Ga naar content

Fietsen in de Provence

De vele mooie plekken in de Provence lenen zich uitstekend om te fietsen. Op de fiets rijd je door fraaie natuurgebieden, langs wijnvelden en historische stadjes in Zuid-Frankrijk. Er is van alles te doen ter afwisseling van het fietsen. In de historische dorpen kan je rondwandelen over gezellige marktjes, waar dikke plakken kaas, houten vaten met olijven en geurige kruidenzakjes netjes uitgestald liggen. Bij een lokale wijnboer kom je meer te weten over de productie van wijnen en kan je natuurlijk een glaasje proeven.

Mooiste plekken om te fietsen in Zuid-Frankrijk

Wat zijn de mooiste gebieden om te fietsen in de Provence en welke fietsroutes zijn het populairst? Je kan een fietsvakantie volledig zelf uitstippelen, een goede fietskaart of fietsgids over de regio is dat geval wel nuttig. Reisboekhandel De Zwerver heeft een aantal handige fietsgidsen en fietskaarten van de Provence.

1. Fietsen in de Vaucluse

De Vaucluse is een van de mooiste departementen van de Provence. Een heerlijk zonnetje, prachtige fonteinen op romantische dorpspleinen, omringd met platanen en natuurlijk overal de geur van Provençaalse kruiden. De Vaucluse is een heerlijke streek, met als letterlijke hoogtepunt de Mont Ventoux. Daaromheen fiets je tussen een lappendeken van groene velden, met hier en daar een middeleeuws dorp. Onderweg heb je alle tijd om te picknicken, onder het genot van een flesje rosé, een Frans stokbrood, een stukje "fromage de chèvre" en glimmende olijven.

Fietsen op de Mont Ventoux

Echte sportievelingen trotseren tijdens een fietsvakantie in de Provence zeker de Mont Ventoux, een geliefde berg voor fietsers en wielrenners van over heel Europa. De top van de Mont Ventoux gaat open rond mei: het is best een pittige beklimming, maar onderweg kan je op diverse uitkijkpunten genieten van een schitterend zicht over de omgeving.

Beklimming van de Mont Ventoux
Deel op Pinterest

Zijn er anderen van het gezin die niet mee willen fietsen? Geen nood, de top is in de zomermaanden ook met de auto bereikbaar.

2. Op de fiets door de Luberon

De Luberon is een 60 kilometer lang gebergte met tal van mooie routes om te fietsen in de Provence. Ook hier komen de typische mediterrane geuren van tijm en rozemarijn je tegemoet. Rustige natuur, met bijzonder mooie bergen en heerlijke authentiek gebleven dorpen. Het gebied is rijk aan fossielen. Lees meer over fietsen in de Luberon

Fietsgebieden Provence
Deel op Pinterest

3. Fietsen in les Alpilles

In het verlengde van de Luberon liggen les Alpilles, een schitterend landschap van kalkheuvels, met maximale hoogtes van 400 meter. Aan de voet van het kalkgebergte liggen archeologische opgravingen uit de tijd van de Romeinen. Les Baux-de-Provence, een van de mooiste dorpen van Frankrijk, bevindt zich in deze regio.

In dit gebied verbleef Van Gogh een lange periode in een psychiatrisch ziekenhuis in het St-Paul-de-Mausole klooster. Hij liet de natuurrijke omgeving vaak terugkomen in zijn schilderijen. Vanaf Saint-Rémy-de-Provence kan je een Van Gogh route volgen langs borden met illustraties van zijn schilderijen.

Baux de Provence
Deel op Pinterest

4. Fietsen langs de Côte d'Azur

De Côte d'Azur blijft één van de meest inspirerende gebieden in het zuiden van Frankrijk. De bergen reiken er tot aan de mooie badplaatsen en prachtige stranden. Op de fiets kan je dus pittige beklimmingen afwisselen met vlakke routes langs het strand en over dijken. En er zijn natuurlijk voldoende terrasjes om even te genieten van het lekkere weer!

Vlakke fietsroutes Provence

Zijn alle fietspaden in de Provence moeilijk? Nee, zeker niet. Over het algemeen is het terrein eerder glooiend dan bergachtig. Er zijn dus ook veel fietsroutes waar je op vlak terrein kan fietsen.

Tips fietsvakantie Provence

Meestal worden fietsvakanties in de Provence aangeboden als reis naar de Vaucluse (zuid, noord of compleet) of als fietsreis naar de Luberon (zuid, noord of compleet).

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!