Ga naar content

Chamonix

Franse Alpen - Bergen, meren, watervallen en kloven: welkom in Chamonix-Mont-Blanc. Hier wacht je een bergwereld, met eindeloos veel mooie plekjes om te ontdekken en tal van leuke activiteiten om te doen! Alpinisten en bergsporters komen van alle uithoeken van de wereld om hier de natuur in te trekken en hun skills op berghellingen te testen.

Wat te doen bij Chamonix?

Het gezellige bergstadje heeft een legendarische alpiene geschiedenis en ook vandaag de dag draait alles om de bergsport. De winkelstraten bieden een oneindige keuze aan outdoor winkels en verspreid over de stad liggen heel veel accommodaties.

Goed om te weten. Overnachten in Chamonix is niet goedkoop, aan de meeste hotels hangt een hoog prijskaartje. Dus kijk ook even naar plaatsen in de omgeving, die wellicht iets minder prijzig zijn.

Mooiste plekken bij Chamonix

Wat zijn de mooiste plekjes om de natuur in te trekken, welke activiteiten worden er aangeboden en wat mag je zeker niet missen tijdens een vakantie?

1. Mont Blanc

De Vallei van Chamonix wordt gedomineerd door de "witte berg", die met een hoogte van 4.810 meter als een titaan over het landschap waakt. De echte "die hards" komen hier om de bekendste berg van Europa te bedwingen, hikers proberen een van de uitgezette wandelroutes, zoals de Tour du Mont Blanc. De lange variant van deze langeafstandswandeling duurt ca. 10 dagen, maar er is ook een kortere route die je in ongeveer 4 dagen kan wandelen. Lees meer over de Mont Blanc.

2. Aiguille du Midi

De Aiguille du Midi is een andere bergreus in het Mont-Blanc massief. De 3.842 meter hoge berg is bereikbaar via een bekende kabelbaan. Toen deze in 1955 geopend werd was het nog de hoogste kabelbaan ter wereld. 

Hoogtepunten Chamonix
Deel op Pinterest

Vanaf het tussenstation Plan de l'Aiguille zijn er diverse mooie wandelingen. De meeste mensen houden het echter kort en wandelen tot bij het mooie Lac Bleu. Een andere leuke tocht is de Balkonwandelroute Plan de l'Aiguille-Montenvers (2u30). Ook kan je vanaf het station te voet weer afdalen naar Chamonix.

Aiguille du Midi
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Bij het tussenstation kan je tevens een andere kabelbaan nemen naar Pointe Helbronner in Italië. Hierbij vlieg je gedurende 20 minuten over de indrukwekkende spleten en ijsblokken van de Géantgletsjer (een van de drie gletsjers van de Mer de Glace). In Pointe Helbronner daalt een kabelbaan af naar La Palud, een dorpje nabij Courmayeur in Italië.

3. Plan Praz

Aan de andere kant van de vallei verbindt een kabelbaan Chamonix met de Plan Praz, met een prachtig uitzichtpunt op het Mont Blanc massief. De oudere kabelbaan werd omgebouwd tot een gondel met 8 tot 10 zitplaatsen. Een tweede deel, de Brévent-kabelbaan, verbindt Planpraz met de top van Brévent, op een hoogte van 2525 meter.

4. Montenvers en Mer de Glace

Neem het beroemde rode treintje vanuit Chamonix naar Montenvers en bezoek de Mer de Glace gletsjer en ijsgrot. De rit met de tandradbaan duurt ca. 20 minuten. Hoewel het tracé slechts 5 km lang is, overbrugt het een hoogte van 871 meter. Het eindstation van de rit ligt op 1.913 meter hoogte, bij het Hôtel du Montenvers.

IJsgrot Chamonix
Deel op Pinterest

De Mer de Glace gletsjer is na de Aletschgletsjer de langste in de Alpen. Aan het uiteinde van de gletsjer hakt men ieder jaar een nieuwe ijsgrot uit, die je kan bezoeken. Het is wel heel bijzonder om tussen de ijswanden te lopen!

Net zo gaaf is een gletsjertocht. Vanaf het platform van de kabelbaan van de Aiguille du Midi heb je in de zomermaanden de optie om een tocht te maken over de gletsjer. In de wintermaanden kan je - als de sneeuw het toelaat - over de gletsjer naar het dal en soms zelfs tot helemaal in Chamonix-Mont-Blanc skiën. 

Mer de Glace
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

5. Lac Blanc

Tijdens je wandelingen bij Chamonix vormen de verschillende meren met glashelder water een mooi doel. Zittend bij het water kom je bij van de tocht en geniet je van stilte en natuur. Zo is een wandelingetje naar het Lac Blanc eigenlijk niet te missen tijdens een vakantie in het bergdorp. De hoogste bergtoppen van het Mont Blanc massief weerspiegelen hier prachtig in het water. Het meer ligt ook op de route van de Tour du Mont Blanc

Lac Blanc bij Chamonix
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Het Lac Blanc is het eenvoudigst te bereiken via de kabelbaan 'Flégère' vanuit Chamonix naar het middelstation. Hiervandaan voert een bewegwijzerde route naar het meer. In het begin zacht stijgend en breed, daarna smaller en wat steiler. Eenmaal aangekomen bij het Lac Blanc kan je via dezelfde route weer naar het kabelbaanstation, of eerst nog een stuk verder wandelen naar de Lacs de Chéserys, enkele verderop gelegen meertjes waar het een stuk rustiger is.

6. Skigebied Balme - Vallorcine

Het skigebied Balme/​Les Autannes – Vallorcine/​Le Tour biedt 29 km piste om te skiën en te snowboarden, en in totaal 13 liften. Het bekende wintersportgebied ligt op een hoogte van 1.453 tot 2.270 m. In de zomer is dit een uitstekend terrein om te mountainbiken.

De Alpen bij Chamonix vormen een van de beste gebieden in Frankrijk om vogels te zien

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!