Ga naar content

Sicilië

Sicilië en Sardinië zijn de grootste eilanden en behoren tot de mooiste gebieden van Italië. Een rondreis of actieve natuurvakantie kun je zelf regelen of boeken bij een van onderstaande reisorganisaties. Wij geven je alvast wat meer informatie over de natuur en bezienswaardigheden, zodat je je vakantie naar de mooiste plekjes op Sicilië kunt voorbereiden.

Sicilië in Italië

Het eiland Sicilië is een geweldige bestemming voor een rustige of een actieve vakantie. Met een kust van meer dan 1.000 km heeft het veel te bieden voor een vakantie vol zon, watersport, zwemmen en snorkelen. In het zuiden van het eiland strekken lange stranden zich uit tussen rotsige kliffen. Met een zeilboot kan je tijdens een vakantie langs de vele baaien varen en rustpauzes houden op de zandstranden.

Ontdek ook het authentieke Sicilië, weg van de massa. Aanrader is een rondrit door het binnenland, dat begroeid is met olijfbomen, pistachebomen en citrusbomen, en tal van historische en culturele bezienswaardigheden in petto heeft. En tijdens een natuurvakantie op het Italiaanse eiland mag een bezoek aan de Etna vulkaan uiteraard niet ontbreken!

Meest geboekte vakanties

Mooiste plekjes op Sicilië

Wat zijn de mooiste gebieden op Sicilië en de plekjes die je zeker gezien moet hebben tijdens een rondreis? Naturescanner geeft een overzicht van de top 10 bezienswaardigheden.

1. Etna

Wie aan natuur op Sicilië denkt, denkt in eerste instantie aan het hoogtepunt: de Etnavulkaan. De Etna is de grootste actieve vulkaan in Europa en is door de eeuwen heen vaak uitgebarsten. De grillige natuurfenomenen inspireerden zelfs onze verre voorouders; Homerus beschreef in de Odyssee hoe de held op Sicilië gevangen werd gehouden door de Cyclopen. Deze eenogige monsters gebruikten de vulkaan als smederij om wapens voor de Goden te smeden. De held gooide in zijn poging om te ontsnappen woest met rotsblokken om zich heen, die er nu nog steeds liggen.

Aanraders

De werkelijkheid is eigenlijk niet minder spannend dan de mythen: de rotsen werden mijlenver door de vulkaan uitgespuugd. Het kratergat doet wel weer denken aan de eenogige cycloop. De lavavelden van de Etna vulkaan zorgen er voor dat het gebied eromheen uiterst vruchtbaar is; op de lager gelegen flanken liggen veel boom- en wijngaarden.

Mooiste plekken Sicilie
Etna vulkaan
Deel op Pinterest

Bovendien groeien er zeldzame planten en bloemen, zoals het etnaviooltje. Wie een rustige wintersportbestemming zoekt, zonder al te veel skiërs, moet weten dat de Etna ook een goede bestemming is om te skiën. In de lente is wintersport zelfs te combineren met een zonvakantie. Verder vormt de vulkaan het gebied bij uitstek om te wandelen op Sicilië

2. Natuur bij Taormina

Taormina is een druk bezochte kustplaats in het oosten van Sicilië, met diverse bezienswaardigheden uit de Griekse oudheid. Hoogtepunt is het wereldberoemde Griekse theater met fraai uitzicht op de Ionische Zee. Een must tijdens een rondreis op het eiland. Wandelaars kunnen te voet afdalen naar het eilandje Isola Bella.

Het plaatsje Castelmola, nabij Taormina, is voor velen een van de mooiste plekjes op het eiland. Dat komt vooral door haar idyllische ligging boven op een rots. Een oud pad, met trappen, voert naar het dorp, waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving.

Natuur op Sicilie
Gole Alcantara
Deel op Pinterest

De Gole Alcantara is een mooie kloof, die bij warm weer druk bezocht wordt. Het turquoise water van de Alcantara nodigt veel mensen uit tot een plonspartijtje. In de kloof kan je ook een wandeling maken. 

3. Novara di Sicilia

Novara di Sicilia is een pittoresk plaatsje, verder in het binnenland, midden in de natuur. Het vormt de uitvalsbasis voor de beklimming van de Rocca di Novara, een prachtige rotsformatie, die doet denken aan de Dolomieten. Zeker een van de mooiste plekken op Sicilië.

4. Ragusa

Ragusa is een bijzonder mooi barok stadje in Zuid-Sicilië. Prachtige façades, monumentale gebouwen en mooie barokke balkons. De omgeving staat bekend voor het heerlijke eten. Tevens tref je hier veel fruit- en wijngaarden, ambachtelijke chocolade en olijfolieboerderijen.

Ragusa
Deel op Pinterest

5. Eilanden bij Sicilië

Vaak wordt een vakantie op Sicilië gecombineerd met een bezoek aan de Eolische Eilanden, een vulkanische archipel. Ook leuk is het eiland Pantelleria, een eiland waar nog geen massatoerisme is, gelegen tussen Sicilië en Tunesië. De Specchio di Venere (Spiegel van Venus) is een meer met warmwaterbronnen en continu een perfecte temperatuur. Ontspan in de natuurlijke modderbaden. Het eiland is vooral een populaire bestemming om te duiken.

6. Syracuse

Ten zuiden van Catania, bij de oostkust van Sicilië, ligt dit zeer oude stadje dat haar oorsprong kent rond 200 v. Chr. Luier op de stranden of wandel op de dijk langs het water in de avondzon. Bezoek zeker ook Noto, een barok plaatsje met prachtige paleizen en gebouwen (UNESCO).

7. Cavagrande del Cassibile

Tussen Avola en Siracusa, bij de monding van de Fiume Cassibile, ligt dit mooie stukje natuur. In het natuurreservaat contrasteren witte krijtrotsen fel met het azuurblauwe water van de rivier. In de kleine poeltjes met kraakhelder water kan je heerlijk zwemmen. 

Natuurreis Sicilie
Deel op Pinterest

8. Selinunte

Reis je helemaal door naar het zuidwesten van Sicilië, dan mag een bezoek aan deze badplaats uit de oudheid niet ontbreken. Bezoek mooie historische bezienswaardigheden, zoals de ruïnes van een van de oudste Griekse tempels.

9. Agrigento

Aan de zuidkust van Sicilië is de plaats Agrigento een bezoek waard. Tal van oudheden, een Griekse tempelvallei, een museum en een opgraafplaats kunnen bezocht worden. Ook de kust is bijzonder. Witte krijtrotsen vertonen een prachtig lijnenspel bij Scala dei Turchi.  

Scala dei Turchi
Scala dei Turchi
Deel op Pinterest

10. Noorden van Sicilië

Ook in het noorden van Sicilië vind je zowel mooie natuur als indrukwekkende cultuur. Belangrijkste plaats bij de noordkust is de hoofdstad Palermo, waar je diverse indrukwekkende gebouwen kan bezoeken. Ook de nabijgelegen middeleeuwse plaats Monreale heeft prachtige bezienswaardigheden. Natuurliefhebbers kunnen terecht bij de Monte Madonie en het gelijknamige natuurpark, en het Nebrodi natuurpark.

Excursies Sicilië

Populair: dagtrips, boottochten en leuke tours op Sicilië!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!