Ga naar content

Toscane

Italië natuur - Als je nog nooit in Toscane bent geweest, is het de hoogste tijd om deze, voor velen mooiste, streek van Italië met tal van idyllische dorpen te verkennen. Toscane heeft het allemaal: mooie natuur, glooiende heuvels, statige cipressen, zonovergoten wijngaarden, middeleeuwse dorpen en heerlijk eten.

Mooiste deel van Toscane

Welk gebied is het mooist voor een rondreis in Toscane? De natuur is vrijwel overal prachtig, maar het zuiden en het westen hebben qua landschap voor veel mensen wel de voorkeur op het noorden. Het zuidwesten van de regio is wat glooiender en lieflijker dan het noorden.

Aanraders

Onder Florence loopt een drukke verkeersader richting Arezzo. Het gebied ten oosten daarvan is meer bosachtig en hier beginnen ook de Apennijnen. Wie het échte Toscane wil ervaren kan zich dus best oriënteren op het gebied rond Volterra en Siena. 

Toscane weg
Deel op Pinterest

Bijzondere plekken in Toscane

Wat zijn de mooiste plekjes van Toscane? Naast het glooiende landschap mogen we zeker het culturele erfgoed niet vergeten. 

Bezoek tijdens een vakantie in Toscane historische plaatsen als de Renaissancestad Florence, Pisa met haar schuine toren, San Gimignano (dorp met zeer veel torens), het kunststadje Volterra, de historische stad Lucca met haar prachtige kerken en bezienswaardigheden, Viareggio bij de kust met haar festivals, en de plaats Siena, met haar Palio paardenrace die ieder jaar in juli en augustus plaatsvindt.

Het zijn de middeleeuwse dorpen, verspreid over de regio en gelegen in een bijzonder mooie setting, die het meest indruk maken op toeristen.

1. Florence

Florence of Firenze is een van de mooiste steden in Italië. De Duomo en het Baptisterium zijn bijzonder om te zien. Net als op het grote Piazza is het er erg druk. Breng een bezoek aan de paleizen en tuinen van de Medici en vele interessante musea.

Florence
Deel op Pinterest

2. Siena

Siena is een middeleeuws plaatsje, dat vooral bekend staat om haar prachtige plein, het Piazza del Campo, waar ieder jaar de Palio paardenrace plaatsvindt. Verder zijn ook de kathedraal en de musea een bezoekje waard.
Excursies in Siena bij Tiqets.com.

3. Lucca

Lucca is een ommuurde stad, met de best bewaarde muren en torens van Italië. Op de walmuren kan je om het hele historische centrum wandelen en fietsen. Vanaf de uitkijktorens heb je fraaie vergezichten over het omringende landschap.
Excursies in Lucca bij Get Your Guide.

4. San Gimignano

Onze favoriet in Toscane! San Gimignano, de Stad van de prachtige torens, is een bijzonder mooi middeleeuws stadje, dat bekend staat om haar 14 nog overeind staande middeleeuwse torens. Van ver zie je de torens al boven het landschap uittorenen.
Excursies in San Gimignano bij Get Your Guide

Mooiste plaatsen Toscane
Deel op Pinterest

5. Volterra

Bezoek ook het hooggelegen plaatsje Volterra. De door de Etrusken gestichte stad biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Tal van prachtige bezienswaardigheden voeren je mee terug in de tijd: de Duomo di Volterra, de Piazza San Giovanni, het Palazzo dei Priori (1208 en hiermee een van de oudste paleizen van Toscane) en het Romeins theater van Volterra (1e eeuw v. Chr.). 

Highlights Toscane
Deel op Pinterest

6. Monterufoli-Caselli

Tussen Volterra en de Toscaanse kust bevindt zich een schitterend, doch voor veel Nederlanders onbekend natuurgebied, het Riserva Naturale di Monterufoli-Caselli. Het park bestaat uit met maquis begroeide heuvels en hoge rotsen. Daaromheen waken middeleeuwse Toscaanse dorpen over het landschap. Omdat er relatief weinig mensen het gebied bezoeken kan de natuur hier zijn vrije gang gaan: lees meer over Caselli-Monterufoli.

7. Garfagnana

Een van de best bewaarde geheimen van Italië, zo wordt het afgelegen dal van Garfagnana ook wel genoemd. Aangezien het nog onontdekt is door de massa kun je hier genieten van een authentieke wandelervaring in alle rust.

Natuurgebieden Toscane
Deel op Pinterest

Een stevige trektocht neemt je mee door onbekend terrein net boven Lucca langs de twee gezichten van de Italiaanse bergen. Aan de ene kant de ruige kalkrug van Alpi Apuane en aan de andere kant uitgestrekte bossen en glooiende hellingen. Echt Toscane! Na een stevige wandeling sluit je de dag af met een heerlijke biologische maaltijd. Trektochten vanuit Garfagnana bij STAP Reizen

Natuur in Toscane

Door cipressen omzoomde oprijlanen en slingerende wegen lopen als lijnen op een schilderij door het landschap van Toscane: golvende heuvels, goudgele graan- en zonnebloemenvelden en eeuwenoude dorpjes wisselen elkaar af en voeren je door de natuur in Toscane. Dit alles overgoten door de heerlijke mediterrane zon. De bekende wijnen en culinaire geneugten maken dit gebied uiteraard ook tot een geliefde vakantiebestemming.

Rondreis in Toscane tips

De beste manier om het gebied te verkennen is een rondreis in Toscane met de auto. Tijdens een fly-drive of rondrit met eigen vervoer verken je zoveel dorpjes en wegen als je zelf wil en kan je in alle rust genieten van de mooie natuur in Toscane.

Wellicht weet je dit niet, maar diverse reisorganisaties bieden ook individuele autorondreizen, waar alles al voor je geregeld is. De ene besteedt wat meer aandacht aan de accommodaties, de andere aan het aantal bezienswaardigheden of de prijs. Bekijk onze reistips om een goed idee te hebben van de verschillende soorten mogelijke rondreizen.

Fietsen en wandelen in Toscane

Om te fietsen, wandelen en mountainbiken kan je in Toscane overal terecht. De beste tijd om de mooiste plekken al fietsend of wandelend te verkennen is het voorjaar (maart, april, mei) of het najaar (september, oktober): het is dan een stuk minder heet en minder druk dan in juli en augustus en je geniet dan des te meer van de natuur en het landschap.

Fietsen in Toscane
Deel op Pinterest

Gespecialiseerde reisorganisaties bieden actieve vakanties in Toscane. Bekijk en vergelijk de voorbeelden van compleet georganiseerde fiets- en wandelvakanties in Toscane (individueel of in groep).

Boerderijvakantie in Toscane: agriturismo

Duurzaam op vakantie? In Toscane is er een steeds groter wordend aanbod aan agritoerisme (agriturismo) of boerderijvakanties. Meestal is een boerderijvakantie een extra opbrengst voor de boerderij en kan men er mee helpen in de wijngaarden, boomgaarden of op de akkers.

Ga er wel van uit dat je tijdens een echte boerderijvakantie moet eten wat de pot schaft, maar dat is in Italie meestal niet zo vervelend! Overnachten in een agriturismo brengt je in contact met het rustieke plattelandsleven in Toscane. Nog meer unieke slaapplekken ontdekken? Bekijk dan onze tips voor bijzondere overnachtingen in Toscane.

Natuurvakantie in Toscane

Wat is de beste reistijd voor een natuurvakantie in Toscane? Zelf raden we aan om niet in het hoogseizoen te reizen. De maanden juli en augustus kunnen op sommige plaatsen erg druk zijn. Daar staat dan weer tegenover dat er in de zomer tal van dorpsfeesten en festivals georganiseerd en dat is heel gezellig.

Houd rekening met een hete zomer, dus een huisje met zwembad is in Toscane zeker geen overbodige luxe. Wij hebben een keer een vakantiehuis geboekt zonder zwembad en daar hebben we echt spijt van gehad. In de omgeving zijn niet veel publieke zwembaden, want de meeste mensen hebben er een aan huis.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!