Ga naar content

Toscane

Italië natuur - Als je nog nooit een rondreis in Toscane hebt gemaakt, is het de hoogste tijd om deze, voor velen mooiste streek van Italië, met tal van idyllische dorpen te verkennen. Toscane heeft het allemaal: mooie natuur, glooiende heuvels, statige cipressen, zonovergoten wijngaarden, middeleeuwse dorpen en heerlijk eten.

Natuur in Toscane

Een autorondreis in Toscane is een van de meest geliefde vakanties binnen Europa, zowel voor de cultuur- als de natuurliefhebber. De Italiaanse streek bestaat uit de mooiste, heuvelachtige landschappen en in de pittoreske dorpen lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Door cipressen omzoomde oprijlanen en slingerende wegen lopen als lijnen op een schilderij door het landschap van Toscane: golvende heuvels, goudgele graan- en zonnebloemenvelden en eeuwenoude dorpjes wisselen elkaar af en voeren je door de natuur in Toscane. Dit alles overgoten door de heerlijke mediterrane zon. De bekende wijnen en culinaire geneugten maken Toscane uiteraard ook tot een geliefde vakantiebestemming.

Mooiste deel van Toscane

Welk gebied is het mooist voor een rondreis in Toscane? De natuur is vrijwel overal prachtig, maar het zuiden en het westen hebben qua landschap voor velen wel de voorkeur op het noorden. Het is wat glooiender en lieflijker. Onder Florence loopt een drukke verkeersader richting Arezzo. Het gebied ten oosten daarvan is meer bosachtig en hier beginnen ook de Apennijnen. Wie het échte Toscane wil ervaren kan zich best oriënteren op het gebied rond Volterra en Sienna. 

Mooiste plekken in Toscane

Wat zijn de mooiste plekjes van Toscane? Naast het glooiende landschap mogen we zeker het culturele erfgoed niet vergeten: bezoek tijdens een natuurvakantie in Toscane ook historische plaatsen als de Renaissancestad Florence, Pisa met haar schuine toren, San Gimignano (dorp met zeer veel torens), het kunststadje Volterra, de historische stad Lucca met haar prachtige kerken en bezienswaardigheden, Viareggio bij de kust met haar festivals, en de plaats Siena, met haar Palio paardenrace die ieder jaar in juli en augustus plaatsvindt. Het zijn de middeleeuwse dorpen, verspreid over de regio en gelegen in een bijzonder mooie setting, die het meest indruk maken op toeristen.

1. Florence

Florence of Firenze is een van de mooiste steden in Italië. De Duomo en het Baptisterium zijn bijzonder mooi. Net als op het grote Piazza is het er erg druk. Breng een bezoek aan de paleizen en tuinen van de Medici en vele interessante musea.
Excursies in Florence bij Tiqets.com.

2. Siena

Siena is een middeleeuws plaatsje in Toscane, dat vooral bekend staat om haar prachtige plein, het Piazza del Campo, waar ieder jaar de Palio paardenrace plaatsvindt. Verder zijn ook de kathedraal en de musea een bezoekje waard.
Excursies in Siena bij Tiqets.com.

3. Lucca

Lucca is een ommuurde stad met de best bewaarde muren en torens van Italië. Op de walmuren kan je om het hele historische centrum wandelen en fietsen. Vanaf de uitkijktorens heb je fraaie vergezichten over het omringende landschap.
Excursies in Lucca bij Get Your Guide.

4. San Gimignano

San Gimignano, de Stad van de prachtige torens, een bijzonder mooi middeleeuws stadje, dat bekend staat om haar 14 nog overeind staande middeleeuwse torens. Van ver zie je de torens al boven het landschap uittorenen.
Excursies in San Gimignano bij Get Your Guide

5. Volterra

Bezoek ook het hooggelegen plaatsje Volterra. De door de Etrusken gestichte stad biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Tal van prachtige bezienswaardigheden voeren je mee terug in de tijd: de Duomo di Volterra, de Piazza San Giovanni, het Palazzo dei Priori (1208 en hiermee een van de oudste paleizen van Toscane) en het Romeins theater van Volterra (1e eeuw v. Chr.).

6. Monterufoli-Caselli

Tussen Volterra en de Toscaanse kust bevindt zich een schitterend, doch voor veel Nederlanders onbekend natuurgebied, het Riserva Naturale di Monterufoli-Caselli. Het park bestaat uit met maquis begroeide heuvels en hoge rotsen. Daaromheen waken middeleeuwse Toscaanse dorpen over het landschap. Omdat er relatief weinig mensen het gebied bezoeken kan de natuur hier zijn vrije gang gaan: lees meer over Caselli-Monterufoli.

7. Garfagnana

Een van de best bewaarde geheimen van Italië, zo wordt het afgelegen dal van Garfagnana ook wel genoemd. Aangezien het nog onontdekt is door de massa kun je hier genieten van een authentieke wandelervaring in alle rust.

Een stevige trektocht neemt je mee door onbekend terrein net boven Lucca langs de twee gezichten van de Italiaanse bergen. Aan de ene kant de ruige kalkrug van Alpi Apuane en aan de andere kant uitgestrekte bossen en glooiende hellingen. Echt Toscane! Na een stevige wandeling sluit je de dag af met een heerlijke biologische maaltijd. Trektochten vanuit Garfagnana bij STAP Reizen

Rondreis in Toscane tips

De beste manier om het gebied te verkennen is een rondreis in Toscane met de auto. Tijdens een fly-drive of rondreis met eigen vervoer verken je zoveel dorpjes en wegen als je zelf wil en kan je in alle rust genieten van de mooie natuur in Toscane. Diverse reisorganisaties bieden individuele autorondreizen. De ene besteedt wat meer aandacht aan de accommodaties, de andere aan het aantal bezienswaardigheden of de prijs. Bekijk onze reistips om een goed idee te hebben van de vele soorten mogelijke rondreizen.

Fietsen en wandelen in Toscane

Om te fietsen, wandelen en mountainbiken kan je in Toscane overal terecht. De beste tijd om de mooiste plekken al fietsend of wandelend te verkennen is het voorjaar (maart, april, mei) of het najaar (september, oktober): het is dan een stuk minder heet en minder druk dan in juli en augustus en je geniet dan des te meer van de natuur en het landschap. Diverse reisorganisaties bieden actieve vakanties in Toscane, waarbij je gaat fietsen of wandelen van de ene mooie plaats naar de andere. Bekijk en vergelijk de voorbeelden van compleet georganiseerde fiets- en wandelvakanties in Toscane (individueel of in groep).

Boerderijvakantie in Toscane: agriturismo

In Toscane is er een steeds groter wordend aanbod aan agritoerisme (agriturismo) of boerderijvakanties. Meestal is een boerderijvakantie een extra opbrengst voor de boerderij en kan men er mee helpen in de wijngaarden, boomgaarden of op de akkers. Ga er wel van uit dat je tijdens een echte boerderijvakantie moet eten wat de pot schaft, maar dat is in Italie meestal niet zo vervelend! Overnachten in een agriturismo brengt je in contact met het rustieke plattelandsleven in Toscane. Nog meer unieke slaapplekken ontdekken? Bekijk dan onze tips voor bijzondere overnachtingen in Toscane.

Natuurvakantie in Toscane

Wat is de beste reistijd voor een natuurvakantie in Toscane? Zelf raden we aan om niet in het hoogseizoen te reizen. De maanden juli en augustus kunnen op sommige plaatsen erg druk zijn, anderzijds worden er dan ook tal van dorpsfeesten en festivals georganiseerd en dat is heel gezellig. Houd rekening met een hete zomer, dus een huisje met zwembad is in Toscane zeker geen overbodige luxe. Geef je de voorkeur aan een rondreis, dan kan je een fly-drive in Toscane boeken. Voor liefhebbers van een actieve vakantie zijn er veel mogelijkheden om te fietsen of te wandelen in de mooiste gebieden van Toscane, een georganiseerde vakantie is dan vaak aanbevolen, omdat er voldoende rekening wordt gehouden met verkoeling.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!