Ga naar content

Franse Alpen

Frankrijk natuur - De natuur in de Franse Alpen is overweldigend mooi. Een echte natuurliefhebber moet er dus minstens een keer in zijn leven geweest zijn. De combinatie van een prachtig landschap, de frisse berglucht en de gastronomische geneugten nodigen ieder liefhebber van het goede leven uit om zich even als God in Frankrijk te voelen.

Actief in de Franse Alpen

De Franse Alpen bieden een grote diversiteit aan landschappen en dus net zoveel activiteiten: wijnroutes, skiën en wandelen, dit alles in een fascinerend decor van bergtoppen. Wintersport in de Franse Alpen neemt nog elk jaar toe in populariteit. De sportieve reiziger kan echter ook in de zomer goed terecht voor een actieve vakantie in de Franse Alpen, om bijvoorbeeld te wandelen, te fietsen of te mountainbiken. 

Hiking bij de toppen van de Alpen in Frankrijk
Deel op Pinterest

Wandelen in de Franse Alpen is het hele jaar door in trek bij jong en oud. In de Alpen ligt een uitgebreid wandelnetwerk voor alle niveaus, van makkelijke tochtjes tot meerdaagse trektochten. Voor wijnliefhebbers zijn de uitlopers van de Alpen interessant: de wijnroutes van de Beaujolais en de Côtes du Rhône bieden de mogelijkheid voor een interessante wijnwandelreis.

Tips voor een actieve vakantie in de Franse Alpen

Mooie gebieden en nationale parken in de Franse Alpen

In de Franse Alpen liggen diverse mooie gebieden, maar wat zijn de mooiste plekjes om de natuur in te trekken? De mooiste bezienswaardigheden zie je tijdens een wandelvakantie in de natuur. De regio Savoie Mont Blanc (overkoepelende naam voor de departementen Savoie en Haute-Savoie) beslaat twee derde van de Franse Alpen.

Glacier du Tour
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Het omvat 112 resorts, met eindeloze afdalingen en prachtige besneeuwde bergtoppen. Naast een wintersport-eldorado is de streek met haar meren en hoge bergen ook een prachtige zomerbestemming. Een overzicht van mooie nationale parken en natuurgebieden in de Franse Alpen:

1. Parc national du Mercantour

Het meest naar het zuiden, nabij Nice en op de grens met Italië ligt het prachtige Parc national du Mercantour. Het beschermde natuurgebied is ca. 700 km² groot en is grotendeels onbewoond. Zeven mooie dalen en de valleien van de Verdon en de Ubaye bieden een bijzonder mooie natuur. 

Mercantour Nationaal Park
Deel op Pinterest

De hoogste berg van Mercantour is de Mont Pelat (3.051 meter), zes andere pieken reiken eveneens tot boven de 3000 meter. Het natuurpark is de plek bij uitstek om gemzen te spotten; ze komen er met duizenden voor. Verder leven er wilde zwijnen, steenbokken, moeflons, hermelijnen, arenden, buizerds, alpenmarmotten enz. Daarnaast komen er ook nog eens ruim 2000 diverse plantensoorten voor.

2. Parc National des Écrins

Noordelijker gelegen vind je het Parc National des Écrins, gelegen tussen Gap, Briançon en Grenoble. Dit park omvat ca. 100 bergtoppen van boven de 3.000 meter en een veertigtal gletsjers.

Les Écrins nationaal park
Écrins
Deel op Pinterest

Het is een ideaal gebied om te wandelen in de Franse bergen: meer dan 740 kilometer aan wandelpaden strekken zich uit over het Nationaal Park, waaronder de GR 54. Overnachten of uitrusten kan in berghutten (refuges).

Op het randje van de Écrins ligt de plaats Vaujany. Onze reporter Arwin genoot hier van enkele actieve dagen, waarbij via ferrata, mountainbiken en hiken op het programma stonden. Maar ook yoga hoog op een alpenweide en simpelweg genieten van de prachtige natuur in de Franse Alpen hoorden er zeker bij!

3. Trièves

Ook bijzonder mooi op dezelfde hoogte is de streek Trièves, een kleinschalig wandelparadijs. Het ligt tussen drie indrukwekkende bergmassieven: de Alpen en Matheysine in het noordoosten, de Devoluy in het zuiden en de Vercors in het westen. Onze reporter Nathalie bezocht het gebied en vertelt je meer over de natuur in Trièves.

Trieves
© Naturescanner Nathalie
Deel op Pinterest

4. Parc National de la Vanoise

Het mooie Parc National de la Vanoise is een natuurgebied in de Franse Alpen, in het departement van de Savoie in de Rhône-Alpes, bij de grens met Italië. Over de grens loopt het gebied over in het Gran-Paradiso nationaal park. Tal van wandelroutes, waaronder enkele langeafstandsroutes (GR 5 en GR55) doorkruisen het gebied.

Vanoise nationaal park
Deel op Pinterest

Het was het eerste nationaal park van Frankrijk, aanvankelijk bedoeld om de natuur te beschermen van het opkomende skitoerisme. 

Naturescanner reporters bezochten reeds meerdere bestemmingen in de regio. Zo maakte Casper een huttentocht in de Vanoise, ging Naomi skiën in La Rosière en ontdekte Manou de overige winteractiviteiten bij Méribel.

5. Parc Naturel Régional du Queyras

Hoewel dit onder Italianen en Belgen een populaire vakantiebestemming is, weten slechts weinig Nederlanders hun weg te vinden naar de Queyras. Dit gebied, met toppen tot 3.385 meter, is een paradijs voor outdoor liefhebbers. Cultureel hoogtepunt is het Fort Queyras, of Château Ville-Vieille.

Queyras in de Franse Alpen
Deel op Pinterest

Bergwandelaars kunnen een deel van de GR-58 lopen, dit deel wordt de Grande Randonnée du Queyras genoemd, wintersporters kunnen er terecht voor langlaufen en skiën en de snelstromende rivier de Guil zorgt voor een leuke uitdaging om te kanoën of raften. Alleen al het uitzicht op de Gorges du Guil is fenomenaal!

6. Haute-Savoie en de Mont Blanc

Onder het meer van Genève ligt een bekend vakantiegebied, de Haute-Savoie, met tal van hoge bergen en bekende wintersportgebieden. 

Bekende wintersportdorpen van het skigebied Portes du Soleil, zoals Avoriaz en Morzine met 580 kilometer aan pistes, zijn ook in de zomer super leuk. Reporter Cecilia trok naar het gebied en deelt haar tips over beide gebieden.

Ook de Mont Blanc, de hoogste berg van Frankrijk bij het plaatsje Chamonix, maakt deel uit van het departement. 

Mer de Glace Chamonix
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Ervaren bergbeklimmers kunnen de Mont Blanc beklimmen via de Gouter- of een andere route. De klim is erg pittig en niet voor onervaren klimmers: je krijgt onder meer te maken met hoogteziekte. Door de lage luchtdruk moet je sneller en dieper ademhalen. De top van de Mont Blanc ligt op 4.810 meter hoogte. Er zijn mogelijkheden om de berg te beklimmen onder begeleiding van zeer ervaren berggidsen (hun opleiding duurt maar liefst 4 jaar met meer dan 50 klimtochten).

7. Wintersportgebieden

Wil je in de winter naar de Franse Alpen, bekijk dan ook onze tips voor wintersport in Frankrijk!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!