Ga naar content

Alcantarakloof

Wil jij eens wat anders zien dan de standaard toeristische bezienswaardigheden op Sicilië, dan is de Alcantara kloof of "Gola dell'Alcantara" iets voor jou. Het is een prachtig stukje natuur en nog vrij onbekend op dit Italiaanse eiland.

De canyon is ontstaan door een van de vele uitbarstingen van de nog actieve vulkaan de Etna. Door aardbevingen, waarbij de lava in aanraking kwam met water, zijn er in de kloof prachtige basaltzuilen te vinden. Dit geeft spectaculaire beelden en wanneer je door de kloof loopt, doet het bijna onwerkelijk aan.

Activiteiten Alcantara canyon

Er is voor iedereen wel wat te doen bij de Alcantara kloof. Of je nu slecht ter been bent, heel sportief bent of juist wilt genieten van de natuur, het is allemaal mogelijk.

1. Ontspannen op het strand

  Hou je van strand en ontspanning, dan is het strandje aan het begin van de kloof heerlijk. In de zomer kan het hier zeker druk zijn, maar de maanden buiten het hoogseizoen is het absoluut de moeite waard, omdat er dan minder toeristen op af komen.

  De kloof inlopen
  © Sonja Hommema
  Deel op Pinterest

  Je kunt vanaf het strand de kloof inlopen. Afhankelijk van de waterstand wordt het dan al snel dieper, met als resultaat een natte broek. Aangezien ik lange benen heb, was het voor mij mogelijk om ver de kloof in te lopen, zonder al te nat te worden. Fijn, want het water is steenkoud! In de verte word je beloond met een geweldig uitzicht over de rivier met verderop het daverende geweld van water en een steeds onstuimiger wordende rivier.

  2. Wandelen langs de Alcatarakloof

  Wil je geen natte voeten krijgen of houd je überhaupt niet van water, dan is het super leuk om de kloof van bovenaf te bekijken en langs de kloof te wandelen. Dit is mogelijk vanaf het bezoekerscentrum. Er zijn verschillende trails uitgezet. Deze worden aangegeven d.m.v. drie kleuren met verschillende moeilijkheidsgraad.

  De mooiste wandeling is de Alcantare Gorges trail met een lengte van ongeveer 1,2 km. Tijdens de wandeling kom je langs spectaculaire uitzichtpunten, je kunt vanaf hier ook de rivier zien liggen. Verder kom je langs een botanische tuin, waar, afhankelijk van het seizoen, mooie bloemen en fruitsoorten bloeien, zoals citrusvruchten, olijfbomen en oleanders.

  Wandelen Alcantare
  © Sonja Hommema
  Deel op Pinterest

  De andere twee wandelingen zijn gratis, maar eerstgenoemde wandeling is alleen bereikbaar via het bezoekerscentrum en hier betaal je dan ook entreekosten voor. Een tip is om deze wandeling niet op het midden van de dag te doen, het kan er namelijk behoorlijk heet worden. Zelfs in oktober kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Hoe fijn is het dan om beneden bij de kloof op het strandje te liggen, te genieten aan het water en te ontsnappen aan de hitte.

  3. Overige activiteiten

  Ben je sportief aangelegd en vind je de wandeling of de trail niet uitdagend genoeg, dan zijn er allerlei sportieve bezigheden te beoefenen, zoals body rafting, watertrekking en canyoning. Er zijn verschillende aanbieders die dit aanbieden, meestal inclusief transfer.

  Heb je geen zin in een begeleide toer, dan is het uiteraard ook mogelijk om dit met de huurauto te doen. Je kunt de auto parkeren op de bijgelegen parkeerplaats.

  Praktische tips

  Waterschoenen zijn handig wanneer je in de rivier wilt lopen. Ze zijn ook te koop bij het bezoekerscentrum, waar voldoende keuze is in allerlei maten en kleuren. Voor de trail bovenlangs zijn wandelschoenen voldoende.

  Er zijn meerdere tickets te koop. Er is een combiticket voor toegang tot het strand, de Alcantara trail en de botanische tuin.

  Kleding voor Alcantara kloof
  © Sonja Hommema
  Deel op Pinterest

  Kleding: een korte broek en T-shirt is voldoende, mits de temperatuur dit toelaat, maar ook zwemkleding is een must. En neem natuurlijk zonnebrandcrème, hoed en zonnebril mee.

  Bij het bezoekerscentrum, Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico, is een lift waarmee je makkelijk de trail en/of het strand kunt bereiken.

  Restaurants: wij hebben heerlijk gegeten bij Chioschetto dell’Alcantara. Hier kun je o.a. genieten van knapperige cannoli of een heerlijke pizzapunt. Dit is een zelfbedieningsrestaurant en afhankelijk van de drukte hoef je niet lang te wachten.

  Overnachtingstips Alcantara kloof

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Sonja Hommema
  Geschreven door
  Sonja Hommema
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!