Ga naar content

Piemonte

Noord-Italië - De Italiaanse regio Piemonte strekt zich uit van Zwitserland tot vlakbij de Ligurische zee in de buurt van Genua. Ter oriëntatie: in het noorden van Piemonte ligt Lago Maggiore, in het midden Turijn en meer zuidelijk Cuneo. 

Natuur in Piemonte

Piemonte is een groene regio. Enkele grote rivieren en rivierdalen bepalen het landschap, dat als het ware in drie gebieden kan onderverdeeld worden: de Povlakte, de Alpen in het noorden en heuvels in het zuidoosten.

Bezienswaardigheden en mooiste plekken Piemonte

Wat zijn de hoogtepunten en mooiste plekjes in de natuur?

1. Stura di Demonte

In het zuidwesten, tegen Frankrijk aan, ligt het dal van de Stura di Demonte. Hier vind je Sant'Anna di Vinadio, het hoogst gelegen bedevaartsoord op 2.000 meter. Je kunt er een wandeling op hoogte maken van ongeveer 3,5 uur. Naderende stortbuien dwongen ons helaas tot een veel lager gelegen route.

Mooiste plekken Piemonte
Deel op Pinterest

De Stura rivier leent zich o.a. voor raften. Vanuit Rafting Center Stiera Sport begint een tocht van rond de 2,5 uur. Actie afgewisseld met heerlijke stilte en net boven het water fladderende kwikstaartjes. De tocht eindigt in het stuwmeertje. De Stura stroomt eenmaal bij Cuneo door een grote vlakte waar de natuur gekoesterd wordt. Het landschap rondom Cuneo is een prachtig gebied om te fietsen. Heb je de tijd, rijd dan even langs de Ponte Vecchio, een oude brug over de rivier.

2. Valle Maira

Iets verder naar het noorden, in de Valle Maira stroomt, jawel, de Maira. Het gebied is lange tijd gebleven wat het was. Sinds de komst van de Zwitsers ca. 10 jaar geleden ontwikkelt de regio zich op het gebied van slow food en duurzaam toerisme. Het is een ideaal gebied voor wandelaars die van stille bergdorpjes en authentiek eten houden.

Mairavallei
Deel op Pinterest

Als je dit gebied met kinderen bezoekt, is het leuk om het wandelen af te wisselen met een beetje actie. En dat kan in het Adventure Park. Hier kan je klimmen en zoeven met een zipline van boom naar boom. Zowel voor de allerkleinsten als volwassenen vind je hier de nodige adrenaline kicks!

3. Barolo wijnen

De rivier de Tànaro verdeelt de streek in de regio's Langhe en Roero die eigenlijk in één adem genoemd worden. Hier ben je in het land van de wijn, de truffel, de kaas en de hazelnoten. En wat voor wijn: de Barolo. Hier loopt de BartoBar route die je onder andere vanaf Alba kunt lopen. Onderweg zeker een wijnhuis bezoeken. Geniet, maar drink met mate, want je moet nog door. De grond hier is vruchtbaar en van hoge waarde omdat de beste druiven en hazelnoten hier groeien. Zo nu en dan zie je dat populierenbossen zijn aangeplant.

Behalve voor de papierindustrie is deze boom vooral van belang voor de witte truffel. Je weet het nooit met de witte truffel, ze laat zich niet cultiveren, maar je kunt natuurlijk wel je best mogelijke omstandigheden creëren. Meer naar het westen, waar de hellingen wat steiler zijn, staan soms eeuwenoude bossen van tamme kastanje. Afgewisseld door bergeiken en diverse soorten loofbomen. Reeën, wilde zwijnen, eekhoorntjes en vele vogels vormen de fauna.

Piemonte vakantie

Piemonte is als veelzijdig gebied ideaal voor een actieve vakantie; er zijn fiets- en wandelroutes in alle niveaus. Verscheidene reisorganisaties bieden een georganiseerde rondreis in Piemonte, maar je kan even goed vanuit een vaste verblijfplaats de mooiste plekjes in Piemonte verkennen.

Wandelen in Piemonte

Een wandelvakantie kan op veel manieren. De meest doorgewinterde wandelaar zal graag wandelen in het westen, in de Stura vallei en de Maira vallei. Hier zijn stevige wandelingen mogelijk en zelfs huttentochten. Lees meer over wandelen in de bergen in Piemonte. In de wijnstreken, in de Langhe en Roerovallei loop je tussen de wijnranken en hazelnoot plantages. Relaxed wandelen, mits het je lukt om niet teveel wijn mee naar huis te sjouwen.

Fietsen in Piemonte

De heuvels in Zuidwest-Piemonte bieden mogelijkheden voor de sportieve fietsers maar ook voor de minder getrainde recreant. Ook de e-bike heeft zijn intrede gedaan en dat biedt eigenlijk mogelijkheden voor iedereen. Wie van stevig fietsen houdt kan in het westen van de streek zijn hart ophalen. Colle della Lombarda, op de grens van Frankrijk is een wonderschone en afwisselende klim.

Culinair Piemonte

Zeg je Piemonte, dan zeg je Barolo, kaas, witte truffel en hazelnoten. Ingrediënten die je zeker terug zult vinden op de menukaart. De term ‘Slow Food’ komt uit Piemonte en staat voor een keuken die put uit de regionaal aanwezige producten. Op de heuvels rond Barolo en Barbaresco is de zeer waardevolle grond de voedingsbodem voor de Nebbiola druif. Alleen deze druif wordt gebruikt in de Barolo wijn. Het plaatsje Bra moet even genoemd worden voor de kazen en het kaasfestival. Cortemilla is de stad van het hazelnotenfeest dat hier 1 keer per 2 jaar in september wordt gevierd. Ooit een kookreis willen volgen bij een Italiaanse kok? Dit is er bij uitstek de goede regio voor.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Jeanine Brinkhuis
Geschreven door
Jeanine Brinkhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!