Ga naar content

Wandelen in Italie

Mooie plekken Italië - Italië is een van de beste landen om te wandelen in Zuid-Europa. De lokale organisaties hebben de zaken goed voor elkaar, waardoor de wandelpaden prima onderhouden zijn, met duidelijke markeringen. Maar wat zijn de mooiste gebieden om te wandelen in Italie, wat zijn bekende wandelroutes en trails?

Naturescanner geeft je leuke tips om te wandelen in de mooiste gebieden. De grote verscheidenheid aan landschappen biedt alle mogelijkheden die een wandelaar zich kan wensen; te voet over de kustpaden bij Cinque Terre of Amalfi, vlakke wandelroutes in Toscane en Umbrië, uitdagende bergpaden en huttentochten in het noorden, routes langs meren of over zonovergoten eilanden.

Heb je een mooi wandelgebied in Italië gekozen, schaf dan een wandelkaart en wandelgids aan: kijk eens bij Reisboekhandel De Zwerver.

Wandelreis Italië boeken

Er zijn zeer veel mogelijkheden om te hiken in Italië. Groepswandelreizen, individuele wandeltochten en meerdaagse wandelreizen, maar ook leuke losse excursies. Hieronder vind je een overzicht van mooie wandelgebieden en wandelreizen in Italië bij betrouwbare reisorganisaties.

1. Hiking in de Italiaanse Dolomieten

Onze top favoriet! Het granieten berglandschap van de Dolomieten biedt een aantal van de mooiste wandelroutes in Italië. Het landschap is er op zijn zachtst gezegd prachtig: de grijze bergen contrasteren fel tegen het gifgroene gras en vormen een ruig decor voor wandelpaden in alle niveaus. Wie wil wandelen in de Dolomieten moet er echter rekening mee houden dat het ook een van de populairste gebieden is om te wandelen in Italie. Hierdoor kan het er behoorlijk druk zijn.

2. Huttentochten

Om de natuur tijdens het hiken optimaal te beleven, raden we je aan om ook eens te kijken naar een huttentocht. Bijvoorbeeld in de hierboven genoemde Dolomieten of andere gebieden in de Italiaanse Alpen, waar je van de ene berghut naar de andere trekt en tijdens je hele vakantie midden in de bergen verblijft.
Lees meer over huttentochten in Italië

Wandelvakanties Italie
Deel op Pinterest

3. Wandelen in Molise

Molise is een regio in Zuid-Centraal Italië, en grenst aan Abruzzo, Lazio, Campania, Puglia en de Adriatische Zee. Het is een ongerept wandelgebied met veel bergen (4 gebergtes, waarvan 2 met toppen boven de 2.000 m) en heuvels die geleidelijk aan dalen naar de kust. Verder kenmerkt het landschap zich door rivieren, stroompjes en meren, vlaktes en bossen.

Diverse natuurgebieden zijn beschermd door o.a. UNESCO (Collemuccio en Montedimezzo) en het WWF (Guardiaregia Campochiaro). Reeds meer dan 1000 jaar brengen boeren hun vee en schapen naar hoger gelegen gebieden. Hierdoor zijn er goed aangelegde paden. Tussen de tochten over de schapenroutes en wandelpaden door kan je in alle rust genieten van de traditionele keuken van Molise. Expert in wandelvakanties hier is Molise Trekking, een lokale organisatie.

4. Wandelen bij de Ligurische kust

Gevalletje: dit moet je een keer gedaan hebben! Een van de klassiekers voor een wandelreis in Italië is de prachtige omgeving van de Cinque Terre, vijf schilderachtige dorpen op de steile hellingen van de Ligurische kust. Deze bevinden zich in het noordwestelijke deel van Italië. Lees meer over wandelen bij Cinque Terre en bekijk onze reistips voor een wandelreis in dit mooie deel van Italië. 

Wandelen bij de Italiaanse kust
Deel op Pinterest

5. Alpe Adria Trail

De Alpe-Adria-Trail is een 750 km lange, grensoverschrijdende wandelroute door 3 landen: Oostenrijk, Italië en Slovenië. De trail voert kort gezegd van de Großglockner naar de Adriatische Zee. Vanzelfsprekend is het een zeer afwisselende wandelroute.

De grote verscheidenheid aan landschappen maakt het tot een van de mooiste hikes in Zuid-Europa. De trail vangt aan bij de Grossglockner in Oostenrijk en voert vervolgens in 43 etappes van ca. 17 km naar het eindpunt bij zee. Je kan zelf bepalen welke etappes je wil wandelen. De route is goed gemarkeerd, met duidelijke informatiepunten.

De eerste 7 etappes hike je in Karinthië. De daaropvolgende etappes van de Alpe-Adria-Trail voeren door Slovenië. Wandel door het mooie Triglav NP in de Julische Alpen en andere prachtige delen van Slovenië, om bij Collio de grens met Italië over te steken. Hier vind je wijnkelders en historische kerkjes, maar ook ruige natuur. Bij Duino bereik je de Adriatische Zee. Enkele kilometers verderop eindigt de Alpe-Adria-Trail in Muggia. Bezoek zeker ook de mooie stad Triëst.

6. Wandelen in Südtirol

Südtirol, in Noord-Italië, is een walhalla voor hikers. Te voet maak je kennis met de vele contrasten in landschap, planten en bloemen op diverse hoogten. Ruim 18.000 km aan fiets- en wandelpaden verwelkomen outdoor liefhebbers. Wandel langs wijngaarden, stijlvolle Italiaanse huizen en dan verder de natuur in. Zowel beginnende als gevorderde bergbeklimmers vinden in Südtirol de nodige uitdaging.

Wandelen in Südtirol
Deel op Pinterest

Voor beginners zijn de hoger gelegen gebieden bereikbaar met een kabellift. Ook het Trudner Horn Natuurpark en de Etsch rivier bieden makkelijke wandelpaden met mooie uitzichten. Maak wijnwandelingen over vier uitgestippelde wijnroutes: de Ter­lan Wine Trail, de Kur­tatsch Wine Trail, de Wein​weg in Kaltern en de Wine Trail in Girlan. Wijn wordt hier reeds sinds 3.000 jaar verbouwd! Een goede uitvalsbasis om te hiken in Zuid-Tirol is de stad Bolzano.

7. Wandelen bij de Amalfikust

Een ander schitterend gebied om te hiken is de Amalfikust, gelegen in Campanië, aan de zuidelijke kust van het Sorrento schiereiland.

Amalfi
Deel op Pinterest

De natuur is er bijzonder mooi en er zijn dan ook diverse mogelijkheden om te wandelen. Lees meer over wandelen bij de Amalfikust en bekijk de leukste reistips voor individuele wandelreizen en groepswandelvakanties. 

Groepswandelreizen

8. Wandelen in Toscane

Toscane is een van de meest geliefde landschappen in de Laars van Italië en kan ook prima te voet verkend worden. Wandel over glooiende heuvels, langs strobalen, druivenranken en cipressen en verken eeuwenoude dorpen. Geniet in de avonduren van de ondergaande zon op een terras, onder het genot van een lokale wijn en ambachtelijke streekgerechten.
Meer over Wandelen in Toscane

9. Wandelen op Sicilië

Een beklimming van de Etna of de Vulcano? Sicilië is een fantastisch eiland om te wandelen. Niet alleen de vulkanische activiteiten zijn een trekpleister voor wandelaars, ook de natuur elders op het eiland is verbluffend mooi. SNP Natuurreizen biedt leuke wandelvakanties in Italië. Lees meer over een natuurvakantie op Sicilië en bekijk alle tips voor een wandelvakantie Sicilië.

10. Wandelen in Umbrië

Wandelen door de streek van de heilige Franciscus. Zelfs als je niet gelovig bent, biedt een wandelreis in het mooie Umbrië volop inspiratie en rust. De wandelroutes voeren door de natuur van Umbrië, met haar glooiende heuvels, wijngaarden, weilanden en middeleeuwse stadjes. Bekijk onze tips om een wandelvakantie in Umbrië te boeken. 

Hiking in Toscane
Deel op Pinterest

11. Wandelen op Sardinië

Ontdek het ongerepte binnenland van het Italiaanse eiland Sardinië. Te voet trek je door een fantastisch mooi gebergte en ontdek je schitterende kusten waar andere toeristen zich amper laten zien. Een eiland dat je zeker een keer bezocht moet hebben! Lees meer over wandelen op Sardinië

Gidsen en kaarten

12. Wandelen in Apulië

Puglia of Apulië, in het zuiden van het land, is een nog relatief authentiek gebleven gebied. De historische steden zijn zeker een bezoek waard, maar je kunt er ook prachtig wandelen. Bijvoorbeeld langs de ruige kust met azuurblauwe zee, en in het Otranto-Leuca natuurpark. Wandel net als de Romeinen een stukje over de oude pelgrimsroute Via Francigena en eindig bij Leuca aan de zee.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!