Ga naar content

Nepal

Nepal ligt tussen India en Tibet, in het Himalaya gebergte. Het is hier dat de koude hoogtes van de Himalaya bergen en de stomende hitte van Indische vlakten elkaar ontmoeten. Het is het land van jakken, sherpa’s en de beste hiking routes ter wereld. De natuur in Nepal is fenomenaal en verrassend divers!

Natuur Nepal

De verwoestende aardbevingen van 2015 richtten veel schade aan, en al is het land inmiddels grotendeels weer opgebouwd, je ziet nog sporen van de natuurramp. Door erheen te reizen kan jij ook je steentje bijdragen aan de economie, terwijl je een van de mooiste landen in Azië ontdekt.

Cultuur vormt zeker een belangrijk deel van een rondreis. De Kathmandu vallei werd altijd de schatkamer van Nepal genoemd, vanwege de culturele bezienswaardigheden.

Natuur Nepal
Deel op Pinterest

De rijkdom aan natuur in Nepal is minstens zo groot. De hoogste bergen van de wereld en de mooiste valleien van Azië kan je er bewonderen. Niet alleen bergen bepalen het landschap van Nepal. In lager gelegen gebieden vind je mooie natuurgebieden. Wist je bijvoorbeeld dat er in de nationale parken tal van wilde dieren leven, waaronder neushoorns? Naturescanner neemt je mee naar de mooiste plekken in Nepal en geeft je tips voor het invullen van een actieve rondreis.

Reisorganisaties Nepal

Wil je een individuele rondreis of volledig verzorgde groepsreis in Nepal beleven, de natuur ontdekken of het uiterste geven tijdens een trektocht door de Himalaya, bekijk dan onze selectie van betrouwbare reisorganisaties en mooiste reizen.

Mooiste plekken in Nepal

Wat zijn de mooiste natuurgebieden in Nepal? Welke nationale parken kan je bezoeken? De Himalaya behoort tot de mooiste gebieden ter wereld en is het hoofddoel van iedere reis. Toch mag je ook de andere natuurparken niet missen. De mooiste nationale parken en natuur:

1. Himalaya

Achter Kathmandu torenen de met sneeuw bedekte toppen van de Annapurna (8091 m), Dhaulagiri (8167 m) en Mount Everest (8848 m) op. Deze hoogste berg ter wereld bevindt zich op de grens van Nepal en Tibet. 8 van de 14 hoogste bergtoppen op aarde bevinden zich in Nepal, vandaar de benaming "Dak van de Wereld". Bekijk ook onze tips voor een reis in de Himalaya.

2. Royal Chitwan National Park

Ten zuidwesten van Kathmandu, in de laaglanden van Terai, ligt het bekendste nationaal park van Nepal, Royal Chitwan of vaak kortweg Chitwan National Park. Het park bestaat vooral uit bossen en open graslanden, wetlands en enkele belangrijke rivieren.

Chitwan nationaal park Nepal
Deel op Pinterest

Je hebt de keuze uit diverse safari mogelijkheden: een jeep safari, kanosafari of begeleide wandeltocht. Een wandelsafari is in de meeste parken in andere landen niet toegestaan en zorgt voor een unieke safari ervaring. Kijk eens naar een reis waarbij je bijdraagt aan natuurbeschermingsprojecten, zoals de reis van All For Nature. Ook kajakken en raften op de Geruwarivier behoren tot de mogelijkheden.

In Chitwan maak je onder andere kans op het zien van neushoorns, tijgers, olifanten, schubbendieren en talloze vogels. Wil je écht dicht bij de natuur zijn, dan kan je kamperen of overnachten in lodges in het park. Excursietip Royal Chitwan National Park van Riksja Nepal

3. Bardia National Park Nepal

Het Bardia nationaal park in het westen van Nepal staat vooral bekend om de tijgers en herbergt een van de laatste wilde kuddes olifanten in Zuid-Azië. Dit natuurgebied bestaat grotendeels uit grasland en steppen en biedt fascinerende safari ervaringen. Ook het aantal neushoorns is de laatste jaren weer gegroeid naar ongeveer 100 dieren. Vogelliefhebbers kunnen er rekenen op ongeveer 250 vogelsoorten.

Bardia National Park Nepal
Deel op Pinterest

4. Koshi Tappu Wildlife Reserve

Het Koshi Tappu Wildlife Reserve, in het zuidoosten van Nepal, is een walhalla voor vogelaars. Het natuurreservaat bevindt zich in een beschermd gebied van Terai en omvat ongeveer 175 km² aan wetlands, graslanden en moerassen bij de Sapta Kosi rivier.

Gedurende het regenseizoen wil deze rivier nog wel eens overstromen. Een klein gedeelte van Koshi Tappu bestaat tevens uit bossen. Meer dan 80 soorten trekvogels overwinteren hier en er werden ruim 480 vogelsoorten waargenomen. Verder komen er in het natuurgebied Aziatische olifanten, jakhalzen, otters, krokodillen, slangen, schildpadden en rivierdolfijnen voor.

5. Kathmandu Valley

Hoewel de stad Kathmandu en de omgeving vooral in het teken staan van culturele bezienswaardigheden, kan een bezoek aan deze bijzondere vallei niet ontbreken. De vele stoepa's, tempels en historische gebouwen vormen de belangrijkste bezienswaardigheden, maar je kan ook prachtig wandelen in de Kathmandu-vallei

Mooiste plekken Nepal
Deel op Pinterest

Actief in Nepal

De voornaamste reden voor veel reizigers om een reis naar Nepal te boeken is om deel te nemen aan een expeditie of trektocht in de bergen. Populaire trektochten zijn het Annapurna Circuit, de Ghorepani en de Jomsom trek. Lees meer over een trekking in Nepal.

Wie houdt van actieve reizen, kan er tevens de hoogste bungee jump ter wereld maken (vervoer v.a. Kathmandu) of raften in Nepal, het is zelfs een van de mooiste plekken ter wereld om wild water te trotseren. Ook gaaf is het om in plaats van te hiken, een keer te fietsen in Nepal. Fietsers van elk niveau vinden hier een gave route.

In Kathmandu en Thamel kan je mountainbikes huren, ballonvaren en in Pokhara zijn er golfbanen en mogelijkheden tot paragliding. Voor de meest gefortuneerde mensen worden er zelfs ski en snowboard reizen met de helikopter aangeboden.

Nepal beste reistijd

Wat is de beste tijd voor een reis? Wanneer is de natuur in Nepal op haar mooist?
Februari - maart: ideale tijd om de lager gelegen gebieden te bezoeken.
Mei - begin juni: topseizoen voor het beklimmen van de hoge bergen en een goede tijd om te hiken. In de valleien is het heet.
Oktober - november: goede tijd om te hiken, maar meer kans op regens.
December - januari: helder weer, maar koud tot vriesweer.
Juli - september: nat, bewolkt en veel muggen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!