Ga naar content

De Provence

Mooiste plekken Zuid-Frankrijk - Een rondreis in de Provence in Frankrijk kenmerkt zich door geuren en kleuren, prachtige natuur en oude mannetjes die gezellig petanque spelen op een schaduwrijk plein. De natuur in de Provence leent zich uitstekend om actief te zijn, te wandelen en te fietsen.

Geuren en kleuren van de Provence

De paarsblauwe lavendelvelden en de karakteristieke geur, het doordringende geluid van krekels en de aangename temperaturen maken rondreis in de Provence, prachtig mediterraan gebied, populair bij rustzoekers van over de hele wereld. Je voelt je als een God in Frankrijk wanneer je rijdt langs de vele glooiende wijnvelden, middeleeuwse stadjes en bijzondere natuur. Voeg daar de Franse keuken aan toe en het plaatje is compleet.

Natuur in de Provence

De Provence biedt veel afwisseling en is een ideaal gebied voor een combinatie van natuur en cultuur. In het westen en het noorden van de Franse streek kan je mooi wandelen en fietsen langs wijnvelden en authentiek gebleven stadjes. Je valt er van de ene bezienswaardigheid in de andere.

Het westen van de Provence valt makkelijk te combineren met een bezoek aan de Camargue bij de kust, een fraai natuurgebied met flamingo's en wilde paarden, of met een bezoek aan de historische steden Avignon en Orange. Een vakantie in het westen van de Provence is tevens goed te combineren met een vakantie aan de Ardèche, waar je kan zwemmen in het heldere water van de rivier of een kanotocht kan maken van enkele uren, met zicht op steile metershoge rotswanden.

Mooiste plekjes in de Provence

Een bijzonder trekpleister in de Provence is de Fontaine de Vaucluse: een bron die (uit het niets) massa's water naar de oppervlakte brengt. Deze bezienswaardigheid is wel erg toeristisch, maar een bezoek waard. De rivier die hier ontstaat vervolgt zijn weg door het stadje Isle sur la Sorgue, wereldberoemd voor haar antiekmarkten en  bijzondere winkeltjes. Wie van natuur houdt moet zeker een bezoek brengen aan een van de volgende mooie plekken in de Provence:

1. De Luberon

Een van de mooiste streken in de Provence is de Lubéron, waar je ondergedompeld wordt in Provençaalse geuren en kleuren. Struin door smalle, geplaveide straatjes, langs winkels met vaten vol olijven en dikke plakken chèvre. Dit alles gecombineerd met een flinke dosis natuur. Lees meer over de mooiste plekjes in de Lubéron.

2. Rode rotsen in de Provence

Het centraal gelegen deel van de Provence biedt enkele fraaie natuurparken, zoals de Luberon, een prachtig gebied met middeleeuwse dorpjes en glooiende wijnvelden. Zeer bijzonder zijn twee gebieden met knalrode, oranje en gele rotsen: Roussilon en de Colorado van Rustrel meer naar het noordoosten. In Rustrel kun je 2 - 5 uur wandelen tussen schitterende rode rotsen. Een zeer kenmerkend landschap wat je eigenlijk niet zou verwachten als je je een beeld vormt van de natuur in de Provence.

Canyon Roussillon
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bezoek de eeuwenoude abdij van Sénanque nabij Gordes en het Village des Bories. Meer naar het oosten vind je nog meer van het typerende landschap, maar het grenst ook aan de Haute Provence, waar de ondergewaardeerde Gorges du Verdon zich bevindt.

3. Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon, ook wel Grand Canyon van de Verdon genoemd, bevindt zich in de Haute Provence, in het oosten van het gebied. Het turquoise water van de Verdon contrasteert prachtig met de kalkstenen rotswanden, die majestueus boven de rivier uitsteken. Het is hiermee een van de mooiste bezienswaardigheden in de Provence! 

Gorge du Verdon
Deel op Pinterest

De kloof is een trekpleister voor mensen die houden van kajakken, zwemmen en wandelen, maar het loont op zich al enorm de moeite om gewoon met de auto rond de kloof te rijden. Langs beide kanten kronkelt een weg op grote hoogte langs de steile rotswanden. In de omgeving kan je deelnemen aan diverse georganiseerde canyoning tours. De de meest avontuurlijke toeristen komen naar de Gorges du Verdon om de steile rotswanden te beklimmen. Het gebied is adembenemend en behoort tot een van de mooiste plekjes van de Provence en Frankrijk. 

4. Mont Ventoux

De Mont Ventoux is zeker een uitstapje waard, al was het maar om de prachtige vergezichten waar je mee beloond wordt. Wie actief wil zijn kan de berg op de fiets trotseren. Tegen de omliggende heuvels trotseren oude kerken en pittoreske dorpjes de tijd.

5. Les Alpilles

Een glooiend groen lappendeken van wijnvelden. Daarachter rijzen tot 400 meter hoge kalkrotsen steil op en contrasteren met de helderblauwe lucht. Tegen de flanken van de bergen liggen de typisch Provençaals dorpjes: dit zijn de Alpilles of Lage Alpen. De Alpilles liggen in het verlengde van de Luberon. In dit gebied werd Vincent van Gogh behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis van een klooster: veel elementen uit de omgeving zijn terug te zien in zijn schilderijen. Vanaf Saint-Rémy-de-Provence kan je dan ook een wandeling volgen langs borden met illustraties van zijn kunstwerken.

6. Leuke stadjes in de Provence

Er zijn tal van leuke, middeleeuwse dorpjes in de Provence, die zonder twijfel tot de mooiste bezienswaardigheden behoren. Veel mensen brengen een bezoek aan het Provençaalse plaatsje L'Isle sur la Sorgue. Verscheidene beken doorkruisen het stadje en rond het water worden vele kramen en terrasjes uitgestald. 's Zondags is hier een van de bekendste antiekmarkten van Frankrijk. Gordes behoort tot de "Plus beaux villages de France" en is zeker ook een bezoek waard. Hiervandaan geniet je van een fraai uitzicht.

Mooie plaatsen Provence
Deel op Pinterest

Vakantie / rondreis in de Provence

Hoewel je ook met de trein naar Frankrijk kunt reizen, kiezen de meeste Nederlanders en Belgen er voor om met de eigen vervoer of caravan op vakantie te gaan naar de Provence. Je kunt dan een fiets meenemen en alle spullen die je nodig hebt tijdens een vakantie in het heerlijke zuiden. Als je buiten het hoogseizoen kunt reizen, doe dat dan. Het is dan zoveel rustiger en je geniet nog meer als een God in Frankrijk.

De beste reistijd voor de Provence is eigenlijk september, omdat het water dan nog lekker warm is. Bekijk onze vakantietips voor een rondreis in de Provence of een heerlijke actieve vakantie.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!