Ga naar content

Molise in Italië

Molise is een van de twintig regio's die samen het Italiaanse grondgebied vormen. Het gebied bevindt zich in Zuid-Centraal Italië en grenst aan de Abruzzen in het noorden, Lazio in het westen, Campania in het zuiden en Puglia in het oosten. In het noordoosten wordt de regio begrensd door de Adriatische Zee.

Natuur in Molise

Molise in Italië is de meest recent opgerichte regio in het land en werd opgericht in 1963. Het is ook de tweede kleinste, na Valle d'Aosta in het noorden van Italië. Tevens is het de minst bevolkte regio, met amper 300.000 inwoners. Het landschap van Molise kenmerkt zich vooral door bergen en heuvels die geleidelijk overgaan in de korte kuststrook. Wat zijn de mooiste plekken in Molise? Naturescanner geeft je een overzicht van hoogtepunten, bezienswaardigheden en mooie plaatsen om te zien.

1. Bergen in Molise

Vier gebergten vormen samen 55,3% van de oppervlakte van Molise: de Monti del Matese, de Monti della Meta, de Monti dell’Alto Molise en Montagnola Molisana. De twee eerste bergketens hebben een aantal bergtoppen boven de 2.000 meter hoogte.

Monti del Matese
Deel op Pinterest

De rest van het landschap wordt bepaald door hoge heuvels en diepe valleien, die geleidelijk aan lager worden naarmate je dichter bij de zee komt. De valleien werden gevormd door beken en rivieren die het gebied doorkruisen (zoals bijvoorbeeld de Biferno, Volturno, Sangro, Trigno en Fortore). Op sommige plekken monden deze wateren uit in kunstmatig aangelegde meren zoals het Lago di Guardialfiera en het Lago di Occhito. Her en der bevinden zich ook enkele vlaktes, meestal afgebakend door bergen of rivieren.

2. Beschermde natuurgebieden

De natuur in Molise is nog bijna geheel ongerept, omdat er steeds weinig menselijke interventie is geweest. Verscheidene natuurgebieden zijn beschermd gebied; het Parco Nazionale d'Abruzzo, Lazio en Molise (het eerste natuurpark van Europa), twee door UNESCO beschermde natuurreservaten (Collemuccio en Montedimezzo) en het Riserva Regionale Guardiaregia Campochiaro van het WNF. Ook bossen zijn er voldoende, vooral met moseiken, donzige eiken en beuken.

3. Wandelroutes in Molise

Vergeet niet te wandelen in Molise! Omdat boeren reeds duizend jaar lang hun vee en schapen naar hoger gelegen gebieden brengen, zijn de paden en schapensporen goed aangelegd. De natuur van Molise met haar vele habitats ontdekken is dus bijzonder interessant. Wie de regio in al zijn facetten wil begrijpen, moet zeker eens een wandelreis met begeleider overwegen!

Molise vakantie

Bekijk onze tips voor een georganiseerde actieve vakantie in Molise. Het gebied is met de eigen auto te bereiken, maar je kan ook goedkoop vliegen op Napels of Rome met Transavia. Vanuit een hotel kan je makkelijk de omgeving zelf verkennen. Er zijn vele mooie accommodaties, kijk bijvoorbeeld eens naar Dependance Ludovica op Booking.com.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!