Ga naar content

India natuur

Mooiste landen Azië - India blijft fascineren. De kleurrijke bevolking en bijzondere cultuur, maar ook de veelzijdige nationale parken en natuur in India maken een rondreis tot een onvergetelijke ervaring. Het is misschien wel het land met het meest afwisselende landschap ter wereld. De infrastructuur en toeristische faciliteiten zijn de afgelopen jaren bovendien sterk verbeterd, waardoor er steeds meer natuurreizen naar India worden aangeboden.

India landschap en natuur

Net als het culturele erfgoed en de bijzondere festivals, is ook de natuur in India indrukwekkend. In het noorden vind je de imposante besneeuwde bergen van de Himalaya, in het zuiden liggen mooie stranden. Wist je dat de totale kust van India meer dan 7.000 kilometer lang, met tal van mooie zandstranden? Vooral de deelstaten Goa en Kerala bij de westkust zijn populaire zonbestemmingen in India. Maar ook in minder bekende deelstaten, zoals Gujarat, Maharshtra, Tamil Nadu en Odisha, vind je mooie stranden.

Naast bergen en kust zijn er in India ook uitgestrekte backwaters, woestijnen, tropische wouden, meren en groen laagland. In de vele nationale parken komt een ongekende wereld aan wildlife en vogels voor. In het oosten en noordoosten van India maak je zelfs kans op het spotten van neushoorns, olifanten en tijgers. En een natuurreis in India kan je ook combineren met golf en wellness. Bekijk de lijst van mooiste nationale parken in India of lees per streek meer over de natuur in India.

Dieren in India

Voor veel natuurreizigers is het hoofddoel van een rondreis in India het zien van dieren. India heeft, net als Afrika, een Big Five. Over welke dieren tot deze 5 behoren, daar bestaan meningsverschillen over, meestal worden de Bengaalse tijgers, Indische olifanten en leeuwen, Indische neushoorns, waterbuffels, gaurs, lippenberen en panters genoemd. Om deze dieren te zien is reizen niet zo gemakkelijk als in Afrika, waar de 5 tegelijk voorkomen in safariparken. In India is dat anders. De Indische leeuw bijvoorbeeld, die komt enkel voor in het Gir NP, waar de andere 4 niet voorkomen. Wil je meer weten over de dieren in India, lees dan onze uitgebreide informatie over de Big Five van India en tijgers in India.

Mooiste plekken in India

Wat zijn de mooiste gebieden en bestemmingen om te zien tijdens een rondreis in India? Het land is zo immens groot, dat we een opdeling hebben gemaakt van natuurgebieden in het noorden, het oosten, het zuiden en het westen. Lees per gebied meer over bezienswaardigheden op de mooiste plekjes in India.

1. Natuur in Noord-India

Het noorden van India staat bij de meeste reizigers bekend om de "Gouden Driehoek", met tal van bijzondere culturele bezienswaardigheden, zoals de Taj Mahal en het Amber Fort. De natuur is echter minstens zo indrukwekkend: in de vele nationale parken kan je goed wildlife spotten en prachtige trektochten of jeepsafari's maken. Ladakh, de westelijke Himalaya en tal van bijzondere natuurreservaten strekken zich hier uit. Hier vind je de meest onherbergzame gebieden van Azië, waar je prachtige trektochten kan maken. Meer over de natuur in Noord-India.

2. Natuur in Oost-India

In Oost-India kan je de theeplantages rond Darjeeling bezoeken, maar ook onbekende en moeilijk te bereiken natuurparken, zoals het Sundarbans NP. In de natuurreservaten van Oost-India komen Bengaalse tijgers en Indische neushoorns voor, voor de echte natuur- en wildlife liefhebber reden te meer om dit ongerepte stuk India te verkennen. Daarnaast kan een reis naar Oost-India verlengd worden met een verblijf op - volgens sommigen - 's werelds mooiste eilanden. Meer over de natuur in Oost-India.

3. Natuur in Noordoost-India

In het noordoosten van India ligt een bijzonder mooi en afgelegen gebied, minder bekend bij de meeste reizigers. Dat maakt het dan ook een zeer uniek gebied. Sikkim is een prachtig gebied met imposante bergen, mooie meren (Tsomgo en Loktak) en 75 boeddhistische kloosters. Vanuit Pelling heb je zicht op de derde hoogste berg op aarde (8.586 m) in het Kangchenjunga NP. Verder zijn er tal van grotten die bezocht kunnen worden, mooie watervallen en bamboebossen en heetwaterbronnen. In de nationale parken van Noord-Oost India maak je kans op het zien van de Indiase neushoorn, de rode panda, het boomluipaard, de gouden langoer en tijgers. In Assam zijn vijf nationale parken, waarvan Kaziranga NP (bij de Brahmaputra rivier) en Manas NP niet te missen zijn: er komt zeer veel wildlife voor in beide parken. Culturele bezienswaardigheden zijn de hindoetempels van Imphal, de Kamakhya tempel in Assam, het Tawangklooster en enkele paleizen. Er leven nog ruim 160 stammen in Noordoost India.

4. Natuur in Centraal-India

Wie tijgers wil zien moet zeker een bezoek brengen aan het ongerepte centrale deel van India. De deelstaat Madhya Pradesh heeft de grootste tijgerpopulatie van India en er zijn tal van prachtige natuurparken en reservaten. Lees alles over de natuur in Centraal-India.

5. Natuur in Zuid-India

Zuid-India staat voor genieten van de natuur: met een houseboat varen door de backwaters van Kerala, omringd door tropische vegetatie en vervolgens uitrusten bij een van de prachtige stranden in het zuiden van het land. Meer weten over de natuur in Kerala, Andhra Pradesh en Tamil Nadu? Lees dan meer over de natuur in Zuid-India.

6. Natuur in West-India

West-India staat vooral bekend om de mooie stranden. Ook hier heb je tijdens een reis de mogelijkheid om deze stranden te combineren met fraaie natuur en bijzondere culturele bezienswaardigheden. De diversiteit van de natuur in West-India is groot: woestijnachtige natuur, dichte bossen, vredige valleien en hoge bergen wisselen elkaar af en in verscheidene parken heb je goede mogelijkheden om tijgers en ander wildlife te zien. Lees meer over de natuur in West-India.

India vakantie

De vliegtijd Amsterdam - India is ongeveer 8 uur. Als je op eigen gelegenheid een natuurreis in India regelt, is het soms verstandig om een gids te huren die je kan bijstaan in het spotten van dieren en bijzondere plekjes kan laten zien. Riksja India biedt de optie om je reizen op maat samen te stellen aan de hand van bouwstenen.

Hou je meer van het gemak van een groepsreis, dan is het aanbod ook zeer ruim. Veel inspiratie vind je in de gratis Djoser brochure. Standaard reisprogramma's omvatten een rondreis in het gebied tussen Delhi, Agra en Jaipur, dat ook de "gouden driehoek" wordt genoemd vanwege de vele culturele bezienswaardigheden, zoals forten, paleizen en gigantische beelden. Er worden veel geheel verzorgde individuele reizen en reizen op maat aangeboden. Houd er rekening mee dat voor het bezoeken van sommige gebieden speciale vergunningen nodig zijn.

Beste reistijd India: koele seizoen van oktober tot februari. (regenseizoen is van juni tot september). 

Vergeet niet 4 dagen van tevoren je visum aan te vragen. Dit is verplicht, anders mag je India niet in reizen. We adviseren CIBTvisas als betrouwbare partij.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!