Ga naar content

Mount Everest

Wie aan een trekking in Nepal denkt, kan niet om de hoogste berg van de wereld heen, de 8.850 meter hoge Mount Everest. Sagarmatha, Chomolungma, de reus der reuzen. Niets in de natuur brengt meer gezag dan de berg die al zoveel levens eiste.

Mount Everest trekking

In plaatsen als Lukla of Namche Bazaar verzamelen zich dagelijks vele avontuurlijke reizigers van over de hele wereld. Wandelen op de Everest is hun belangrijkste doel. De meeste wandelaars houden het bij een trektocht naar het Everest Basecamp, goed getrainde en avontuurlijke klimmers kiezen voor een gevaarlijke expeditie naar de top. Waar je ook voor kiest, een trekking op de Everest is een onvergetelijke ervaring. Wees echter goed voorbereid. We hebben allemaal de beelden gezien van files boven op de top van de Everest, waar mensen stierven.

1. Everest Beklimming

Sinds de jaren '20 zijn veel mensen naar de top van de Everest geklommen: ondanks de duizelingwekkende hoogte is de bergreus tot vandaag de dag een van de populairste bergen om te beklimmen. Men spreekt soms van rijen klimmers op de berg. George Mallory, Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay hebben de Everest op de kaart gezet. Sindsdien zijn velen hen gevolgd, helaas vaak met de dood tot gevolg. Een expeditie naar de top moet uitermate goed voorbereid worden.

2. Everest Base Camp Trek

Vandaag de dag is een trektocht naar het Base camp van de Everest (EBC trek) iets wat voor wandelaars van veel niveaus mogelijk is. Het basiskamp ligt op 5.360 meter hoogte. Een goede conditie is zeker een vereiste, maar het is vooral een kwestie van rustig wandelen en genieten.

Deel op Pinterest

Naast een adembenemend landschap kunnen reizigers kennismaken met de unieke Sherpacultuur en tijdens de eerste dagen van de trekking kan je prettig wandelen langs kleurrijke gebedswielen en over pittoreske hangbruggen. Een bekend vertrekpunt voor het Everest Basecamp is Shivalaya, waarvandaan je door rivierdalen en over heuvels kan wandelen om alvast voldoende te acclimatiseren. Het landschap biedt mooie bossen, rijstvelden en schilderachtige dorpjes.

Op 3.500 meter ligt Namche Bazaar, de verblijfplaats van veel sherpa's. Vervolgens kom je via het Tengboche klooster bij Dingboche, het hoogst gelegen plaatsje van de Everest. De hoogste overnachtingsplek bevindt zich echter nog hoger, dat is Lobuche, bij de grote Khumbu gletsjer, op 4.990 meter hoogte. Streefdoel voor de meeste hikers is het bekendste punt met vol zicht op de Mount Everest: de uitzichtheuvel Kala Pattar, op een hoogte van 5.545 meter. Kalapatthar kan je best vroeg in de ochtend beklimmen. Hiervandaan kan men eventueel nog verder trekken over de Cho La naar de Gokyo meren, waar men tevens geniet van een schitterend uitzicht. 

3. Wandelen Sagarmatha NP

Ook de omgeving van Mount Everest is bijzonder mooi. Er worden ook diverse wandelreizen aangeboden rond de berg. De zuidelijke helft van de Everest ligt in het Sagarmatha National Park. De Nepalezen noemen de Everest ook Sagarmatha, wat "moeder van het heelal" betekent.

Deel op Pinterest

In Namche Bazaar bevindt zich het bezoekerscenturm van het park. Leer meer over de sherpacultuur en de zeldzame dieren die in het park voorkomen, waaronder sneeuwluipaarden.

Ook de blauwe Gokyo meren liggen in dit natuurpark. Deze 6 prachtige meren liggen op 2 dagen wandelen vanaf Namche Bazaar. Sommige trektochten naar het Everest Base Camp voeren via de meren; deze EBC treks via Gokyo Lakes duren ca. 4 dagen langer dan de gewone EBC trek. 

Deel op Pinterest

4. Vlucht langs de Everest

Is het altijd je droom geweest om de hoogste berg ter wereld te zien, maar ben je niet zo goed te been of laat je conditie te wensen over om een lange trektocht te maken? Dan bieden Get Your Guide en Riksja Nepal een leuke oplossing. Je kan je reis naar Nepal samenstellen met bouwstenen. Eén van deze bouwstenen is een vlucht rond Mount Everest. Met een vliegtuigje voor 15-25 passagiers vlieg je over de prachtige omgeving van deze bergreus.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!