Ga naar content

Caselli-Monterufoli

Mooie gebieden in Toscane - Tussen Volterra en de kust, in het mooie Toscane, ligt een prachtig en toch onbekend natuurpark: Riserva Naturale di Monterufoli-Caselli.

Natuur in Monterufoli

Het landschap van Caselli-Monterufoli wordt gevormd door glooiende heuvels begroeid met maquis, en afgewisseld met hoge rotsformaties. Op de hoogste punten is er een uitzicht van Volterra tot aan de Middellandse Zee en het eiland Elba. De oorsprong van het gebied is vulkanisch.

De grond is dan ook rijk aan metaalertsen en er zijn geisers en warmwaterbronnen. Het reservaat is omringd door gezellige, middeleeuwse dorpjes waar je de Italiaanse sfeer kan opsnuiven op een terrasje met een cappuccino in de hand.

Fauna en flora

Het reservaat Caselli-Monterufoli omvat een groot, ongerept gebied met maquis en eikenwouden. Maquis is een typische mediterrane begroeiing, een combinatie van altijd groene struiken en lage bomen. Het is een dichte, snelgroeiende begroeiing waar je niet doorheen kan zonder pad. Er komen relatief weinig mensen in het park waardoor de natuur nog meer zijn gang kan gaan.

Meer dan 770 plantensoorten hebben in dit park hun wortels. Langs de paden groeien o.a. orchideeën, saffraan plantjes, wilde tulpen en bosanemoontjes. Het gebied is rijk aan water: er zijn talloze riviertjes met kristalhelder water. Op sommige plaatsen kan je er heerlijk zwemmen bij een waterval. De riviertjes zijn ideale drinkplaatsen voor de dieren die in de maquis leven. Waar water is, is bijna vanzelfsprekend een enorme biodiversiteit: zo zijn er everzwijnen, herten, dassen, moeflons, wezels, vossen en de laatste jaren zelfs opnieuw wolven.

Villa van Monterufoli

Midden in het reservaat, omringd door de natuur ligt de "Villa van de 100 kamers". In de 17de eeuw was deze villa een trekpleister voor kunstenaars die er inspiratie zochten in de natuur. In diezelfde periode werd in groeves rond de villa de halfedelsteen 'chalcedoon' ontgonnen. De chalcedoon werd verkocht in Florence, waar het verwerkt werd in mozaïeken en juwelen. De kleur van de chalcedoon gaat van wit over grijs, groen en rood tot zwart. Wie goed zoekt, vindt nog altijd de mooiste stenen tussen de planten. Vooral op de zogenaamde stortplaatsen van de oude groeves.

De oude spoorweg van Villetta

In de 19de eeuw werd er een spectaculaire spoorweg aangelegd die het huidige gebied van Thermen van San Michele volledig doorkruiste op weg naar de bruinkoolmijnen in een uithoek van het reservaat. De 17 kilometer lange spoorweg liep langs de riviertjes Sterza en Ritasso tot aan het eindstation Villetta. De mijnen en de spoorweg werden snel opgedoekt wegens te hoge kosten, die onder andere veroorzaakt werden door de regelmatige overstromingen van de Ritasso. De drie spoorwegbruggen over de Ritasso zijn nog steeds spectaculair om te zien, half overgroeid met maquis. Het charmante station van Villetta is omgebouwd tot een sfeervolle agriturismo.

Thermen van San Michele

Deze baden aan de rand van het Caselli-Monterufoli park waren reeds gekend in het Romeinse tijdperk. In de 16e eeuw waren ze erg bekend en in deze tijd werd het gebouwencomplex uitgebreid. De laatse verbouwingen dateren van begin 1800. Momenteel zijn de thermen volledig in verval en overgroeid. Toch zijn er nog baden intact en gevuld met warm water. Het water heeft een therapeutische werking voor huidaandoeningen, pijnbehandeling en artritis. Stroomafwaarts van de thermen liggen een drietal natuurlijke zwembaden. Volgens de legende ontstonden die baden toen een kerkklok van het bovengelegen klooster naar beneden viel in de rivier.

Wandelen in Caselli-Monterufoli

De combinatie van de rijke natuur en de interessante geschiedenis maakt van Caselli-Monterufoli een bijzondere wandelbestemming. Langs de paden heb je een 'weg-van-de-wereld-gevoel' en 's avonds kun je genieten van de Italiaanse keuken en wijnen in een rustiek hotelletje in een historische setting.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!