Ga naar content

Wandelen in de Franse Alpen

De Franse Alpen zijn erg populair bij wintersporters, maar lenen zich ook uitstekend voor prachtige wandeltochten door een ongerept berglandschap. Van een korte dagtocht tot meerdaagse trektochten, te voet verken je de mooiste plekjes!

Mooie wandelgebieden in de Franse Alpen

Voor veel wandelaars, skiërs, fietsers en klimmers zijn de Alpen een favoriete bestemming om in de bergen te vertoeven. Bekende bergen zijn de Alpe d’Huez en de Mont Ventoux (Tour de France), de Goûter-route (klimroute naar de Mont Blanc), Val Thorens en Val d’Isère (skiën) en het nationale park Mercantour, gelegen in de Alpes-Maritimes.

Er komen meer dan 2.000 verschillende soorten planten voor en wandelaars kunnen makkelijk gemzen zien, maar ook alpensteenbokken, hazen, wilde zwijnen en diverse roofvogels. Wat zijn de mooiste gebieden om te wandelen in de Franse Alpen? Een overzicht van wandelstreken en mooie wandelvakanties.

1. Wandelen in het Parc National de la Vanoise

In het hart van de Franse Alpen vinden we de Vanoise, bergmassief en het eerste nationale park van Frankrijk. Hier wandel je langs gletsjers, monolieten, oude forten en geniet je van de natuur in al zijn schoonheid. Dieren als gemzen, steenbokken en alpenmarmotten vinden hier hun ideale leefgebied. Ook de imposante adelaar komt er voor.

Vanoise
Deel op Pinterest

Er zijn verschillende hutten te bereiken. De wandelroutes variëren in moeilijkheidsgraad, dus voor iedereen zit er wel een rustige of meer uitdagende wandeling tussen. Je kunt hier ook een meerdaagse tocht van hut naar hut maken, waarbij je dus de bewoonde wereld even helemaal achter je laat. Naturescanner reporter Casper nam de proef op de som en vertelt je meer over een huttentocht in de Vanoise.

2. Wandelen in het Massif de la Chartreuse

Een ander prachtig gebied om te wandelen is het Chartreuse bergmassief. Deze keten ligt in het dal van de Isère. Het gebergte maakt onderdeel uit van het gelijknamige natuurpark. De bergtoppen reiken soms tot boven de 2.000 meter grens.

3. Wandelen bij de Mont Blanc

Wandelen in het Mont Blanc massief spreekt natuurlijk ook tot de verbeelding. De top van deze hoge berg beklimmen is niet voor iedereen weggelegd, maar in het gebergte eromheen zijn goed begaanbare wandelroutes, die spectaculaire vergezichten op de Mont Blanc en andere hoge toppen geven. 

Wandelen Franse Alpen
Wandeltocht Mont Blanc
Deel op Pinterest

4. Wandelen in de Mercantour

Een van de meest zuidelijke gebieden om te hiken in de Franse Alpen is het Nationaal Park Mercantour. Dit natuurgebied ten noorden van Nice is wat meer afgelegen en daardoor toch wat rustiger dan andere wandelgebieden. De schoonheid doet er niet voor onder, je wandelt hier tussen bergtoppen van meer dan 3.000 meter. Het gebied heeft goede berghutten en is daarmee ook geschikt voor een huttentocht. In het Nationaal Park kan je etappes van de GR5 en de GR52 lopen.

Wandelreizen in de Franse Alpen

Bekijk de wandelreizen in de Franse Alpen bij de specialist, SNP. Zelf je wandelroutes in de Alpen uitstippelen vanuit een huis middenin de natuur? Kijk eens bij Natuurhuisje.nl.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!