Ga naar content

Fietsen op Java

Het vulkanische eiland Java (Indonesië) kan op velerlei manieren verkend worden. Steeds meer reisorganisaties bieden bouwstenen aan waarbij je gaat fietsen op het eiland. Op de fiets kom je in nauw contact met de natuur en met de lokale bevolking. Stop onderweg voor een praatje met een Javaan of een foto van een van de vele mooie plekken in Java.

Mooie fietsroutes Java

Wat zijn de populaire fietsgebieden en mooiste plekken om te fietsen op Java? Welke fietsroutes voeren je langs de bekende bezienswaardigheden? Wanneer je op eigen houtje gaat fietsen op Java, dan is een goede wegenkaart niet te missen in je rugtas. Kijk bij reisboekhandel De Zwerver voor goede wegenkaarten die je kunnen helpen bij het uitstippelen van de route.

1. Fietsen in Bandung

Rond het jaar 1920 was de Javaanse stad Bandung het centrum van de koloniale Nederlanders en werd al snel een belangrijke plaats met goede schooltjes. Ook vandaag de dag is het een leuke studentenstad, met belangrijke scholen en universiteiten. De beste manier om Bandung te verkennen is per fiets en dit wordt dan ook vaak als excursie aangeboden. Fiets door historische wijken met koloniale gebouwen. Een aangename stopplaats is de Kopi Aroma koffiefabriek. Verleng de excursie met een fietstocht buiten de stad, waar de statige lanen plaatsmaken voor theeplantages, groene rijstvelden, vulkanen en warmwaterbronnen.

2. Fietsen bij Yogyakarta

Rond de drukke stad Yogyakarta liggen prachtige vlakke fietsroutes. Op de fiets vorm je een attractie voor de lokale bevolking. Ze vinden het heerlijk om kennis te maken met deze vreemdelingen en maken graag een praatje voor zover dat mogelijk is. Tussen de landerijen buiten de stad liggen kleine dorpen, de zogenaamde kampungs, waar ze de toeristen toezwaaien vanuit de winkels. De natuur rond Jogjakarta biedt een grote verscheidenheid aan landschappen, de fietspaden zijn overwegend rustig.

Fietsen op Java
Deel op Pinterest

Stop even bij een rijdend winkeltje om iets koels te kopen en fiets verder langs velden met ploegende ossen.  Het prachtige tempelcomplex van Borobudur ligt ten noordwesten van Jogjakarta, aan de voet van de Merapi berg. Vanaf Jogjakarta kan je ook fietsen naar de tempel van Borobudur, zie de bouwsteen van Riksja Indonesië. Tussen de heilige stoepa's geniet je van een schitterend vergezicht.

3. Fietsen in Solo

Surakarta, beter bekend als Solo, is een vorstenstad aan de Bengawan Solo rivier, op ca. 60 km ten noordoosten van Jogjakarta. In deze omgeving kan je prachtig fietsen langs rijstvelden. In de stad zelf kan je een bezoek brengen aan diverse culturele bezienswaardigheden, zoals het Dullah Museum, het Kraton of het Sriwedari park.

Fietsreis Java

Je kan op eigen houtje een mooie route en fietsverhuur uitzoeken, maar het is net zo makkelijk om de organisatie van een fietsvakantie op Java neer te leggen bij een reisbureau. Die ontneemt je een hoop geregel en gedoe, zodat jij alleen nog hoeft te denken aan je conditie. Heb jij al zin in een fietsvakantie op Java?

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!