Ga naar content

Fietsen op Bali

Fietsen in Indonesië - Bali is een prachtige natuurvakantie bestemming. En wie houdt van de natuur houdt meestal ook van wandelen en fietsen. Fietsen op Bali is dus een uitstekende manier om de natuur te verkennen en te genieten van al het moois om je heen. En het is ook nog eens gezond!

Fietsvakantie Bali

Touroperators die georganiseerde reizen naar Bali aanbieden, nemen een fietsexcursie vrijwel altijd op in hun aanbod. Hieronder onze Top fietsreizen Bali.

Mooie plekken om te fietsen op Bali

Wil je mooie plekken op Bali zien, dan is fietsen een leuke manier om de prachtige natuur, het authentieke plattelandsleven en de omgeving in je op te nemen. Tijdens een fietsreis op het Indonesische eiland kan je stoppen bij alle mooie bezienswaardigheden. Het is mogelijk om een dagje mountainbikes of recreatieve fietsen te huren en tegenwoordig worden ook steeds vaker e-bikes verhuurd.

Je kunt er ook voor kiezen om het hele eiland te fietsen en er een echte fietsvakantie van te maken. Er worden volledig verzorgde fietsreizen naar Bali aangeboden, zowel als groepsreis als individuele fietsvakantie, bij andere reisorganisaties kan je dan weer een fietstocht als optionele excursie boeken. Uitvalsbasis is zeer vaak Ubud, waarvandaan meerdere routes vertrekken. Wat zijn dan de mooiste plaatsen om te fietsen op Bali?

1. Fietsen bij Ubud

Fietsen bij Ubud is voor velen favoriet. De regio biedt vele mooie fietsroutes en goede infrastructuur.
- Fiets je op eigen houtje vanaf Ubud, dan kan je in oostelijke richting rijden, richting de grot van Goa Gaja met een aantal heilige beelden en baden. Vanaf Goa Gaja kan je een mooie wandeling maken naar een nabijgelegen tempel. Loop door rijstvelden en het bos naar de tempel van Yeh Pulu. Fiets vervolgens 15 km, naar een van de mooiste tempels van Bali, die van Gunung Kawi.

Natuur bij Ubud
Deel op Pinterest

Niet alleen de tempels zijn de moeite, er groeien ook prachtige bomen, planten en bloemen. Je geniet van een schitterend zicht over de sawa's en fietst langs prachtige dorpjes. Onderweg word je vaak benaderd door locals die je uitnodigen om wat te komen drinken bij hen thuis. De weg terug naar Ubud is makkelijker dan de heenweg.
Totale afstand: 35 km fietsen.
- De Kintamani route vertrekt vanaf de Batur vulkaan. Daarna fiets je over landelijke paden tot enkele kilometers buiten Ubud.
- De Jatiluwih fietsroute voert langs de gifgroene rijstvelden van Bali, die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.
- De dorpsroute is een interessante fietsroute om kennis te maken met de lokale bevolking. Fiets door mooie authentieke dorpjes.

2. Fietsen bij Luwus

Het plaatsje Luwus ligt ten noorden van Ubud op het platteland. Hiervandaan ontdek je de gastvrijheid van de lokale bevolking, wanneer ze je uitnodigen in hun huizen en tempels. Fiets bergafwaarts langs velden waar boeren hun fruit en groenten verbouwen. Hogerop geniet je van een schitterend vergezicht over de rijstvelden, met op de achtergrond de bergen. De fietstocht eindigt in Gulingan.

Fietsen huren op Bali
De uitvalsbasis voor een fietsvakantie op Bali is zoals reeds vermeld meestal Ubud, maar ook in Sanur bijvoorbeeld kun je fietsen huren. In beide plaatsen zijn er mooie resorts, boutique hotels en bungalows en er zijn op diverse plaatsen fietsen en mountainbikes te huur, ook vaak bij het hotel. Fietsverhuur in Ubud kost € 2,- tot € 3,- per dag. Meestal is er de gelegenheid om rugtassen of koffers op te slaan, zodat je deze niet hoeft mee te zeulen. 

rijstvelden fietstour
Deel op Pinterest

Fiets langs de gifgroene rijstvelden, ontdek Jalan Raya Ubud (de hoofdstraat van Ubud) en bekijk dansoptredens bij het Puri Saren Agung paleis. Hou je van kunst, dan is ook het Puri Lukisan museum een aanrader om met de fiets te bezoeken. Nabij Ubud bevinden zich ook de tempels van het Apenwoud en de Apengrot, waar ruim 200 apen leven.

Let op!
Hou er rekening mee dat je een goede conditie moet hebben om te fietsen op Bali. De wegen zijn vaak steil en het is vaak pittiger dan toeristen zich vooraf inbeelden. Over 10 km doe je soms uren. Daarnaast is er vaak druk verkeer, rijdt de lokale bevolking onvoorzichtig en gebeuren er regelmatig ongevallen met toeristen op de fiets. Bij de tempels kan je last hebben van opdringerige gidsen. En er zijn slechts weinig goede kaarten van de fietsroutes op Bali.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!