Ga naar content

Cinque Terre

Mooiste plekken Italië - De Ligurische kust in Italië heeft een door wind gevormde kustlijn van steile klippen en schiereilanden. Op die steile kliffen liggen vijf schilderachtige dorpen, de Cinque Terre, die samen een van de mooiste vakantiegebieden in Italië vormen.

5 kleurrijke dorpen in Italië

Cinque Terre bestaat uit vijf dorpen op de kliffen aan de Ligurische kust (tussen Genua en Livorno bij la Spezia) aan de noordwestkust van Italië. De vijf Italiaanse kustdorpen heten: 

  • Monterosso al Mare
  • Vernazza
  • Corniglia
  • Manarola 
  • Riomaggiore

Monterosso is het meest noordelijk gelegen dorp. Riomaggiore ligt het meest zuidelijk en het dichtst bij La Spezia. De twee laatste dorpen staan al sinds de middeleeuwen bekend om hun overheerlijke wijnen. 

Vernazza Cinque Terre
Deel op Pinterest

Op de hellingen nabij de pittoreske plaatsjes baden wijnranken in de zon; terrasvormige akkers zijn in de loop der eeuwen aangebracht en vormen een prachtig decor tegen de azuurblauwe zee. De authentiek gebleven dorpen met hun schilderachtig gekleurde huisjes staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. En ook de natuur eromheen is bijzonder mooi, het hele gebied is een nationaal park.

Vakantie bij de Cinque Terre

Cinque Terre is zeer toeristisch in de zomer, maar de authentieke charme blijft bewaard. Het is vrij eenvoudig om je vakantie bij de Cinque Terre of aan de Ligurische kust zelf samen te stellen, vervoer kan je zelf regelen en ook met de eigen auto is het niet al te ver. Je kan ook kiezen voor een georganiseerde vakantie. Het grote voordeel van een vakantie onderbrengen bij een reisbureau is dat reisorganisaties beschikken over meer aanbod aan overnachtingen in hotels of bed and breakfasts.

Bezienswaardigheden rond de Cinque Terre

De dorpen op zich zijn een bezienswaardigheid, maar ook de natuur in Cinque Terre is prachtig. Wat zijn de mooiste plekken om te zien?

1. Wandelpaden

Deze kan je makkelijk te voet verkennen: tal van wandelpaden doorkruisen het gebied. Omdat het een druk en heet gebied is, raden wij aan wandelingen langs de Ligurische kust in de vroege ochtenduren te maken en zwemkleding mee te nemen om 's middags lekker te zwemmen in het water van de Middellandse Zee. 

Natuur bij Cinque Terre
Deel op Pinterest

De vergezichten over de zee en de natuur zijn op alle wandelpaden langs de Ligurische kust oogstrelend: rust uit terwijl je je vergaapt aan het mooie landschap. Lees meer over wandelen Cinque Terre en bekijk de mooiste wandelreizen voor koppels en groepen.

2. Kleurrijke dorpen

In de vijf dorpen van de Ligurische Kust lijkt de tijd te vertragen en geniet je van eenvoudige dingen.

- Monterosso al Mare

Met haar kenmerkende pastelkleurige huizen en smalle, geplaveide straatjes ademt het dorp een charmante sfeer uit. Terwijl je door de straten struint, word je omgeven door de geur en de geluiden van de zee. De Chiesa di San Giovanni Battista is de belangrijkste bezienswaardigheid in het historische centrum.

- Vernazza

Vernazza is als een ansichtkaart die tot leven komt. Met haar kleurrijke huizen die tegen de rotsen aan zijn gebouwd en de gezellige haven, is dit wellicht het mooiste dorpje van de vijf. Het is in ieder geval het drukstbezochte plaatsje.

Wandel door de kronkelende straatjes en laat je betoveren door de zuiderse sfeer. Geniet van het uitzicht op de azuurblauwe zee en strijk neer op het strand dat direct aan het uiteinde van een van straatjes ligt. Hier kan je lekker zwemmen, maar weet wel dat je niet alleen zal zijn.

Het Plein van Vernazza is omringd door kleurrijke huizen. Strijk neer in een van de gezellige cafés en restaurants waar verse zeevruchten en lokale specialiteiten geserveerd worden. Daarnaast is er de imposante middeleeuwse toren, die boven het dorp uittorent en een prachtig uitzicht biedt over de omgeving.

- Corniglia

Dit is het enige dorp dat niet direct aan zee ligt en dus ook geen haven heeft. Met haar schitterende ligging op de kliffen, omringd door wijngaarden en olijfbomen, is ook Corniglia een pareltje voor wie houdt van mooie vergezichten. Wandel langs de charmante huizen, geniet van de rust en de authentieke sfeer en proef een lokale wijn op een van de terrasjes, met zicht op de azuurblauwe Middellandse Zee.

Dorpjes Cinque Terre
Deel op Pinterest

Hou er rekening mee dat het dorp alleen te voet of met de trein te bereiken is en je vervolgens nog een lange trap moet beklimmen. Dat kan zeker lastig zijn als je in dit dorp wilt verblijven. Dit maakt het wel een stuk rustiger dan de overige vier dorpen.

- Manarola

Manarola is gebouwd op een 70 meter hoge rots. Net onder de steile rotswand meren bootjes aan bij de kleine haven, en brengen hun verse vangst direct naar de visrestaurants bij het plein. Trappen en steile steegjes leiden op en neer door de kleurrijke straten.

De beste foto's maak je vanaf Manarola Scenic Viewpoint. Bezoek zeker de oude kerk. Vroeger werd de klokkentoren gebruikt als een post om te kijken naar mogelijke aanvallen van buitenaf.

- Riomaggiore

Het meest zuidelijke stadje is drukbezocht. Ook hier liggen de kleurrijke huizen op elkaar gestapeld rond een haventje, waar boten kunnen aanmeren op een boothelling. In de steile straatjes loop je langs tal van souvenirwinkels en terrasjes. Parkeren kan buiten het plaatsje, waarvandaan pendelbussen de toeristen naar het dorp brengen. Je kunt ook vanaf La Spezia een bezoek brengen: de accommodaties zijn daar goedkoper dan in Riogmaggiore.

3. Zee

De zee voor de Cinque Terre is een marien reservaat, met veel bontgekleurde hoornkoralen of gorgonen en zeldzame koralen. Nabij Deiva Marina kan je naar hartenlust snorkelen, duiken en vissen. Daarnaast kan je tijdens een vakantie bij de Cinque Terre ook windsurfen, mountainbiken in de groene omgeving en kanoën of kajakken.

4. Eilanden

Breng ook een bezoek aan de eilanden die zich op een paar honderd meter van de kust bij Porto Venere bevinden: de eilanden Palmaria en Tinetto. Een derde eiland, Tino, is een legerbasis en is zelden geopend voor het publiek. 

Eilanden Cinque Terre
Deel op Pinterest

Je merkt het, er is genoeg te doen tijdens een vakantie bij de Cinque Terre. Hoe je een vakantie ook indeelt, iedereen zal smelten voor de charmes van deze kleurrijke dorpen in het noordwesten van Italië.

Overnachten in Cinque Terre

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!