Ga naar content

Treinreizen

Met de trein op reis is avontuurlijk, leuk en duurzaam. De opties voor treinreizen binnen en buiten Europa zijn eindeloos. Laat het vliegtuig eens links liggen en pak voor jouw volgende reis de trein. Zo kom je vaak op plekken waar je anders nooit zou komen.

Het nieuwe reizen - "Met de trein door Europa". Veel minder CO2 uitstoot dan vliegen. Instappen in je eigen dorp of stad. Veel beenruimte én veel bagageruimte.

Met de trein op vakantie

Over de hele wereld zijn spectaculaire treinreizen te boeken. Of je nu door een winterwonderland wil reizen, tussen de wilde dieren door of langs groene rijstvelden. De trein brengt je overal. Sommige treinreizen duren minder dan een uur, andere duren dagen. Deze diversiteit maakt reizen met de trein juist zo leuk. Voor iedereen zit er een ideale route bij.

Mooiste treinreizen Europa

Als je een treinreis door de natuur wil maken, hoef je helemaal niet ver weg. De spoorwegen in Europa zijn uitstekend en brengen je door de meest adembenemende landschappen. Steeds meer mensen kiezen sowieso voor een rondreis in Europa per trein, als alternatief voor het vliegtuig. De reis naar de bestemming per trein wordt een onderdeel van de totale reisbeleving en ervaring.

De afgelopen jaren zijn er ook veel nieuwe trajecten en nachttreinen bijgekomen. Zo brengt de NightJet je naar Zuid-Duitsland en Tirol. En vanaf 2022 rijdt de nieuwe nachttrein van Oostende - via Brussel, Amsterdam en Berlijn - naar Praag.

1. Treinreis Oslo Bergen - Flamsbana

Wij maakten de treinreis van Oslo naar Bergen (Bergensbanen) en wauw het is echt een schitterende route. Wij waren er eind maart toen de Noorse landschappen bedekt waren met een deken van sneeuw. Hoewel je ongeveer 7 uur in de trein zit, wil je eigenlijk dat het nog langer duurt. Je krijgt nooit genoeg van de hoge bergen, uitgestrekte meren en lichtblauwe beekjes.

Trein Noorwegen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tip: stap bij station Myrdal uit en reis door naar Flam om een van de mooiste en steilste treinritten ter wereld mee te maken: Flamsbana. De trein rijdt langs diepe afgronden waar watervallen naar beneden storten. In de verte piepkleine rode huisjes. Hoe Noors wil je het hebben?

2. Glacier Express

Een van de meest bekende Europese treinroutes is die van de Glacier Express in Zwitserland. 8 uur lang rijd je door het hart van de Alpen. De route van Zermatt naar St Moritz is onwaarschijnlijk mooi, zowel in de zomer als de winter. Je komt onderweg wel 291 bruggen en 91 tunnels tegen. Dat kan maar één ding betekenen: je gaat door bergen en over schitterende rivieren en meren heen.

Trein in de Alpen
Deel op Pinterest

3. West Highland Line Schotland

Harry Potter fans opgelet, want dit is jouw kans om een deel van de Hogwart’s Express te rijden. De plaatjes die je van deze treinlijn ziet zijn vrijwel altijd van het ‘Harry Potter viaduct’ oftewel Glenfinnan viaduct. Maak je geen zorgen, ook als je geen fan bent van de films is deze reis meer dan de moeite waard. Je krijgt vanuit de trein de beste vergezichten over de Schotse natuurwonderen zoals Loch Shiel, de eilanden voor de westkust en het uitgestrekte Rannoch Moor. Reis je de hele route van Glasgow naar Mallaig dan ben je 5:30 uur onderweg.

Mooiste treinreizen ter wereld
Deel op Pinterest

Lees ook meer over een vakantie met de trein naar Engeland.

4. Treinreizen Italië

Ook deze zomer biedt Eliza was here weer treinreizen aan naar Italië. Reis met de trein naar Puglia of Cinque Terre, waar je een elektrische huurauto ophaalt om de reis verder te zetten. De aangeboden "Train & E-drives zijn geheel verzorgd, inclusief treinreis en huur van de elektrische auto. De gekozen accommodaties hebben laadpalen, zodat je gratis de auto op kunt laden bij je verblijf. 

5. Zwarte Woud Trein

Ook in ons buurland Duitsland vind je een fantastische treinreis. De rit van 3 uur reist namelijk midden door het Zwarte Woud heen, het grootste natuurgebied van het land. Donkere naaldbossen, rotswanden, wijngaarden en kastelen en boerderijen zoeven aan je voorbij. Om deze route te maken stap je in bij Karlsruhe en eindig je in Konstanz. Extra tip: onderbreek je treinreis even bij de plaats Triberg en wandel vanuit hier naar de 163 meter hoge Triberger Waterval, indrukwekkend! Bekijk nog meer mooie treinritten in Duitsland

6. Montenegro Express

Minder bekend, maar daarom zeker niet minder mooi is de Montenegro Express van Belgrado in Servië naar Bar in Montenegro. Deze treinreis is perfect voor reizigers die liever de rust opzoeken en onbekende en minder toeristische plekken ook een kans geven. Deze treinreis wil je maken, want vanuit de trein krijg je een geweldig beeld van de Balkanlanden Servië en Montenegro. Wat je te wachten staat? Weergaloze uitzichten over de Adriatische Kust, azuurblauwe rivieren en ongerepte berggebieden. En als absoluut hoogtepunt de Moraca Kloof.

7. Treinreis Noord-Spanje

Tijdens een treinreis door het Noorden van Spanje krijg je de ideale mix tussen steden en indrukwekkende natuur. Better Places biedt een toffe treinreis aan waarbij je de volgende route volgt: vanuit Nederland naar Parijs - Hendaye (Frankrijk) - San Sebastian - Bilbao - Santillana del Mar - grotten van Altamira. Natuurlijk zit je niet alleen in de trein, je gaat ook dingen bekijken en doen. Fietsen door San Sebastian, stukje van de Camino de Santiago lopen, het Guggenheim bezoeken en pintxos eten in Bilbao, de rotstekeningen in Altamira bewonderen en overnachten in kleinschalige accommodaties.

Mooiste verre treinreizen

Europa is mooi, maar kijk je daarbuiten dan vind je natuurlijk weer heel andere landschappen die ook fantastisch zijn om te bewonderen vanuit de trein. Wat zijn de mooiste treinreizen ter wereld? Wij selecteerden de mooiste reizen met de trein buiten Europa.

1. Transsiberië Express

Misschien wel de meest bekende en bijzondere treinreis ter wereld: de Transsiberië Express. Deze treinreis van meer dan 9000 kilometer is de langste treinreis ter wereld. Hij verbindt Europa met Azië en doorkruist wel 7 tijdzones. De basisreis is van Moskou naar Vladivostok, maar je kan er ook voor kiezen om met de Transmongolië Express door het ruige Mongolië naar Beijing te reizen. Stap onderweg uit bij de natuurlijke wonderen van de Gobi Woestijn en het Baikalmeer. Deze reis is een must do voor iedere avontuurlijke reiziger.

2. Treinreis Sri Lanka

Nog zo’n icoon, de treinreis van Kandy naar Ella in Sri Lanka. Je kent de beelden van de blauwe treinen door een tropisch landschap vast wel. Mensen hangen uit de ramen en deuren om het landschap optimaal in zich op te nemen. Het is een avontuurlijke, hobbelige reis van 7 uur langs theeplantages, watervallen en schattige dorpjes. Jouw uren in de trein zal je volledig met open mond doorbrengen.

Treinreis in Azië
Trein Sri Lanka
Deel op Pinterest

3. Hiram Bingham Express Peru

Met de trein naar Machu Picchu? Het kan met deze schitterende treinreis van 1,5 uur. De trein heeft extra hoge ramen en een deels glazen dak zodat alle passagiers altijd kunnen genieten van het beste uitzicht op de bergen, rivieren en Inca ruïnes. Na een indrukwekkende treinreis neem je een kijkje bij het moderne wereldwonder Machu Picchu. Als dit geen droomreis is…

4. Treinreizen in de Verenigde Staten

De meeste reizigers huren een auto of camper om de USA te verkennen. Het openbaar vervoer is hier prima geregeld en je kunt gemakkelijk per trein reizen. De nationale parken zijn wat lastiger, maar wie bijvoorbeeld de steden van de Oostkust wil ontdekken, kan dit zeker per trein doen!

5. Treinritten in Australië

Dwars door de Australische Outback rijdt de Ghan Express die is vernoemd naar een Afghaan die de reis ooit op een kameel aflegde. Een reis van maar liefst 3000 kilometer van Adelaide naar Darwin door woestijnen en langs rotsformaties en zoutmeren. Blijf je de hele weg zitten dan ben je 4 dagen onderweg, maar natuurlijk stap je uit om de schitterende Northern Territory te bekijken. Ook de Indian Pacific, die Sydney aan de oostkust met Perth aan de westkust verbindt, is zeer de moeite waard. Deze toeristische treinrit volgt voor een groot deel de route van de Trans-Australian Railway.

6. Rocky Mountaineer Canada

Met de trein door Canada is de ultieme manier van reizen voor natuurliefhebbers. De trein komt op plekken waar geen enkel ander vervoermiddel kan komen. Zo zie je de meest afgelegen stukken van de Canadese Rocky Mountains. Je moet alleen eerst wel even kiezen welke van de vier verschillende routes langs zeven bergketens je wil gaan maken. Misschien helpen onze tips voor de Rocky Mountains jou wel? 

Treinreis in Noord-Amerika
Deel op Pinterest

7. Pride of Africa trein - Zuid-Afrika tot Tanzania

Fantastische treinreis door de wildernis van Afrika. Wanneer je deze trein binnenstapt, ga je terug in de tijd. Het interieur van de trein is helemaal in stijl van de jaren 20 maar wel met de gemakken van nu. De trein is van binnen erg mooi, maar vergeet niet om ook een blik naar buiten te werpen op de uitgestrekte vlaktes, afgelegen dorpjes en groepen flamingo’s. In drie dagen tijd reis jij van Kaapstad naar Tanzania en bezoek je onderweg de Victoria Falls in Zimbabwe.

8. Maharajas Express India

Bij treinreizen in India denk je misschien aan overvolle treinen en drukte. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Maar met een blik op de Maharajas Express weet je dat het goed zit. Een luxueuze en rustige trein in de sferen van 1001 nacht brengt je langs de hoogtepunten van India. Wat denk je van de Taj Mahal bij zonsopkomst, tijgers spotten in Nationaal Park Ranthambore en een bezoek brengen aan Jaipur, de roze stad. Een fantastisch avontuur waarbij je een glimp opvangt van de diversiteit van Noord-India.

Interrail pas - met de trein door Europa

Heb jij er al eens aan gedacht om te gaan interrailen door Europa? Dit is een milieuvriendelijker alternatief voor een roadtrip of vliegreis. Je ziet de schitterende landschappen aan je voorbij vliegen en je stapt gewoon uit wanneer je wil. Een Interrail Pass maakt reizen per trein wel erg aantrekkelijk. Je bepaalt hoe vaak je wil reizen in een bepaalde periode en hiervoor betaal je een vast bedrag. Wil jij een aantal keer leuke tripjes maken op korte afstand dan is een treinpas voor 7 keer reizen binnen een maand bijvoorbeeld iets voor jou. Of misschien neem je de tijd en reis je binnen 3 maanden onbeperkt door Europa.

Interrailen is extra voordelig voor jongeren tot en met 27 jaar, gezinnen en senioren dankzij speciale kortingen. Perfect dus voor bijvoorbeeld een tussenjaar of een vakantie met de familie. Kies je route van Ierland tot aan Istanbul. Met de trein gaat er een wereld voor je open!

Internationale treinreizen boeken

Je kan natuurlijk zelf op zoek naar treintickets en aansluitende hotels, of je regelt je hele treinreis in een keer bij een gespecialiseerde reisorganisatie. Treinrondreis.nl is specialist in treinrondreizen in Europa en neemt je mee van Zwitserland tot Noorwegen!

Er zijn helaas nog flink wat misvattingen over reizen per trein (Bron: Milieu Centraal). Zo denken veel mensen dat de reistijd en kosten van de trein hoger zijn dan met het vliegtuig. Dit is helaas vaak nog steeds zo, echter, de reistijd naar bestemmingen tot 800 km ontloopt de reistijd per vliegtuig nauwelijks. Met het vliegtuig heb je natuurlijk te maken met wachttijd op het vliegveld. Ook zijn treintickets voor bestemmingen op een afstand tot 700 km niet hoger dan die voor vliegtickets, met uitzondering van Londen. Zeker voor de kortere afstanden is de trein dus een betaalbare en snelle vervanger voor het vliegtuig.

Voor de langere afstanden is er inderdaad een uitdaging op het gebied van prijzen en reistijd. Er zijn nog lang niet overal goede verbindingen binnen Europa en door de hoge ticketprijzen stappen mensen toch sneller in het vliegtuig. Er is dus nog veel winst te behalen. Laten we hopen dat hier stappen in gezet worden in de nabije toekomst.

Ga je met de trein op reis dan ben je goed bezig om bewuster te reizen. Lees meer over duurzaam reizen en vergroen jouw volgende vakantie.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!