Ga naar content

Java

Java is een van de eilanden van Indonesië met een betoverende natuur. Wat zijn de mooiste plekjes en niet te missen bezienswaardigheden?

Natuur Java

De natuur op Java is bijzonder mooi. Het eiland is uitermate geschikt voor een zonvakantie, maar ook voor de avonturier of backpacker. De vele mooie plekjes op Java bieden eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen, maar ook reizigers die houden van rust kunnen meegenieten van prachtige stranden en natuur. Geniet van adembenemende uitzichten vanaf de top van een vulkaan en ontdek alle hoogtepunten van Java.

Mooiste plekken Java

Wat zijn de hoogtepunten en mooie bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een reis naar Java? Wat zijn de mooiste plekjes op het eiland? Naturescanner besteedt hieronder aandacht aan de natuur op Java, en er zijn natuurlijk ook vele culturele hoogtepunten. De bekendste bezienswaardigheden en dus ook de mooiste plekken om te zien tijdens een reis naar Java zijn:

1. Baturaden

In het centrale binnenland van Java, aan de voet van de Slamet vulkaan bij Banyumas, ligt Lokawisata Baturaden natuurpark, met haar warmwaterbronnen, waterval en bossen. De Slamet vulkaan is begroeid met mooie groene bossen. Het is een leuke plek voor een vakantie met kinderen: er is een zwembad, een botanische tuin en een dierenpark.

Mooiste plekjes Java
Deel op Pinterest

2. Borobudur

Borobudur is een van de belangrijkste Boeddhistische bedevaartsoorden voor Indonesiërs, op ca. 40 km ten noordwesten van Jogjakarta.

3. Bogor

Een plaats in het westen van Java, met de botanische tuin Kebun Raya.

4. Bromo vulkaan

Op vier uur rijden van Surabaya ligt een van de bekendste bezienswaardigheden van Java, Mount Bromo. De Bromovulkaan is eenvoudig te beklimmen en trekt bijgevolg meer toeristen dan de Semeru. Boven op de top geniet je van prachtige vergezichten en een verbluffende zonsopgang. Tochten naar de top van deze vulkaan beginnen dan ook vaak om 4 uur in de ochtend. Het is adembenemend wanneer de zon de vulkaan verlicht! Reizigers die dit met eigen ogen hebben aanschouwd zijn laaiend enthousiast.
Excursietip: Expeditie Bromovulkaan (Riksja).

Natuur op Java
Deel op Pinterest

5. Semeru vulkaan

De Semeru vulkaan is de hoogste vulkaan op Java, en wordt - in tegenstelling tot de Bromovulkaan - vanwege zijn moeilijkheidsgraad niet beklommen door de toeristenmassa. Deze vulkaan laat om de 30 minuten iets van zijn binnenste zien door een rookpluim los te laten. De top van deze vulkaan is door de echte avonturiers te bereiken in 3 tot 4 dagen en het spectaculaire uitzicht is dan ook een absolute bekroning op de tocht!

6. Kawah Putih

De "Witte Krater" is een kratermeer in het westen van Java, bij Ciwidey op ca. 50 km van Bandung. De kleur van het water verandert vaak: van melkblauw naar turquoise en chocola, maar meestal is het water wit en gehuld in mist. Her en der steken zwarte takken boven het water uit en contrasteren fel met dit kleurenspektakel. Veel lokale koppeltjes kiezen deze plek als locatie voor hun trouwfoto's.

Natuurreis Java
Deel op Pinterest

7. Madakaripura Waterfall

Niet ver van de Bromovulkaan kan je ook de Madakaripura watervallen bewonderen. Deze bevinden zich in het plaatsje Sapih, verscholen in een diepe vallei in het Tennger gebergte. Verscheidene watervallen bevinden zich naast elkaar en vallen met hoogtes van 200 meter naar beneden. De groene omgeving en grotten in de buurt maken het plaatje compleet.

8. Pangandaran

Pangandaran is een vissersdorp, dat zich bevindt aan de zuidelijke kust van Java. Het is een trekpleister voor allerlei soorten toeristen. De mooie zandstranden en goede golven voor surfers zijn de beste redenen voor een vakantie in Pangandaran. Een andere aanrader is de Green Canyon.

Mooiste plekken Java
Deel op Pinterest

Vaar met een lokale gids de jungle in en ontdek waar deze Canyon zijn naam aan ontleent, veel groener kan het niet worden! Je kunt ook zwemmen in het water. De steile rotspartijen ommuren de rivier en geven het geheel een heel bijzonder karakter. Bomen vormen het dak, de zonnestralen schijnen erdoorheen. Het is een absolute aanrader voor iedereen die hier tijdens een rondreis in Java komt.

Ook is het mogelijk om in Pangandaran het Pangandaran National Park te bezoeken. In het recreatieve gedeelte van het park (de jungle is off limits), kun je prima wandelen. In het park is het mogelijk meerdere soorten wandeltochten onder begeleiding van een gids te maken. Deze tochten voeren je door de jungle en de Goa Cirengganis grot. Het park is een thuishaven voor verschillende soorten apen en vogels.

9. Sukamade

Een excursie die de meeste reizigers naar Java in Indonesië willen maken is het bezoek aan een schildpaddenstrand. Lees meer over de Sukamade schildpadden.

10. Ujung Kulon National Park

Op het meest zuidwestelijke puntje van Java ligt het Ujung Kulon National Park. Dit park staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en behelst ook enkele eilanden. In het park leven een aantal bedreigde plant- en diersoorten, waaronder de Javaanse Neushoorn

Dieren op Java
Deel op Pinterest

Het park is ook samen met een gids te verkennen, die je begeleidt in deze schitterende omgeving! Zoek je verkoeling, dan zijn er tal van ongerepte stranden te vinden op een van de eilanden. Zo is de zee bij Peucang Island kraakhelder, waardoor je er al snorkelend het intact gebleven koraal kunt ontdekken! En op Panaitan Island zie je vele wilde dieren tegen, waaronder slangen, krokodillen en apen.

11. Jogjakarta

Voor de natuurreiziger minder interessant, maar er zijn wel een hoop culturele bezienswaardigheden.

Vulkanen Java

Java is rijk aan vulkanen. Voor avontuurlijke klimmers is er voldoende uitdaging te vinden op het Indonesische eiland, maar ook korte en minder pittige wandelingen zijn een optie.

Surfen G-Land

De G-Land in de Baai van Grajagan, in het oosten van het eiland, is een van de meest geliefde golven voor surfers van over de hele wereld.

Java rondreis tips

Verscheidene reisorganisaties bieden verzorgde rondreizen aan naar het Indonesische eiland, als individuele reis of Java groepsreis. Wil je bij voorkeur alles zelf regelen, dan is het prima te doen om zelf een vliegticket en twee nachten hotel te boeken en de rest ter plaatse te regelen. Java is immers een eiland waar je ook goed kunt backpacken.

Daarnaast zijn er opties om je individuele rondreis te regelen met bouwstenen. Alles is dan geregeld, maar je bepaalt wel zelf wat je wil zien op het eiland. Wil je Java combineren met andere eilanden zoals Bali en Sumatra, ook dat is bij de meeste reisaanbieders geen probleem. Naturescanner geeft je alle mogelijkheden voor een reis naar Java en Indonesië, dus plan vandaag nog je volgende natuurvakantie.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!