Ga naar content

Franse Alpen

Frankrijk natuur - De natuur in de Franse Alpen is overweldigend mooi. Een echte natuurliefhebber moet er dus minstens een keer in zijn leven geweest zijn. De combinatie van een prachtig landschap, de frisse berglucht en de gastronomische geneugten nodigen ieder liefhebber van het goede leven uit om zich even als God in Frankrijk te voelen.

Actief in de Franse Alpen

De Franse Alpen bieden een grote diversiteit aan landschappen en dus net zoveel activiteiten: wijnroutes, skiën en wandelen, dit alles in een fascinerend decor van bergtoppen. Wintersport in de Franse Alpen neemt nog elk jaar toe in populariteit. De sportieve reiziger kan echter ook in de zomer goed terecht voor een actieve vakantie in de Franse Alpen, om bijvoorbeeld te wandelen, te fietsen of te mountainbiken. 

Hiking bij de toppen van de Alpen in Frankrijk
Deel op Pinterest

Wandelen in de Franse Alpen is het hele jaar door in trek bij jong en oud. In de Alpen ligt een uitgebreid wandelnetwerk voor alle niveaus, van makkelijke tochtjes tot meerdaagse trektochten. Voor wijnliefhebbers zijn de uitlopers van de Alpen interessant: de wijnroutes van de Beaujolais en de Côtes du Rhône bieden de mogelijkheid voor een interessante wijnwandelreis.

Tips voor een actieve vakantie in de Franse Alpen

Mooie gebieden en nationale parken in de Franse Alpen

In de Franse Alpen liggen diverse mooie gebieden, maar wat zijn de mooiste plekjes om de natuur in te trekken? De mooiste bezienswaardigheden zie je tijdens een wandelvakantie in de natuur. De regio Savoie Mont Blanc (overkoepelende naam voor de departementen Savoie en Haute-Savoie) beslaat twee derde van de Franse Alpen.

Het omvat 112 resorts, met eindeloze afdalingen en prachtige besneeuwde bergtoppen. Naast een wintersport-eldorado is de streek met haar meren en hoge bergen ook een prachtige zomerbestemming. Een overzicht van mooie nationale parken en natuurgebieden in de Franse Alpen:

1. Parc national du Mercantour

Het meest naar het zuiden, nabij Nice en op de grens met Italië ligt het prachtige Parc national du Mercantour. Het beschermde natuurgebied is ca. 700 km² groot en is grotendeels onbewoond. Zeven mooie dalen en de valleien van de Verdon en de Ubaye bieden een bijzonder mooie natuur. 

Mercantour Nationaal Park
Deel op Pinterest

De hoogste berg van Mercantour is de Mont Pelat (3.051 meter), zes andere pieken reiken eveneens tot boven de 3000 meter. Het natuurpark is de plek bij uitstek om gemzen te spotten; ze komen er met duizenden voor. Verder leven er wilde zwijnen, steenbokken, moeflons, hermelijnen, arenden, buizerds, alpenmarmotten enz. Daarnaast komen er ook nog eens ruim 2000 diverse plantensoorten voor.

2. Parc National des Écrins

Noordelijker gelegen vind je het Parc National des Écrins, gelegen tussen Gap, Briançon en Grenoble. Dit park omvat ca. 100 bergtoppen van boven de 3000 meter en een veertigtal gletsjers.

Les Écrins nationaal park
Écrins
Deel op Pinterest

Het is een ideaal gebied om te wandelen in de Franse Alpen: meer dan 740 kilometer aan wandelpaden strekken zich uit over het Nationaal Park, waaronder de GR 54. Overnachten of uitrusten kan in berghutten (refuges). 

3. Parc National de la Vanoise

Het mooie Parc National de la Vanoise is een natuurgebied in de Franse Alpen, in het departement van de Savoie in de Rhône-Alpes, bij de grens met Italië. Over de grens loopt het gebied over in het Gran-Paradiso nationaal park. Tal van wandelroutes, waaronder enkele langeafstandsroutes (GR 5 en GR55) doorkruisen het gebied.

Vanoise nationaal park
Deel op Pinterest

Het was het eerste nationaal park van Frankrijk, aanvankelijk bedoeld om de natuur te beschermen van het opkomende skitoerisme. 

4. Parc Naturel Régional du Queyras

Hoewel dit onder Italianen en Belgen een populaire vakantiebestemming is, weten slechts weinig Nederlanders hun weg te vinden naar de Queyras. Dit gebied, met toppen tot 3.385 meter, is een paradijs voor outdoor liefhebbers. Cultureel hoogtepunt is het Fort Queyras, of Château Ville-Vieille.

Queyras in de Franse Alpen
Deel op Pinterest

Bergwandelaars kunnen een deel van de GR-58 lopen, dit deel wordt de Grande Randonnée du Queyras genoemd, wintersporters kunnen er terecht voor langlaufen en skiën en de snelstromende rivier de Guil zorgt voor een leuke uitdaging om te kanoën of raften. Alleen al het uitzicht op de Gorges du Guil is fenomenaal!

5. Mont Blanc

Ervaren bergbeklimmers kunnen de Mont Blanc beklimmen via de Gouter- of een andere route. De klim is erg pittig en niet voor onervaren klimmers: je krijgt onder meer te maken met hoogteziekte. Door de lage luchtdruk moet je sneller en dieper ademhalen. De top van de Mont Blanc ligt op 4.810 meter hoogte. Er zijn mogelijkheden om de berg te beklimmen onder begeleiding van zeer ervaren berggidsen (hun opleiding duurt maar liefst 4 jaar met meer dan 50 klimtochten).

De uitvalsbasis voor het hele bergmassief is Chamonix in Frankrijk. Let wel, de beklimming van de Mont Blanc is populair: op dagen met goed weer wagen tot 300 mensen de beklimming van de Alp. Een beetje tijdig reserveren is dus wel aanbevolen. Kleed je in laagjes, bij voorkeur met kunststoffen, die drogen snel.

Vanaf Chamonix vertrekt men naar de berghut Vittorio Emanuele (2735 m), waarvandaan het avontuur begint. Eerst wordt er geoefend op een gletsjer en op de Gran Paradiso in Italië, je leert dan ook lopen met stijgijzers. Tijdens de daadwerkelijke beklimming van de Mont Blanc is het vooral noodzaak om snel te zijn. Tijd voor pauzes is er niet echt, want hoe later het wordt, hoe zwaarder de beklimming is. De zon zorgt er namelijk voor dat je steeds verder wegzakt in de sneeuw.

De Grand Couloir, op 3300 meter hoogte, is een gevaarlijke tong van ijs, sneeuw, grind, stenen, waar je goed moet opletten voor vallende keien. Tijdens de beklimming overnacht je in de Tête Rousse-hut, op 3167 meter hoogte. De volgende dag is er nog een pauze in een berghut op 3817 meter. De top van de Mont Blanc is niet heel spectaculair, je merkt eigenlijk amper dat het een top is. Maar het geeft wel een zeer goed gevoel om op het hoogste punt van de Alpen te staan!

Wie de Mont Blanc vanaf Italië wil bezichtigen kan de Skyway Monte Bianco reserveren via Tiqets.com.

In de winter kan men ski alpinisme beoefenen, waarbij je zonder skiliften naar boven klimt. Ben je iets minder sportief, dan zijn er nog de helikoptervluchten die over het topje van de Mont Blanc vliegen en bij goed weer even landen op de richel. Je voelt je even alsof je je op het dak van de wereld bevindt!

6. Wintersportgebieden

Wil je in de winter naar de Franse Alpen, bekijk dan ook onze tips voor wintersport in Frankrijk!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!