Ga naar content

Valle d'Aosta in Italië

De kleinste streek van Italië is het Aostadal - Valle d'Aosta -, maar haar rijkdom aan natuur en cultuur behoort tot de grootste van het land. Een fraai gebied om te wandelen! Met de auto is het Italiaanse dal eenvoudig te bereiken, via de 11,6 kilometerlange Mont Blanc tunnel.

Historische schatkist

De Aostavallei bevindt zich in het noordwesten van Italië, op de grens met Frankrijk en Zwitserland. In de loop van de geschiedenis hebben veel verschillende volkeren de vallei gebruikt als doorgangsroute van het noorden naar het zuiden en omgekeerd. De culturele sporen van deze rijke geschiedenis zijn overal weer te zien. Daarnaast staat het gebied bekend om de lekkere streekproducten, zoals wijn, charcuterie, kastanjes, appels, kazen, spek en honing.

Mooiste plekken Valle d'Aosta

Wat zijn de hoogtepunten die je niet kan missen tijdens een vakantie in Valle d'Aosta? Naast de natuur en het prachtige berglandschap heeft de streek een enorme rijkdom aan culturele bezienswaardigheden.

1. Natuurparken

De Aostavallei is een eldorado voor natuurliefhebbers. Het groene berglandschap is bezaaid met mooie meren, en dat tegen een decor van enkele van de bekendste bergen in de Alpen. Met name in het Gran Paradiso Nationaal Park kan je schitterende wandelingen in de natuur maken. Tijdens een trekking in dit natuurgebied maak je kans op het zien van gemzen en alpensteenbokken.  

Alpensteenbok
Deel op Pinterest

2. Hoge bergmassieven

Op de grens van Valle d'Aosta en Piemonte ligt de Gran Paradiso, de hoogste berg van Italië (4.061 meter), met daaromheen het gelijknamige nationaal park. 

Monte Rosa (4.634 m), wat letterlijk vertaald "gletsjerberg" betekent, is een massief op de grens tussen Zwitserland en Italië. De noordflank ligt in het Zwitserse gebied Wallis, de zuidelijke en oostelijke hellingen liggen in Valle d'Aosta en Piëmonte. Het Monte Rosa gebergte is na de Mont Blanc het hoogste bergmassief van de Alpen.

Mont Blanc - Tip: neem de Skyway Monte Bianco, de modernste kabelbaan.
Rintsje Bosch van Bookatrekking vertelt ons meer over hiken en de Mont Blanc beklimmen.

3. Mooie meren

Het Lago d'Arpy, Lago Blu en Lago Gover zijn stuk voor stuk prachtige blauwe meren, omgeven door hoge bergtoppen. Uitgezette wandelroutes voeren door de mooie omliggende natuur in het Valle d'Aosta. 

Meren Valle d'Aosta
Deel op Pinterest

4. Historische stad Aosta

De stad Aosta werd gesticht door Keizer Augustus en herbergt vele Romeinse kastelen en forten. Voornaamste bezienswaardigheden zijn de ruïnes, de triomfboog, de oude toegangspoort tot de stad en overblijfselen van een Romeins Amfitheater. Geen wonder dat Aosta het "Rome van de Alpen" wordt genoemd.

5. Kastelen

Valle d'Aosta is befaamd om haar prachtige kastelen en forten, waarvan sommigen, zoals het kasteel Graines in Brusson en Cly in St-Denis, al dateren uit de 11de eeuw. De later gebouwde kastelen zijn echter indrukwekkender om te zien. Zo is het kasteel van Fénis (Castello di Fénis) zeer goed behouden en kan je hier fraaie fresco's bewonderen. Ook het Savoia kasteel in Gressoney-Saint-Jean en het Forte di Bard zijn zeker een bezoek waard. In dit op een rots gelegen Fort kan je een Museum over de Alpen bezoeken. 

Kastelen Valle d'Aosta
Deel op Pinterest

Wandelen Valle d'Aosta

Om de streek echt te leren kennen, moet je de wandelschoenen aantrekken. Valle d'Aosta is minder druk dan de Dolomieten, waardoor je makkelijk van hut naar hut kan trekken langs de mooiste plekken in de bergen.

Herfst

De vallei bevindt zich aan de zonnige zuidkant van de Alpen en dat betekent dat het er vaak heerlijk weer is in het najaar. Tijdens een herfstwandeling toont de natuur zich in volle kleurenpracht en geniet je 's avonds van een prachtige zonsondergang boven de bergen. Het is dan ook een fantastische periode voor een wandelvakantie, en voor het slapen gaan nog een lekker glas wijn te drinken bij een knisperend haardvuur.

Wintersport Valle d'Aosta

Het gebied is, dankzij haar hoge ligging, een van de meest sneeuwzekere wintersportgebieden in Europa. Er is hier bovendien nog geen sprake van echt massatoerisme en in vergelijking met de skigebieden net over de Franse en Zwitserse grens zijn de prijzen budgetvriendelijk.

Wintersport Aosta
© TMC
Deel op Pinterest

Maar je kunt er ook terecht voor een luxe wintersportvakantie. In de mondaine plaats Courmayeur bevinden zich een aantal zeer luxe hotels. Geniet hier van wellness, hoogstaande gastronomie en uitzicht op de befaamde Mont Blanc, dat alles op slechts 400 meter van de skipistes.

Meer weten over andere gebieden? Check dan ook onze overige tips voor Noord-Italië,

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!