Ga naar content

Wandelen op Sicilië

Te voet bereik je de mooiste plekjes op Sicilië. Trek dus de wandelschoenen aan voor een uitdagende beklimming van de Etna of een rustige wandeling langs historische bezienswaardigheden en idyllische natuur.

Wandelvakantie op Sicilië

Wie wil wandelen op Sicilië kan op veel plekken terecht: er is een groot aantal wandelroutes. Om je weg te vinden naar de mooiste wandelpaden kan je bij reisboekhandel De Zwerver terecht voor goede wandelkaarten en wandelgidsen. Of je kiest voor een reeds georganiseerde wandelvakantie, waarbij de reisorganisatie reeds alle mooiste wandelroutes op Sicilië heeft uitgestippeld en je zelf alleen nog de inspanning hoeft te leveren!

Mooiste wandelroutes

Wat zijn de mooiste plekken om te wandelen op Sicilië? De bekendste en voor velen de meest indrukwekkende wandeling op Sicilië is uiteraard de wandelroute op de Etna, maar er zijn tal van andere mooie wandelgebieden die de moeite waard zijn!

1. Etna beklimmen

De Etna beklimmen is niet heel zwaar, de hellingen zijn nergens echt steil. Om naar de top te klimmen kan men onder begeleiding met een jeep tot op enkele honderden meters van de krater komen. Het laatste stuk moet je zelf klimmen. Vanaf Taormina kan je best naar Casa Cantonier / Refugio Sapienza (1.900 meter hoogte) rijden en vandaar verder met de kabelbaan naar 2.500 meter.

Hiervandaan rijden er terreinwagens naar een hoogte van 2.900 meter. Vanaf dit punt is het nog 5 tot 6 uur wandelen. De wandelpaden op de Etna voeren langs boomgaarden en beboste hellingen. Hier en daar ligt een hoopje eeuwige sneeuw. Dichter bij de top waan je jezelf in een buitenaardse omgeving met as en lava, stomende gaten en felgekleurde oranje en gele sulfaten en oxiden.

Wij raden aan om in de vroege ochtend naar de top van de Etna te wandelen, want vóór zonsopgang zie je beter de rode gloed in de krater. Onder begeleiding van ervaren gidsen leer je meer over de geschiedenis en de natuur op de Etna. Een rondreis op Sicilië, inclusief beklimming van de Etna, kan je boeken als groepsreis via Djoser.

2. Wandelen op de Eolische Eilanden

De vulkanische eilanden vormen een van de mooiste gebieden om te wandelen. Elk van de eilanden heeft haar eigen kenmerkende landschap en natuur. Lipari is het hoofdeiland van de eilandengroep. Hier kan je wandelen naar de Monte Gallina, met op de top een betoverend uitzicht over het eiland. Hoge, steile rotsformaties, de zogeheten "faraglioni", steken loodrecht uit zee.

Deel op Pinterest

Op het nabijgelegen eiland Vulcano kan je een wandeling van ca. 2 uur maken naar de kraterrand van een perfect gevormde vulkaan: de Gran Cratere. Het panorama waarmee je beloond wordt is bijzonder mooi. Wanneer je weer afgedaald bent, kan je een zwavelbad nemen en jezelf afspoelen in het heerlijke warme water van de zee. Het groene eiland Salina biedt mooie wandelpaden langs wijngaarden, bossen, velden en twee vulkanen. Tot slot is ook wandelen op het meest afgelegen eiland Stromboli populair. Deze nog actieve vulkaan kan je best trotseren onder begeleiding van een gids. Ook hier geniet je van een schitterend vergezicht.

3. Wandelen bij Taormina

De bekende oostelijke plaats Taormina, met haar vele historische bezienswaardigheden, is een goede uitvalsbasis om te wandelen. Hiervandaan is de Etna vulkaan zichtbaar. Vanaf de stad kan je wandelen naar het Isola Bella, een fraai eilandje voor de kust van Taormina. Verder in het binnenland nodigt de Alcantarakloof uit tot een wandeling.

Gola dell'Alcantara
© Sonja Hommema
Deel op Pinterest

Onderweg kan je zwemmen in het azuurblauwe water. In de zomer kan het hier erg druk zijn. Wat verder naar het noordwesten ligt het plaatsje Novara di Sicilia, waarvandaan ja de Rocca di Novara kan beklimmen: deze rotsformatie doet denken aan de Dolomieten in Noord-Italië.

4. Wandelen in Parco delle Madonie

Het rustigste wandelgebied van Sicilië zijn de kalkbergen van de Monte Madonie. Hier ervaar je het echte Siciliaanse leven in de afgelegen bergdorpen en authentieke agriturismi. Een trekking in het gebied kan je afronden met een bezoek aan de mondaine plaats Cefalú.

TIP: vraag gratis de nieuwe wandelbrochure van Djoser aan.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!