Ga naar content

De Provence

Een rondreis in de Provence in Frankrijk kenmerkt zich door geuren en kleuren, een idyllisch landschap en oude mannetjes die gezellig petanque spelen op een schaduwrijk plein. De natuur in de Provence leent zich uitstekend om actief te zijn, te wandelen en te fietsen.

Geuren en kleuren van de Provence

De paarsblauwe lavendelvelden en de karakteristieke geur, het doordringende geluid van krekels en de aangename temperaturen maken een rondreis in de Provence, het mediterraan gebied bij uitstek, populair bij rustzoekers van over de hele wereld. Denk je om het verplichte vignet?

Je voelt je als een God in Frankrijk wanneer je rijdt langs de vele glooiende wijnvelden, middeleeuwse stadjes en bijzondere natuur. Voeg daar de Franse keuken aan toe en het plaatje is compleet.

Onze aanbevelingen

Natuur in de Provence

De Provence biedt veel afwisseling en is een ideaal gebied voor een vakantie in de natuur. Van de Middellandse Zee in het zuiden tot de bergen in het oosten en de lager gelegen wijnvlakte in het centrale deel. In het westen zijn de Mont Ventoux, de Camargue en de Luberon de trekpleisters, aan de oostkant zijn dat de Hautes-Alpes en de Alpes-Maritimes.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Mooiste plekjes in de Provence

De Provence staat bekend om zijn lavendelvelden, keuken en mediterrane klimaat. Het is ook beroemd om zijn schilderachtige dorpjes en de levendige markten waar je streekproducten kunt proeven en kopen. De regio heeft een rijke geschiedenis en is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar de charme van het Franse platteland. Wie van natuur houdt moet zeker een bezoek brengen aan een van de volgende mooie plekken in de Provence.

Verschillende soorten accommodaties in de Provence

1. De Luberon

Een van de mooiste streken in de Provence is de Luberon, waar je volledig ondergedompeld wordt in Provençaalse sfeer. Struin door smalle, geplaveide straatjes in middeleeuwse dorpen, langs winkels met vaten vol olijven en dikke plakken chèvre. Dit alles gecombineerd met een flinke dosis natuur. Lees meer over de mooiste plekjes in de Luberon.

2. Rode rotsen in de Provence

Het centraal gelegen deel biedt enkele fraaie natuurparken. Zeer bijzonder zijn twee gebieden met knalrode, oranje en gele rotsen: Roussilon en de Colorado van Rustrel. In Rustrel kun je 2 - 5 uur wandelen tussen schitterende rode rotsen. Een zeer kenmerkend landschap wat je eigenlijk niet zou verwachten als je je een beeld vormt van de natuur in de Provence.

Canyon Roussillon
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bezoek ook de eeuwenoude cisterciënzerabdij van Sénanque nabij Gordes en het Village des Bories. Meer naar het oosten vind je nog meer van het typerende landschap, maar het grenst ook aan de Haute Provence, waar zich de spectaculaire Gorges du Verdon bevindt.

Aan de Middellandse Zee, in het departement van Le Var, ligt eveneens een gebied met rode rotsen. Het massief van de Estérel is een schitterend natuurgebied om te wandelen. En wie het rotsmassief van een afstand wilt bekijken, kan kajakken langs de kust of de Corniche d'Or rijden, een fraaie autoroute langs het gebergte. 

Rode rotsen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon, ook wel Grand Canyon van de Verdon genoemd, bevindt zich in de Haute Provence. Het turquoise water van de Verdon contrasteert prachtig met de kalkstenen rotswanden, die majestueus boven de rivier uitsteken. Het is voor velen een van de mooiste bezienswaardigheden in de Provence! 

Gorge du Verdon
Deel op Pinterest

De beroemde Franse canyon is een trekpleister voor mensen die houden van kajakken, zwemmen en wandelen, maar het is ook gewoon heel erg leuk om met de auto rond de kloof te rijden. Langs beide kanten kronkelt een weg op grote hoogte langs de steile rotswanden.

4. Vaucluse

Een bijzonder plekje in de Provence is de Fontaine de Vaucluse: een bron die (uit het niets) massa's water naar de oppervlakte brengt. Deze bezienswaardigheid is wel erg toeristisch, maar een bezoek waard. De rivier die hier ontstaat vervolgt zijn weg door het stadje Isle sur la Sorgue, wereldberoemd voor haar antiekmarkten en bijzondere winkeltjes.

De Mont Ventoux is zeker een uitstapje waard, al was het maar om de prachtige vergezichten waar je mee beloond wordt. De berg dankt zijn bekendheid aan tal van wielerwedstrijden en de acties die gepaard gaan met kankerbestrijding. Wie zelf actief wil zijn kan hem dus op de fiets trotseren. Tegen de omliggende heuvels trotseren oude kerken en pittoreske dorpjes de tijd.

Lavendel, krekels en hobbelige steegjes, wie houdt er niet van de Provence?

5. Le Var

Het departement Le Var omvat heel wat verschillende gebieden, van de mondaine badplaatsen aan de Middellandse Zee tot de bergen en wijnvalleien in het verborgen achterland.

Wijngaarden in de Provence
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De twee groenste en minst bekende streken zijn La Dracénie, met haar wijngaarden en talrijke riviertjes, en de Provence Verte, een authentiek gebleven gebied, met eindeloze groene bossen. De regio telt ook een aantal bergmassieven, zoals de Maures, die maar liefst een kwart van de oppervlakte omvatten en het Massif Sainte-Baume, met haar witte kalkstenen rotsen. Bij de kust duikt het Esterelmassief recht de zee in. De Côte d'Azur is hier bedeeld met prachtige rotsbaaitjes en groene eilanden.

6. Les Alpilles

Een glooiend groen lappendeken van wijnvelden. Daarachter rijzen tot 400 meter hoge kalkrotsen steil op en contrasteren met de helderblauwe lucht. Tegen de flanken van de bergen liggen de typisch Provençaals dorpjes: dit zijn de Alpilles of Lage Alpen.

De Alpilles liggen in het verlengde van de Luberon. In dit gebied werd Vincent van Gogh behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis van een klooster: veel elementen uit de omgeving zijn terug te zien in zijn schilderijen. Vanaf Saint-Rémy-de-Provence kan je een wandeling volgen langs borden met illustraties van zijn kunstwerken.

7. Leuke stadjes in de Provence

Er zijn tal van leuke, middeleeuwse dorpjes in de Provence, die zonder twijfel tot de mooiste bezienswaardigheden behoren. Veel mensen brengen een bezoek aan het Provençaalse plaatsje L'Isle sur la Sorgue. Verscheidene beken doorkruisen het stadje en rond het water worden vele kramen en terrasjes uitgestald. 's Zondags is hier een van de bekendste antiekmarkten van Frankrijk. Gordes behoort tot de "Plus beaux villages de France" en is zeker ook een bezoek waard. Hiervandaan geniet je van een fraai uitzicht.

Mooie plaatsen Provence
Deel op Pinterest

Vakantie / rondreis in de Provence

Hoewel je ook met de trein naar Frankrijk kunt reizen, kiezen de meeste Nederlanders en Belgen er voor om met de eigen vervoer of caravan op vakantie te gaan naar de Provence. Je kunt dan een fiets meenemen en alle spullen die je nodig hebt tijdens een vakantie in het heerlijke zuiden. Als je buiten het hoogseizoen kunt reizen, doe dat dan. Het is dan zoveel rustiger en je geniet nog meer als een God in Frankrijk.

De beste reistijd voor de Provence is eigenlijk september, omdat het water dan nog lekker warm is. Bekijk onze vakantietips voor een rondreis in de Provence of een heerlijke actieve vakantie.

Wil je nog meer inspiratie? Check dan ook onze overige tips over de mooiste plekken Zuid-Frankrijk.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!