Ga naar content

Wandelen Amalfikust

Rondreis Amalfikust - Vergelijk de twee populairste kustwandelingen in Italië: de Cinque Terre (bij de Ligurische kust in het noordwesten) en de Amalfitaanse kust (net ten zuiden van Napels). Waarschijnlijk wint wandelen bij de Amalfikust het: in het aantal wandelpaden, in het aantal traptreden, in sfeer, maar vooral in minder wandelaars, veel minder wandelaars op de voetpaden. Henk van Wijngaarden van STAP Reizen vertelt ons meer over een wandelvakantie in dit Italiaanse gebied.

Wandelpaden Costa Amalfitana

De Costa Amalfitana is een wandelparadijs in Italië. De meeste paden dateren uit de 19de eeuw en zijn aangelegd om de verschillende dorpen die volkomen geïsoleerd in kleine baaitjes aan de steile zuidkust liggen met elkaar te verbinden. Reisboekhandel De Zwerver biedt een aantal interessante wandelgidsen en wandelkaarten voor wie op eigen houtje de streek wil verkennen. Een georganiseerde wandelvakantie biedt dan weer de luxe dat de beste wandelroutes reeds voor je uitgezocht zijn.

Wandelen langs de Amalfitaanse kust

De Amalfikust wordt ook wel "verticale kust" genoemd: de meeste paden voeren over steile, hoge rotswanden. Wandelen aan de Amalfikust staat voor heel veel trappen lopen, 320 treden op, 270 treden af en dat een aantal keer per wandeling. Dat maakt de wandelingen aan de Costa Amalfitana niet licht. Je krijgt loon naar werken, want alle wandelingen leveren adembenemende uitzichten op, altijd over zee, soms heb je zicht op een van de veelkleurige Amalfitaanse dorpen.

Amalfi
Deel op Pinterest

Bij helder weer reikt het zicht tot het eiland Capri. De paden uit het verleden zijn er allemaal nog en ze zijn een geweldige manier om de kust van Amalfi te ontdekken, van vissersdorp naar stadje, het ene plaatsje nog fraaier dan het andere. Niet voor niets wordt deze kust de Italiaanse Côte d'Azur genoemd.

Mooiste wandelingen Amalfi

Wat is de mooiste wandelroute aan de Amalfikust? Er zijn veel wandelingen te maken aan de Amalfitaanse kust, de belangrijkste zijn door de CAI (Club Alpino Italiano) bewegwijzerd en onderhouden, andere (vaak kortere) wandelingen zijn aangelegd door de verschillende gemeentes in de regio. Kies je voor een georganiseerde wandelreis, dan worden meestal meerdere wandelroutes gecombineerd. Bekende wandelingen bij de Amalfikust:

1. Il Sentiero degli Dei

Het Sentiero degli Dei - het Godenpad - is het langeafstandspad van Bomerano (Agerola) tot Nocelle (Positano). Het is zonder twijfel één van de mooiste wandelroutes van Italië. Ga wel trainen, want het is geen gemakkelijke route vanwege de tienduizenden traptreden. Mijdt ook de Italiaanse vakantieperiodes, want dan is de Amalfitaanse kust overvol en is het moeilijk om onderdak te vinden. Wie de Sentiero degli Dei loopt wordt beloond met prachtige vergezichten over de Middellandse Zee en de bergen. 

Godenpad Italië
Deel op Pinterest

2. Punta Campanella

Een stevige wandeling daalt af naar Punta Campanella, het uiterste puntje van het schiereiland van Sorrento, waar Odysseus bijna bezweek voor de zang van de Sirenen. Het is een afdaling met permanent uitzicht op het eiland Capri. De terugweg is zeker zo fraai want het zicht op de kust, met in de verte Amalfi is zeker zo mooi.

3. Valle delle Ferriere   

Boven Amalfi ligt de Valle delle Ferriere. In de middeleeuwen waren in deze vallei ijzermijnen en verschillende ijzergieterijen. Die industrie is al lang geleden opgegeven. Nu is het gebied bedekt met een uniek loofbos, waar het prachtig wandelen is. Je begint aan de rand van het natuurreservaat Monti Lattari en daalt af door een bos van hoge kastanjebomen naar Amalfi met de prachtige Duomo, de kathedraal van Amalfi. De Valle delle Ferriere staat bekend om de mooie watervallen en woeste riviertjes.

4. Il Santuario dell'Avvocata

Ten oosten van Amalfi bevindt zich het plaatsje Maiori. Hiervandaan gaat een stevige klim over een oud pelgrimspad naar de top van de Monte Falesia (800 meter) waar ook de processiekerk de Madonna dell'Avvocata staat, vandaar de uitgebreidere naam Santuario della Madonna dell'Avvocata. Nog altijd vindt ieder jaar op Pinkstermaandag een processie plaats. Uit heel Campanië komen christenen dan samen om deze prachtige wandeling met spectaculaire uitzichten over de baai van Salerno te maken.

5. Monti Lattari

De Apennijnen strekken zich uit van het noorden van Italië tot in Campania en worden hier de Melkbergen (Monti Lattari) genoemd. Ook hier kan men mooie wandelingen maken langs romantische dorpen. De hoogvlakte in het achterland bestaat voornamelijk uit weilanden.

Meer wandeltips

  • Wandelen op het eiland Capri
  • Combineer Amalfikust met een beklimming van de Vesuvius
  • Cilento Nationaal Park in het zuiden, een prachtig gebied om te wandelen.
  • Vraag gratis de nieuwe wandelbrochure van Djoser aan!

Bereikbaarheid

De Amalfikust is bereikbaar met de eigen auto. Je kunt tevens vliegen naar Napels met Transavia.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Henk van Wijngaarden
Geschreven door
Henk van Wijngaarden
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!