Ga naar content

Mont Blanc

Alpen - Het Mont Blancmassief ligt op de grens van Frankrijk en Italië. Het mondaine stadje Chamonix in Frankrijk is het walhalla voor de bergsporter, met tal van skischolen, bergsportverenigingen en een legio aan outdoor winkeltjes. In Italië is de uitvalsbasis Courmayeur in de Valle d'Aosta.

De Mont Blanc wordt vaak beschouwd als de hoogste berg van Europa. Toch is de Mount Elbrus in Rusland hoger, maar er bestaat nog geen consensus of dit deel van de Kaukasus nu in Europa of in Azië ligt. Onder veel Alpinisten wordt Mount Elbrus tot de 7 summits gerekend en gezien als de hoogste berg van Europa. De Mont Blanc is dan weer de hoogste reus van de Alpen.

De Mont Blanc beklimmen

Denk je aan het beklimmen van de Mont Blanc? Deze berg is geen 'walk in the park', maar zelfs met weinig ervaring in bergbeklimmen kun je de machtige top bereiken. Rintsje Bosch van Bookatrekking geeft ons meer informatie over de routes, training en meer. Lees verder om te leren wat er nodig is om de Mont Blanc met succes te beklimmen!

De uitvalsbasis voor het hele bergmassief is Chamonix in Frankrijk. Let wel, de beklimming van de Mont Blanc is populair: op dagen met goed weer wagen tot 300 mensen de beklimming van de Alp. Een beetje tijdig reserveren is dus wel aanbevolen. Kleed je in laagjes, bij voorkeur met kunststoffen, die drogen snel.

Routes Mont Blanc

Welke routes zijn er om de top van de Mont Blanc te bereiken? Hieronder een overzicht.

Deel op Pinterest

1. Tour du Mont Blanc (Mont Blanc Circuit)

Is de beklimming te zwaar? Dan is de Tour du Mont Blanc (zoals je deze kan boeken via Bookatrekking) een geweldig alternatief. Deze 170 km lange trekking loopt om de Mont Blanc heen waardoor je gebieden in Italië, Zwitserland en Frankrijk passeert. Tijdens de tocht verblijf je in gezellige berghutten. De volledige tocht kan worden voltooid in 7 tot 11 dagen. Deze meerdaagse tocht is een prachtig alternatief om te wandelen bij de Mont Blanc.

Afstand
: 170 km
Gemiddelde duur
: 11 dagen
Slagingspercentage
: 100%

Wandelroute Mont Blanc
Deel op Pinterest

De Tour du Mont Blanc is een lange hike. Korter is de Petit Tour du Mont Blanc, van Houches naar Courmayeur of andersom. Deze trektocht neemt ongeveer vier dagen in beslag.

Een fijne organisatie om de Tour du Mont Blanc bij te boeken is Travelbase. Zij zorgen voor de logistieke kant (o.a. transfers en overnachtingen) zodat jij je kan focussen op de hike en de natuur. Tijdens hun Mont Blanc Trail ontdek je in 5 dagen de schitterende bergwereld rond het Mont Blanc massief. Start en eind is in Chamonix. Je wandelt door drie landen (Frankrijk, Italië en Zwitserland) en vergaapt je aan enorme gletsjers, spiegelgladde bergmeren, panoramische uitzichten en misschien wel Alpenwildlife.

2. Gouter Hut Route

Dit is een van de meest populaire manieren om de top te bereiken, en ook de kortste. Vergeet niet dat je vanwege de populariteit de Gouter Hut ruim van tevoren moet boeken. Het wordt beschouwd als de gemakkelijkste route in het algemeen, maar vereist nog steeds serieuze kennis over klimmen en een uitstekende fysieke conditie.

Afstand
: 4000 m
Duur
: 2-3 dagen
Slagingspercentage
: 65-75%

Gouter hut Mont Blanc
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

3. Grand Mulets Route

Deze Mont Blanc route is geliefd bij skiërs vanwege de toegang die deze biedt tot de noordkant van de Mont Blanc. Wat de beklimming betreft, is het eigenlijk de oorspronkelijke route die door Jacques Balmat en Michel-Gabriel Paccard werd gebruikt om naar de top te gaan. Vanwege de zorgen over steenlawines kun je deze route alleen met goed weer voltooien.

Afstand
: 3000 m
Duur
: 2-3 dagen
Slagingspercentage
: 70% 

4. Cosmiques Route

Deze route ligt volledig op Frans grondgebied en raakt alle drie de toppen van het massief, waardoor Cosmiques bij de klimmers een reputatie heeft opgebouwd als een van de meest uitdagende, maar misschien ook wel de mooiste weg naar de top. Maar vergis je niet, deze route is erg moeilijk, en hoewel het niet noodzakelijkerwijs lang duurt om de top te bereiken, kun je je beter op twee dagen voorbereiden.

Afstand
: 3500 m
Duur
: 2-3 dagen
Slagingspercentage
: 60-75%

Alpinisme Mont Blanc
Deel op Pinterest

Kabelbaan Aiguille du Midi

Is een pittige trektocht of hike ook niks voor jou, dan kan je nog steeds genieten van het schitterende berglandschap en de natuur bij de Mont Blanc. Vanaf Chamonix kan je met kabelbanen naar de top van de Aiguille du Midi, een top met schitterend uitzichtpunt op 3.842 meter hoogte.

Deel op Pinterest

Vanaf het tussenstation zijn er mogelijkheden om te wandelen of een kabelbaan naar Italië te nemen, die over de Géantgletsjer voert! Indrukwekkend!
De Skyway Monte Bianco is ook een optie.

Wat is de beste periode om de Mont Blanc te beklimmen?

De ideale tijd om de Mont Blanc te beklimmen wordt beschouwd als de periode tussen juni en september, omdat dit de warmere, meer aangename maanden zijn. Een groot aantal mensen streeft naar het hart van de zomer, namelijk de maanden juli en augustus en dat is om een aantal redenen. Zo zal het klimmen in juli en augustus je de "gemakkelijkste" beklimming bieden vanwege het stabiele weer. De andere factor is dat in juli en augustus de berghutten volledig operationeel zijn, wat betekent dat jouw weg naar de top iets aangenamer wordt gemaakt.

Tour du Mont Blanc
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Het nadeel van het klimmen in juli en augustus is dat vele anderen hetzelfde zullen doen. Je zult maanden van tevoren plekken in de berghutten moeten reserveren om onderweg een slaapplek te kunnen garanderen. Ook op de berg is het erg druk en een beklimming van de Mont Blanc in de schouder maanden (juni, september) zal je een authentieke ervaring opleveren.

Hoe bereid ik me voor op de Mont Blanc beklimming?

Het niet halen van de top van de Mont Blanc, wordt voor 95% veroorzaakt door een onjuiste voorbereiding. Dus neem er ruim de tijd voor. De eerste stap is het uitzoeken van de juiste route voor jou. Dit is waar een gids uiterst nuttig kan zijn, omdat hij precies weet wat je nodig hebt voor een succesvolle klim, en wat er nodig is om naar de top te komen.

Alpensteenbok Mont Blanc
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Houd er ook rekening mee dat, zoals bij iedere berg, verschillende routes een ander niveau van vaardigheid zullen vereisen. Het is niet ongewoon voor onervaren klimmers om eerst makkelijkere toppen te beklimmen in de buurt van Chamonix, en dan later terug te komen om de Mont Blanc te beklimmen als ze meer ervaring hebben.

- Uithoudingsvermogen

Om succesvol te kunnen zijn op de Mont Blanc dient je trainingsprogramma uit de volgende onderdelen te bestaan:
Kracht en duurtraining
Cardiovasculaire training
Klimmen
Flexibiliteitstraining

- Technische vaardigheden

Voordat je probeert de Mont Blanc aan te pakken, kun je je het beste vertrouwd maken met de basisvaardigheden van het bergbeklimmen, zoals ijsklimmen, rotsklimmen en gletsjerwandelen. De beste manier om een echte ervaring op te doen is om een klim te maken voordat je de Mont Blanc beklimt, bij voorkeur een iets makkelijkere.

- Uitrusting

Het hebben van de juiste kleding en uitrusting is van het grootste belang om ervoor te zorgen dat je de Mont Blanc kunt beklimmen. Uitrusting zoals bergschoenen, stijgijzers en wandelstokken zijn noodzakelijk, samen met hoogwaardige wandelkleding. Raadpleeg je gids voor advies op maat.

- Acclimatiseren

Wanneer je je beklimming naar de Mont Blanc plant, zorg er dan voor dat je enkele dagen voor de klim al aankomt zodat je lichaam al kan wennen aan de hoogte. Chamonix, wat vaak de startpunt is ligt al meer dan 1.000 meter boven de zeespiegel ligt, zodat je vanaf het begin al went aan de hoogte.

Meer van Genève

Tip van een lezer: combineer je vakantie bij de Mont Blanc met een bezoek aan het Meer van Genève. Aan de noordkant van het meer zijn in de herfst de wijngaarden (Werelderfgoed) mooi bont gekleurd, het meer beneden je, de witte zeilen op het meer en daarachter de toppen van de Mont Blanc en andere bergen. De oude muren van de wijngaard worden bevolkt door hagedissen. Een mooie ervaring en leuke afwisseling op je bergvakantie.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Rintsje Bosch
Geschreven door
Rintsje Bosch
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!