Ga naar content

Bangladesh

Terwijl India hoog scoort als natuurbestemming staat buurland Bangladesh bescheiden in de coulissen. NatureScanner laat je zien dat het de moeite waard is om deze bijzondere delta van Ganges en Brahmaputra als doel voor een volgende reis te kiezen. Duik met ons mee in een reis naar de natuur in Bangladesh!

Reis naar Bangladesh - Bezienswaardigheden en mooiste plekken

Een land ver weg van de gebaande paden, dat is het minste wat we kunnen zeggen over Bangladesh. De natuur is waanzinnig en er komen veel wilde dieren voor. 

1. Mysterieuze tijger

Zoals overal in Bengalen wordt ook in Bangladesh met ontzag over tijgers gesproken. Weinigen hebben het machtige roofdier gezien, maar weten je wel te vertellen waar je naar toe moet: de Sundarbans. Samen met buurland India wordt dit bijzondere mangrovewoud beheert. Vanuit Bangladesh is het gebied alleen toegankelijk vanuit Mongla of Dhangmari. Hier kun je een boot met gids huren voor een excursie naar het nieuwe bezoekerscentrum in Harbaria. Meeste kans om een tijger te zien heb je vanaf de boot, maar sporen worden ook vaak gevonden op de wandelroute die vanaf Harbaria is uitgezet.

2. Olifant

Bhawal wordt meestal als eerste bestemming genoemd voor een natuurreis naar Bangladesh, omdat het vanaf de hoofdstad Dakha goed bereikbaar is. Eens was het een uitgestrekt laagland regenwoud, maar door illegale kap is veel bos verdwenen. Om nu wilde Aziatische olifanten tegen te komen moet je verder het land in. Richting Chittagong in het zuiden en dan koersen richting Himchari National Park bij de stad Cox’s Bazar. Na de overbevolkte delta lijkt het wel of hier de tijd stil gestaan heeft. Lippenberen, olifanten en Aziatische wilde honden zwerven rond vanaf het strand tot ver in de groene heuvels. Met 286 vogelsoorten behoort het tot de beste locaties voor vogelreizen naar Bangladesh.

3. Gibbons in Bangladesh

Luisteren naar het gezang van Hoolock Gibbons is een ervaring die je niet snel zal vergeten. Vanuit de boomkruinen in het Satchari National Park, 150 kilometer noordoostelijk van Dakha, begint bij het eerste ochtendgloren een concert wat je letterlijk door merg en been gaat. Soms lukt het zelfs om een glimp op te vangen van een zwarte snoet met wit omrande ogen die nieuwsgierig elke bezoeker lijkt te volgen. Veel makkelijker zijn de langoeren te zien, wat plompe bladneusapen die hier algemeen zijn. Satchari heeft echter ook naam gemaakt als vogelbestemming. Bonte neushoornvogel, roodkoptrogon en ook bankivahoenders, voorouders van onze kip, komen er voor. Samen met de lokale bevolking is een klein bezoekerscentrum opgezet en kunnen begeleide excursies geboekt worden.

4. Prins-Alfredhert

Eén van de meest avontuurlijke bestemmingen tijdens een reis in Bangladesh is het eilandje Nijhum Dweep in de Golf van Bengalen. Alleen met een kleine watertaxi te bereiken en dan is het wachten op laag water. Pas dan komt een deel van het eiland boven water en is het mangrovebos bereikbaar. Meer dan 5000 zeldzame Prins-Alfredherten kunnen op de hogere delen voedsel vinden. Tussen de mangroven leven viskatten en Aziatische Dwergotters.

Reizen naar Bangladesh

Bangladesh is één van de armste en meest dicht bevolkte landen ter wereld en het toerisme is er nauwelijks ontwikkeld. Groepsreizen worden er nauwelijks aangeboden maar voor de avontuurlijk ingestelde natuurreiziger is er veel te zien. Het is aanbevolen om de reisadviezen voor Bangladesh te lezen alvorens je een reis boekt.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!