Ga naar content

Ardèche

De Gorges de l’Ardèche in Zuid-Frankrijk is een geliefd vakantiegebied. De kloof die de rivier in het Franse gebied heeft uitgesneden, zorgt voor een zeer indrukwekkend landschap; het is een gebied vol prachtige natuur.

Het heldere water slingert vanaf de Auvergne over een lengte van meer dan 30 kilometer tussen torenhoge kalkstenen rotswanden, om vervolgens uit te monden in de Rhône. Daarnaast heeft ook het achterland veel te bieden voor wie graag de natuur in trekt.

Vakantie aan de Ardèche

De natuur bij de Ardèche in Frankrijk maakt het tot een van de mooiste regio's in het land. Het landschap kenmerkt zich door vele prachtige vergezichten, op welke manier je het gebied ook bezoekt en waar je ook verblijft. In de omgeving van de rivier vind je vele mooie vakantiehuizen en hotels, maar het is ook mogelijk om direct aan het water te kamperen; er zijn zelfs naturistencampings. Reis je met eigen wagen, vergeet dan niet een vignet te bestellen.

Mooiste plekjes van de Ardèche

Vanaf de hoofdroute die langs de Gorges de l'Ardèche voert, zijn er uitzichtpunten die fantastische panoramische vergezichten over de omgeving opleveren. Vanaf deze "balkons" kijk je uit over de diepte. En diep is het op bepaalde punten zeker: loodrechte rotswanden duiken de diepte in. Honderden meters lager zie je kano's peddelen over de rivier met haar turquoise water.

Rivier de Ardèche
Deel op Pinterest

De sfeer in de hele regio is bijzonder aangenaam: de mediterrane natuur, het zonnige klimaat en de gezellige marktjes, waar je eindeloos kunt kuieren dragen bij tot dit heerlijke gevoel dat een vakantie aan de Ardèche zo populair maakt. Het gevoel van leven als een God in Frankrijk. Overdag kan je veel bezienswaardigheden bezoeken, zijn er tal van buitenactiviteiten mogelijk en ’s avonds kun je tot in de late uurtjes genieten op een terrasje van de Mediterrane keuken en smaakvolle wijnen, die bijdragen tot deze heerlijke Zuid-Franse sfeer.

Bezienswaardigheden Ardèche

Wat zijn de mooiste plekjes bij de Ardèche? Enkele bezienswaardigheden van de Ardèche zijn de Cathédrale (een rotsformatie in de vorm van een kathedraal) en de Pont d’Arc. Dit is een grandioze rotsboog over het water, met een hoogte van 34 meter en een lengte van 59 meter. Vanaf de weg kan je mooie foto’s maken van de natuurlijke brug.

Naast deze hoogtepunten zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden en activiteiten. Bezoek oude ruïnes uit de tijd van de Tempeliers, ga paintballen, paardrijden, een quad huren, golfen, klimmen of abseilen. Als je met kinderen in de zomervakantie naar de Ardèche reist, bezoek dan het 3 hectare grote doolhof van Labyparc. In Pierrelatte is er een krokodillenfarm.

1. Grotten bij de Ardèche

Wanneer we het hebben over mooie bezienswaardigheden bij de Ardèche kunnen we het niet onvermeld laten dat je er spectaculaire druipsteengrotten kan bezichtigen. De Grotte de la Madeleine is de bekendste grot van de Ardèche, maar er zijn ook nog andere prachtige grotten, zoals die van Chauvet-Pont d’Arc, waar wandschilderingen werden gevonden, de grotten van Aven d’Orgnac en van Saint-Marcel-d’Ardèche, met druipsteenvijvers. Verscheidene van deze grotten hebben ondergrondse watervallen.

2. Kajakken op de Ardèche

De Ardèche is een van de leukste gebieden in Frankrijk en misschien zelfs Europa om te kajakken of te kanoën. Je vindt op verscheidene plaatsen langs de rivier verhuurbedrijven. Bij deze locaties kan je vertrekken per kano, je wordt dan enkele uren later opgehaald bij de plek van aankomst.

Van tevoren reserveren is overbodig, er zijn genoeg aanbieders. De afvaart van Saint Martin naar Pont d’Arc duurt ongeveer vier uur. Vanaf het water geniet je van een ander perspectief om de natuur van de Ardèche in je op te nemen: de steile rotswanden zijn vaak erg indrukwekkend.

Af en toe is het ook even spannend, want er zijn verscheidene stroomversnellingen waar je door heen moet, maar het is nooit echt gevaarlijk. Jong en oud kunnen mee kajakken en iedereen krijgt veiligheidsvesten om. Ga je met de kinderen op vakantie naar de Ardèche, dan is kajakken dus ook zeker aanbevolen.

Kajakken op de Ardeche
Deel op Pinterest

Wees er wel op voorbereid dat je nat kunt worden. Het stralende weer maakt dit echter alleen maar fijn, zwemmen in de Ardeche is heerlijk. Er zitten ook kleine visjes in het water en als je lang genoeg stil blijft zitten komen deze wel eens knabbelen aan je tenen. Geen paniek, je voelt er niks van. Het overgrote deel van de tijd val je van de ene verbazing in de andere over het prachtige omliggende landschap. Naast de rivier torenen rotswanden hoog boven het water uit. De wanden zijn op sommige plaatsen wel 300 meter hoog!

3. Wandelen bij de Ardèche

Een andere mogelijkheid is om te wandelen in het gebied van de Ardèche. Een parcours voert over 30 km langs de rivier. Er zijn meerdere vertrekpunten, maar een van de makkelijkste is het vertrekpunt bij Le Gournier. Ook langs de hoofdweg die door het gebied voert zijn tal van parkeerplaatsen, waarvandaan je korte en langere wandeltochten kunt maken. Bij De Zwerver vind je tal van wandelkaarten met routes in de omgeving.

4. Fietsen bij de Ardèche

Langs de gehele lengte van de Ardèche ligt een weg waar je fraai kan fietsen. Platformen langs de weg bieden adembenemende uitzichten over de kloof en omgeving. Daarnaast zijn er veel andere fietsroutes; van de Passerelle de Rochemaure over de Rhône tot de routes door het glooiende platteland. 

Passerelle de Rochemaure
Deel op Pinterest

De komende jaren komen er nog betere verbindingen, waardoor je mooiere rondroutes kunt maken in plaats van dezelfde weg weer terug te fietsen. 

Boekentips

Benieuwd naar meer mooie plekjes? Bekijk dan zeker ook onze overige artikelen over Frankrijk.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!