Ga naar content

Abruzzo in Italië

Bij een natuurreis in Italië denk je wellicht als eerste aan Toscane of de Dolomieten, maar wij hebben deze leuke aanrader voor jou: een vakantie in de natuur in Abruzzo!

Natuur in Abruzzo

Ten oosten van Rome liggen in totaal vier grote natuurparken, waarvan 3 nationale parken: het Abruzzo Nationaal Park, het Gran Sasso- en het Nationaal Park Majello.

Mooiste plekken in de Abruzzen

De natuur in het grootste deel van het Abruzzo NP, in het bijzonder het Villetta Barrea dal, kenmerkt zich door donkere bossen van zwarte dennen. In het Cervaradal groeien dan weer beukenbossen. De hele regio staat bekend om de wijnen, waarvan de Montepulciano de bekendste is. Combineer dus natuur en wijn in een zonvakantie in Italië, terwijl je geniet van mediterrane rust, dit alles tijdens een rondreis in Abruzzo.

1. Abruzzo - Bruine beren en wolven

In de 3 nationale parken van Abruzzo komt de eens met uitsterven bedreigde Marsicaanse beer weer in het wild voor. Men schat dat er momenteel bijna 100 bruine beren in het park leven, andere bronnen zeggen dat het er nog maar 50 zijn. Daarnaast hebben ook de Apennijnse wolven en gemzen er weer weten te overleven. Wandelaars moeten zich niet te veel zorgen maken om een bruine beer te zien, want het dier is zeer schuw. Vanuit de auto is het echter niet ongewoon om regelmatig een beer te zien oversteken.

Wolven in Italië
Deel op Pinterest

Meer kans heb je echter op het zien van andere dieren, zoals wilde zwijnen, reeën, herten, otters, stekelvarkens en adelaars. In de maand september is het de bronstijd voor de herten en dat levert indrukwekkende natuurervaringen op. Wie zeker wel beren wil zien kan deelnemen aan speciaal georganiseerde berenreizen naar Abruzzo.

Tijdens een natuurreis van All for Nature bijvoorbeeld, ga je onder begeleiding van een ervaren gids en een bioloog van Abruzzo op zoek naar beren. Tijdens wandelingen in het hooggebergte kom je in contact met de lokale schaapherders en leer je meer over de natuurbescherming. Tevens overnacht je één nacht in een observatiehut in berengebied.

2. Abruzzo - Planten en bloemen

De hele regio van Abruzzo kent een weelderige planten- en bloemengroei; ruim 200 plantensoorten en een grote diversiteit aan bloemen verlenen het landschap een bijzondere kleurenpracht. Een van de meest bijzondere bloemen die hier groeit is het venusschoentje, een Italiaanse orchidee die slechts om de 2 jaar bloeit.

3. Wandelgebieden in Abruzzo

Overal in Abruzzo zijn er mooie wandelingen te maken. Voor prachtige vergezichten over de Pescasseroli vallei volg je wandelroute BN1; een middelzware wandeling van 50 minuten met vertrek vanuit Pescasseroli, door dennenbossen en langs het Mancino kasteel. Naast wandelroutes in het Villetta Barrea en het Cervaradal, raden wij wandelingen of fietstochten door het Sangro-rivierdal aan. Dit dal wordt omringd met meer dan 2000 meter hoge bergwanden: laat je verwonderen door de diepe kloven en de middeleeuwse dorpen en uiteraard ook hier weer een flinke dosis natuur in Abruzzo.

4. Fietsroutes in Abruzzo

Abruzzo is ook een schitterend gebied om te fietsen. Bekijk onze tips over fietsen in Abruzzo.

5. Overige bezienswaardigheden Abruzzo

In de Abruzzen in Italië ligt ook de 2914 meter hoge Gran Corno, de hoogste berg van de Apennijnen. In het meest zuidelijke deel van het Abruzzo Nationaal Park slingert de SR83 langs het helderblauwe Lago Montagne Spaccata. Bezoek ook het stuwmeer van Barrea en het Vivo meer.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!