verschillende hotels of B&B's in de regio. Op deze manier kwamen we op zoveel mooie plekken dat iedere bezienswaardigheid bleef verrassen.

9. Tour Boyer in Nevers beklimmen

Voor een fantastisch uitzicht op de Loire en de Franse stad Nevers is het beklimmen van de Tour Boyer van de kathedraal Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte een mooie verrijking van jouw bezoek aan het Loiredal in Bourgogne. Deze 52 meter hoge toren dateert uit de vijftiende eeuw en vormt hierbij het hoogste punt in de omgeving.

Toren Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Hierom zal de aanwezigheid van de toren zeker niet aan jouw waarneming ontgaan, omdat deze ver boven de skyline van de stad uitreikt.

De klim zelf is een uitdaging! Want om de top te bereiken, zal je een trap van maar liefst 285 treden moeten beklimmen. Maar uiteindelijk zal het magnifieke uitzicht op het prachtige Loiredal zeer de moeite waard zijn! 

Tour Boyer uitzicht
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Wat ik persoonlijk het allermooiste vond van het uitzicht, was om een beleving te krijgen van hoe groot dit gebied eigenlijk is. Dat is vanaf de grond natuurlijk minder goed te zien. Houd er trouwens wel rekening mee dat je de toren enkel en alleen kan beklimmen met een gids die in bezit is van de sleutel. Hiervoor kun je terecht bij het lokale toeristenbureau.

Impressie video van de Loire in de Bourgogne

Beleef de reis van Jordan een beetje mee met zijn mooie video over de regio.

Bereikbaarheid Loiredal Bourgondië

Deze prachtige regio ligt op ruim acht uur rijden vanuit midden Nederland, maar is ook heel makkelijk te bereiken met de trein. Mooi én milieuvriendelijk! Vanuit Nederland kun je met de Eurostar naar Parijs. Daar neem je de metro van Gare du Nord naar Gare de Lyon. Vanaf daar hoef je slechts tien minuten te lopen om bij Gare de Bercy te komen en daar over te stappen op de trein naar Nevers. Om tijd te besparen bij de overstap op de metro, kun je je metrokaartje kopen bij de bar in de trein. In totaal ben je ongeveer acht uur onderweg en kun je genieten van prachtige uitzichten vanuit de trein.

Persoonlijk vond ik de treinreis echt te gek! De verbindingen zijn super goed en bij een langere overstaptijd kun je heel eventjes een kijkje nemen in Parijs. Onderweg kun je lekker zitten en is de Eurostar trein van alle gemakken voorzien met stroom, wifi en toiletten.

We bezochten het Loire-dal in de Bourgogne op uitnodiging van Bourgondië Toerisme.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!