Ga naar content

Ranthambore Nationaal Park

Natuur in Noord-India - Het Indiase Ranthambore National Park ligt in het oosten van Rajasthan, ongeveer 2 uur ten zuiden van de stad Jaipur. Hier komen de Aravalliheuvels en het Vindhyaplateau bij elkaar. De vroegere maharadja’s van India gebruikten dit mooie natuurgebied als jachtterrein. Vandaag de dag is het nationaal park vooral een trekpleister voor toeristen die tijdens hun rondreis door Noord-India tijgers willen zien.

In de nostaligische optrekjes verbleven de Maharadja van Jaipur, heersers van de Indiase koninkrijken

Ranthambhore National Park in India

Het landschap van het Ranthambore National Park kenmerkt zich door de variatie van dichte rijke bossen, open vlaktes, afgewisseld met steile hellingen en indrukwekkende rotsformaties. De natuur van het park is zeer bijzonder en maakt een bezoek aan deze regio in Rajasthan een must voor natuurliefhebbers tijdens een natuurreis in India.

Bezienswaardigheden Ranthambore National Park

Wat is er te zien in Ranthambore? Op een steile rots in het park bevindt zich een imposante ruïne van een goed bewaard gebleven fort. Het bouwwerk dateert uit de 10de eeuw. Hier verbleven de maharadja's van Jaipur, de vroegere heersers van de Indiase koninkrijken, wanneer ze kwamen jagen in het Ranthambore National Park.

Fort Ranthambore
Deel op Pinterest

Vanaf het uitzichtpunt bovenop de rots geniet je van een prachtig vergezicht over het nationale park en heb je veel kans om tijgers te zien. Om die reden is een safari in Ranthambore de belangrijkste reden van een bezoek aan het park. Het fort is een prachtige bezienswaardigheid die je niet mag missen tijdens een rondreis door Noord-India.

1. Tijgers in Ranthambore National Park in India

Het meest bijzondere aan het park en de reden voor de meeste reizigers om een safari in Ranthambore National Park te maken zijn de wilde tijgers. Doordat het natuurgebied veelvuldig door toeristen wordt bezocht, zijn de tijgers inmiddels gewend geraakt aan auto’s, waardoor de imposante dieren vaak van dichtbij te bewonderen zijn. 

De hele dag, ook overdag heb je een grote kans om ze te spotten. De bekende plekken om de dieren te zien zijn de drie meren Padam Talab, Malik Talab en Raj Bagh Talab. Bij het Ranthambore Fort en de overige ruïnes in het park zijn ook regelmatig tijgers te zien.
De beste tijd om tijgers in Ranthambore te zien is de periode van oktober t/m april.
Lees meer over tijgers in India.

2. Dieren in Ranthambore National Park

Niet alleen tijgers laten zich zien. Bij de meren zie je ook vaak gazelles en krokodillen. Andere diersoorten, zoals het sambarhert, het axishert, de luipaard, de lippenbeer en de nijlgau komen ook veelvuldig voor in Ranthambore al zijn ze niet altijd even makkelijk te spotten. En het is slecht eens topje van de ijsberg wat bijzondere diersoorten betreft. Vooral de verschillende hertensoorten zijn het best te bewonderen bij de meren.

3. Surwal Lake

Voor vogelaars biedt Ranthambore o.a. pareldwergfazant, roodbuikzandhoenders en bij Surwal Lake Indische renvogels. Ook al hou je niet van vogels, dit meer biedt een absolute rust voor natuurreizigers.

Reis naar het Ranthambore National Park

Waar moet je rekening mee houden tijdens een rondreis naar Ranthambore? Zoals de meeste nationale parken zij er speciale openingstijden waarop het Ranthambore National park bezocht kan worden. Zo is het park ’s morgens en ’s middags te bezichtigen. Naast een safaritrip of jeepsafari zijn er ook meerdaagse excursies waarbij er meerdere nationale parken worden bezocht. 

Ranthambore
Deel op Pinterest

Enkele reisorganisaties hebben een bezoek aan Ranthambore in het programma van een rondreis. Bekijk hierboven onze tips voor mooie groepsreizen en individuele reizen langs Ranthambore en andere hoogtepunten in Noord-India en beleef zelf het prachtige Indiase natuurpark met haar tijgers en andere bijzondere diersoorten.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!