Ga naar content

Sundarbans National Park

Mooie plekken in India - Het Sundarbans National Park, op de grens van Bangladesh en India, is het grootste mangrovegebied ter wereld en bestaat uit kilometers uitgestrekte mangrovebossen, eilandjes en watertjes, maar ook dichte jungle.

Natuur in de Sundarbans

Het park is gelegen in het zuidoosten van Kolkata en omvat een deel van de delta van de majestueuze Gangesrivier, de "levensader" van India. De naam van het park is afkomstig van de sundariboom, die ooit veelvuldig voorkwam in het Indiase gebied.

Dieren in de Sundarbans

Een van de voornaamste redenen om een reis naar Sundarbans nationaal park te maken, zijn de vele bijzondere dieren die er voorkomen. Het nationale park biedt onderdak aan ruim 400 Bengaalse tijgers, duizenden axisherten en vele prachtige vogels. Reizen naar de Sundarbans worden voornamelijk georganiseerd vanwege de populatie tijgers die er voorkomen; de Bengaalse tijgers in het Sundarbans reservaat is een van de grootste populaties ter wereld. Net als alle andere nationale parken in India, kent ook het Sundarbans Nationaal Park een grote variatie aan kleinere diersoorten; naast tijgers kan je rekenen op de viskat, het wilde zwijn, makaken en vliegende vossen. Het gebied is bijzonder populair onder vogelaars.

1. Tijgers in de Sundarbans

Tijgers leven erg teruggetrokken en het spotten van deze prachtige dieren is eerder uitzondering dan de regel. Ze lopen rond in de mangrovebossen, maar zwemmen ook in de vele stroompjes van het natuurgebied. Onder begeleiding van ervaren gidsen ga je op zoek naar de katachtigen. Ze in het wild zien is een ervaring om nooit meer te vergeten.

2. Axisherten

Axisherten kenmerken zich door vele witte stipjes op hun zachte roodbruine vacht. De dieren leven in grote groepen, men ziet wel eens roedels van meer dan 100 dieren. Het axishert is helaas de favoriete prooi van de Bengaalse tijger.

Bereikbaarheid Sundarbans India

Sundarbans National Park ligt op amper 50 km van Kolkata in Oost-India. De tientallen eilanden van de Sundarbans zijn buitengewoon slecht toegankelijk en vogels kijken gebeurt hier dan ook vanaf een bootje. Alle moeite om hier te komen wordt echter snel beloond als de eerste rosse ijsvogel in zicht komt. Vogelspotters komen hier verder vooral voor de zeldzame bruinvleugelijsvogel, witbandzeearend of een Javaanse maraboe.

Bereikbaarheid Sundarbans
Deel op Pinterest

De enige manier om het park te verkennen is per boot. Door de vele stroompjes, eilandjes en mangrovebossen is het gebied te voet niet begaanbaar. Boten zijn te huur bij de lokale bevolking, maar er zijn ook twee verhuurpunten in het gebied. Het West Bengal Verkeersbureau in Kolkata organiseert in het hoogseizoen wekelijks een bootcruise.

Een bezoek aan het park zal een onvergetelijke indruk achterlaten. Het steeds veranderende landschap door de mix van zoet en zout water, maar ook de vele diersoorten zal je niet snel vergeten. Helaas is de natuur in het Sundarbans Tiger Reserve sterk bedreigd door de stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering.

Beste reistijd Sundarbans Tijgerreservaat: hoogste kans op het zien van tijgers heb je tussen oktober en maart.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!