Ga naar content

Wandelen in Toscane

Mooiste plekken Toscane - De meeste toeristen die op vakantie gaan in Toscane kiezen voor een autovakantie. Het Italiaanse gebied kan in de zomer erg warm worden en de afstanden tussen de vele historische stadjes is best groot. Voor een rondreis langs alle hoogtepunten is een auto dan ook wel aanbevolen. Maar je kunt de regio ook op een heel andere manier ontdekken. Het is bijvoorbeeld heerlijk om te wandelen in Toscane. Het stille en vredige landschap brengt je helemaal tot rust. Het strakke lijnenspel van akkers, oprijlanen met cipressen en statige torens is idyllisch.

Mooiste wandelgebieden in Toscane

Wat zijn de mooiste plekken voor een trekking in Toscane? De meeste wandelroutes bevinden zich rond dorpjes. Vanaf de vestingsmuren kan je een route door de omgeving volgen en genieten van de natuur rond de historische plaatsen. Maar er zijn ook enkele meerdaagse langeafstandsroutes in Toscane. Reisboekhandel De Zwerver biedt een breed assortiment aan wandelkaarten en wandelgidsen over Toscane.

1. Wandelen van Volterra naar Siena

Alle hoogtepunten van Toscane in één wandelreis. Een prachtige meerdaagse wandeltocht door de natuur en langs historische bezienswaardigheden. Oude kerken, fresco's en sprookjesachtige pleinen wisselen af met het glooiende landschap van Toscane. Vanaf Volterra hike je naar San Gimignano, dat met haar vele torens het landschap domineert. Hiervandaan vervolgt de route naar Colle di Val d'Elsa en dan naar Monteriggioni. Het laatste stuk voert naar Siena, bekend om haar palio (paardenrace). 

Volterra
Deel op Pinterest

2. Via Francigena

De Via Francigena is de historische route van Canterbury naar Rome. Deze komt ook door Toscane. Vanaf de rivier de Po voert het pad naar het zuiden langs middeleeuwse kasteeldorpen door het mooie landschap van Toscane. Over Romeinse heirbanen wandel je richting de Lazio en Rome.

3. Wandelen van Florence naar Siena

De Via Cassia Antica is een overblijfsel van de Romeinen. Deze route tussen Florence en Siena loopt deels gelijk met de Via Francigena. Waan jezelf een Romeinse soldaat of een pelgrim en keer terug in de tijd. Wandel langs kloosters, mooie villa's en eeuwenoude kerken. Geniet van het rustige gevoel dat overheerst in de wijn- en olijfgaarden.

4. Wandelen in de Chianti

Wat dacht je van een wijnwandelreis? Struin langs uitgestrekte wijngaarden, breng een bezoek aan de Chianti wijnfabrikanten en geniet van heerlijk eten met een glas wijn. Dit hoort toch bij Toscane?

5. Wandelen in Monterufoli-Caselli

Tussen Volterra en de kust van Toscane bevindt zich een schitterend, maar relatief onbekend gebied; het Riserva Naturale di Monterufoli-Caselli. Het natuurpark bestaat uit hoge rotsformaties en met maquis begroeide heuvels. Middeleeuwse dorpen waken over het landschap.

6. Garfagnana

Een van de best bewaarde wandelgebieden van Toscane, dat is het dal van Garfagnana. Aangezien deze vallei nog onbekend is bij de toeristenmassa, kan je hier schitterend wandelen in een rustig berggebied.

Een stevige wandeling neemt je mee door onontdekt terrein net ten noorden van Lucca. Hier wandel je tussen twee Italiaanse gebergtes. Aan de ene kant de ruige Alpi Apuane, aan de andere kant prachtige bossen en glooiende hellingen. Trektochten vanuit Garfagnana kan je boeken via wandelspecialist STAP Reizen

Deel op Pinterest

Beste tijd wandelen in Toscane

De beste periode om te wandelen in Toscane is het voorjaar en het najaar. Het is dan relatief koel in Italië en de hordes toeristen ontbreken in bekende plaatsen zoals Florence, San Gimignano, Siena en Volterra. De beste maanden zijn april, mei, begin juni, september en oktober.

Wandelvakantie in Toscane boeken

Hou bij het reserveren van een wandelvakantie goed rekening met verschillende aspecten. Is het vanaf een vaste standplaats? Wandel je van hotel naar hotel, is het dan met of zonder bagagevervoer? Vergelijk de beste aanbieders van wandelvakanties in Toscane. Je kan ook zelf een wandelreis organiseren, vanaf een hotel of agriturismo. Bekijk bijvoorbeeld eens de vakantieboerderijen en agriturismo in Toscane op Booking.com of bijzondere accommodaties bij deze aanbieders!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!