Ga naar content

Sardinië

Sardinië en Sicilië zijn de twee grootste eilanden van Italië. Tot enkele jaren geleden was een vakantie op Sardinië niet bijzonder populair, maar vandaag de dag weten steeds meer rustzoekers hun weg naar het eiland in de Middellandse Zee te vinden. Het is een aanrader voor mensen die weg willen van de massa en een prachtig eiland met mooie natuur in Europa willen ontdekken.

Vakantie op Sardinië

Het eiland Sardinië was ooit een afgeschermde militaire basis vanwege de strategische ligging tussen Afrika en Europa. Tegenwoordig is het een ideale bestemming voor een natuurvakantie! Het ecotoerisme is de afgelopen jaren flink toegenomen.

Diverse reisorganisaties bieden mooie, georganiseerde reizen: van een rustige vakantie tot een fly-drive of volledig georganiseerde rondreis. Je kunt ook een hotel of agriturismo los boeken en zo je vakantie op het eiland zelf regelen. Wie op zoek is naar een echt unieke accommodatie kan eens kijken in onze selectie met bijzondere slaapplekken op Sardinië. Maar laten we het eerst eens hebben over de mooie natuur.

Sardinië specialisten

Mooiste plekken Sardinië

Wat zijn de bezienswaardigheden en hoogtepunten tijdens een vakantie op het Italiaanse eiland? Wat zijn de mooiste gebieden en mooiste plekjes op Sardinië? De natuur is niet alleen mooi, het landschap is ook zeer gevarieerd. We geven een overzicht van wat je kan verwachten van de natuur.

1. Flamingo's in het zuiden

Bij de hoofdstad Cagliari liggen verschillende meren en moerassen, waaronder het Molentargius - Saline Regional Park. De grote lagune van het Santa Gilla moeras beslaat zelfs meer dan 4000 ha. De lagunes zijn een trekpleister voor flamingo's en andere watervogels, de place to be om vogels op Sardinië te spotten.

Flamingo's op Sardinie
Deel op Pinterest

Nabij Muravera in het zuidoosten van het eiland ligt het natuurgebied Stagno dei Colostrai, ook een paradijs voor vogelspotters. Ook hier komen flamingo’s voor. Er zijn weinig hotels, maar wel enkele vakantiehuizen en guesthouses. Omdat er zo weinig toeristen komen is het een ideale vakantiebestemming. In Cagliari zijn uiteraard wel veel hotels, kijk eens op Booking.com

Vakantietips Sardinië

2. Monte Ortobene

In het binnenland kan je wandelen door dichte bossen, terwijl het oosten onbeboste bergen biedt. Hoogtepunt voor velen is de Monte Ortobene, een 955 meter hoge berg bij Nuoro. Een idyllische route voert naar de berg, waar je kan picknicken tussen de rotsen en onder de bomen, met een fraai uitzicht op Nuoro en de omgeving.

3. Nationaal park Gennargentu en Golf van Orosei

Iets zuidelijker ligt een bijzonder mooi gebied, het Nationaal park Gennargentu en Golf van Orosei. Het Supramonte gebergte wordt omringd door een schitterend desolaat natuurgebied, met grotten, bronnen en een kloof, de Gola di Goruppu, die met haar 400 meter hoge rotswanden tot één van de diepste kloven in Europa behoort.

Natuur op Sardinie
Deel op Pinterest

Nabij de oostelijke kust, aan de Golf van Orosei, liggen enkele van de mooiste stranden van Sardinië, verscholen tussen kalksteenrotsen. Kenmerkend voor het park zijn de vele steeneiken, de mooie orchideeën en bijzondere struiken. Moeflons, edel- en damherten, wilde zwijnen en vossen komen voor in het nationaal park. De bergen vormen een ideale plek om te wandelen op Sardinië.

Aanraders

4. Grotten

De grotten van Neptunus (Grotta di Nettuno - Capo Caccia - westkust Sardinië, op 25 km van Alghero) liggen net boven zeeniveau en zijn bereikbaar per boot of via een wandelpad langs de steile kliffen. Ook bezienswaardig zijn de druipstenen in de Grotta di Su Marmori, bij Ulássai. Sommigen zijn wel 12 meter hoog.

5. Arbatax - Rode rotsen van Sardinië

In de nabijheid van de haven van Arbatax kan je de "Rocce Rosse" bezichtigen. Deze rood- oranje rotsen contrasteren fel met de blauwe zee. Het plaatsje ligt aan de oostkust van het eiland.

Highlights Sardinie
Deel op Pinterest

6. Costa Smeralda

De mondaine Costa Smeralda in het noordoosten trekt vooral hippe en rijke toeristen. Ook in de natuur zijn wel enkele plekken wel de moeite waard om te bezoeken.

7. Capo d'Orso

Bijvoorbeeld de Capo d'Orso bij Palau: een reeks grillig gevormde rotsen boven op een berg, waaronder een rots die de Sardijnse beer wordt genoemd. Geniet van een schitterend zicht op de azuurblauwe baai. 

Costa Smeralda
Deel op Pinterest

8. Mooiste stranden van Sardinië

De beste zandstranden bevinden zich in het zuiden en het oosten; sommigen zijn kilometers lang. De oostelijke kant van het eiland is ruiger met een ruwe kust en de overige kustdelen bestaan veelal uit kleine baaien met kiezelstranden.

Het bekendste strand is het zandstrand van Chia, in het zuiden. De zee en de duinen doen denken aan de Noordzee, maar dan met een Caribische sfeer. Dit alles gehuld in een mediterrane geur van jeneverbes, oleander en rozemarijn. In het oosten vind je een aantal prachtige baaien, zoals Cala Goloritzé in het Gennargentu natuurgebied.

Mooiste stranden Sardinie
Deel op Pinterest

Verder kun je vrijwel overal op het eiland windsurfen, zeilen en snorkelen.

9. Ruige kust van Sardinië

De kustlijn is bezaaid met vredige baaien en inhammen, ruige kliffen en talrijke rotsige eilandjes, sommigen bewoond, de meesten niet. Meest kenmerkend is de azuurblauwe, heldere zee van het eiland. Vanaf een boot maak je kans op het spotten van dolfijnen, en met een beetje geluk kan je zelfs walvissen zien. Grote delen van de kust zijn tot natuurgebied benoemd en overal vind je verborgen strandjes.

In pittoreske dorpen bij de kust kan je heerlijk eten; Sardinië staat bekend om zijn slow food, de lekkere wijnen en kazen en werd benoemd tot een van de gezondste plekken ter wereld. Op Eliza was here vind je een aantal mooie vakantiehuizen in de omgeving van het strand, maar toch ook dicht bij de natuur in het binnenland van Sardinië.

10. Sant'Antioco

Een prachtig schiereiland, met bijzondere archeologische vondsten en wijnranken die tot op het strand reiken. Lees meer over Sant'Antioco.

11. Nationaal Park Maddalena

Voor velen een niet te missen plekje. Deze archipel in het noordoosten van Sardinië is echt een paradijsje dat doet denken aan het Caribisch gebied. Verken de zeven grote eilanden en nog tientallen kleinere eilandjes tijdens een boottocht en laat je verrassen door de schoonheid van de eilandengroep. Witte strandjes met enorme rotsen zijn gelegen aan een van de helderste wateren in Europa. 

La Maddalena archipel
Deel op Pinterest

Je bereikt La Maddalena vanuit het plaatsje Palau met de veerboot. Get Your Guide heeft een gave dagtocht per catamaran waarbij je de eilanden van La Maddalena verkent. Je krijgt de kans om te zwemmen en snorkelen in het kraakheldere water. Een bijzondere ervaring!

Natuur op Sardinië

Er bestaat niet echt een "mooiste gebied van Sardinië", het is de veelzijdigheid van het eiland die zo verrassend is. De steden bieden historische bezienswaardigheden met Romeinse, Spaanse en Byzantijnse invloeden. De natuur is zeer gevarieerd en ieder gebied heeft zijn charmes. Sardinië is over het algemeen bergachtig, al zijn de bergen minder hoog dan die van het Franse eiland Corsica.

Natuur Sardinie
Cala Domestica
Deel op Pinterest

Maar een vakantie op het Italiaanse eiland biedt net zoveel mogelijkheden, ook voor een vakantie met kinderen of voor een rondreis als koppel. Vogelaars kunnen hun hart ophalen. Naast flamingo's leven er reigers en aalscholvers, bij de steile kliffen nestelen roofvogels en kun je zeevogels observeren. In het noordwesten en de Straat van Bonifacio (de zee-engte tussen Sardinië en Corsica) zijn er af en toe zelfs dolfijnen en walvissen te spotten.

Tips rondreis

Veel toeristen verblijven in één vaste standplaats tijdens hun vakantie. Wie alle hoogtepunten van Sardinië gezien wil hebben zou zeker eens moeten kijken naar een rondreis. AmbianceTravel bijvoorbeeld biedt een luxe reis waarbij je alle bezienswaardigheden van het eiland kan zien.

Tip: twijfel je nog over je definitieve vakantiebestemming, check dan ook onze tips voor de andere mooiste eilanden in Italië.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!