Ga naar content

India

Natuur India

Net als het culturele erfgoed en de bijzondere festivals, is ook het landschap van India indrukwekkend. En veelzijdig! In het noorden vind je de imposante besneeuwde bergen van de Himalaya, in het zuiden liggen mooie stranden. Wist je dat de totale kust van India meer dan 7.000 kilometer lang is, met tal van mooie zandstranden? Vooral de deelstaten Goa en Kerala bij de westkust zijn populaire zonbestemmingen in India. Maar ook in minder bekende deelstaten, zoals Gujarat, Maharshtra, Tamil Nadu en Odisha, vind je mooie stranden.

India blijft fascineren. Of moeten we binnenkort Bharat zeggen? Want er gaan steeds meer stemmen op om het land een nieuwe naam te geven.

De kleurrijke bevolking en bijzondere cultuur, maar ook de veelzijdige nationale parken en natuur maken een rondreis tot een onvergetelijke ervaring. Het is misschien wel de Aziatische bestemming met het meest afwisselende landschap. De infrastructuur en toeristische faciliteiten zijn de afgelopen jaren bovendien sterk verbeterd, waardoor er steeds meer natuurreizen naar India worden aangeboden.

Naast bergen en kust zijn er in India ook uitgestrekte backwaters, woestijnen, tropische wouden, meren en groen laagland. In de vele nationale parken komt een ongekende wereld aan wildlife en vogels voor. In het oosten en noordoosten van India maak je zelfs kans op het spotten van neushoorns, olifanten en tijgers. En een natuurreis in India kan je ook combineren met golf en wellness. Bekijk de lijst van mooiste nationale parken in India of lees per streek meer over de hoogtepunten om te zien.

Wildlife

Voor veel natuurreizigers is het hoofddoel van een rondreis het zien van wilde dieren. India heeft, net als Afrika, een Big Five. Deze dieren zien is niet zo gemakkelijk als in Afrika, waar de 5 tegelijk voorkomen in safariparken. In India is dat anders. De Indische leeuw bijvoorbeeld, die komt enkel voor in het Gir NP, waar de andere 4 niet voorkomen. In ons veldgidsje vind je alle veel voorkomende dieren in India, maar lees ook meer over de Big Five van India en tijgers in India.

Mooiste plekken in India

Wat zijn de mooiste gebieden en bestemmingen om te zien tijdens een rondreis in India? Het land is zo immens groot, dat we een opdeling hebben gemaakt van natuurgebieden in het noorden, het oosten, het zuiden, het westen en het centrale deel. Lees per gebied meer over bezienswaardigheden op de mooiste plekjes in India.

1. Natuur in Noord-India

Het noorden van India staat bij de meeste reizigers bekend om de "Gouden Driehoek", met tal van bijzondere culturele bezienswaardigheden, zoals de Taj Mahal en het Amber Fort. De natuur is echter minstens zo indrukwekkend: in de vele nationale parken kan je goed wildlife spotten en prachtige trektochten of jeepsafari's maken.

Ladakh, de westelijke Himalaya en tal van bijzondere natuurreservaten strekken zich hier uit. Hier vind je de meest onherbergzame gebieden van Azië, waar je prachtige trektochten kan maken. Maar ook parken als Jim Corbett National Park liggen in het noorden van India en bieden weer een heel ander soort natuur. Meer over de natuur in Noord-India

Mooiste plekken India
Deel op Pinterest

2. Natuur in Oost-India

In Oost-India kan je de theeplantages rond Darjeeling bezoeken, maar ook onbekende en moeilijk te bereiken natuurparken, zoals het Sundarbans NP. In de natuurreservaten van Oost-India komen Bengaalse tijgers en Indische neushoorns voor, voor de echte natuur- en wildlife liefhebber reden te meer om dit ongerepte stuk India te verkennen. Daarnaast kan een reis naar Oost-India verlengd worden met een verblijf op - volgens sommigen - 's werelds mooiste eilanden. Meer over de natuur in Oost-India.

3. Natuur in Noordoost-India

In het noordoosten van India ligt een bijzonder mooi en afgelegen gebied, minder bekend bij de meeste reizigers. Dat maakt het dan ook een zeer unieke bestemming. Sikkim is een prachtig gebied met imposante bergen, mooie meren (Tsomgo en Loktak) en 75 boeddhistische kloosters. Vanuit Pelling heb je zicht op de derde hoogste berg op aarde (8.586 m) in het Kangchenjunga NP. 

Sikkim
Deel op Pinterest

Verder zijn er tal van grotten die bezocht kunnen worden, mooie watervallen en bamboebossen en heetwaterbronnen. In de nationale parken van Noordoost-India maak je kans op het zien van de Indiase neushoorn, de rode panda, het boomluipaard, de gouden langoer en tijgers. In Assam zijn vijf nationale parken, waarvan Kaziranga NP (bij de Brahmaputra rivier) en Manas NP niet te missen zijn: er komt zeer veel wildlife voor in beide parken.

Culturele bezienswaardigheden zijn de hindoetempels van Imphal, de Kamakhya tempel in Assam, het Tawangklooster en enkele paleizen. Er leven nog ruim 160 stammen in Noordoost India.

4. Natuur in Centraal-India

Wie tijgers wil zien moet zeker een bezoek brengen aan het ongerepte centrale deel van India. De deelstaat Madhya Pradesh heeft de grootste tijgerpopulatie van India en er zijn tal van prachtige natuurparken en reservaten. Lees alles over de natuur in Centraal-India.

5. Natuur in Zuid-India

Zuid-India staat voor genieten van de natuur: met een houseboat varen door de backwaters van Kerala, omringd door tropische vegetatie en vervolgens uitrusten bij een van de prachtige stranden in het zuiden van het land.

Periyar
Deel op Pinterest

Bezoek zeker ook Periyar nationaal park. Meer weten over de natuur in Kerala, Andhra Pradesh en Tamil Nadu? Lees dan meer over de natuur in Zuid-India.

6. Natuur in West-India

West-India staat vooral bekend om de mooie stranden. Ook hier heb je tijdens een reis de mogelijkheid om deze stranden te combineren met fraaie natuur en bijzondere culturele bezienswaardigheden. De diversiteit van de natuur in West-India is groot: woestijnachtige natuur, dichte bossen, vredige valleien en hoge bergen wisselen elkaar af en in verscheidene parken heb je goede mogelijkheden om tijgers en ander wildlife te zien. Lees meer over de natuur in West-India.

India vakantie

De vliegtijd Amsterdam - India is ongeveer 8 uur. Als je op eigen gelegenheid een natuurreis in India regelt, is het soms verstandig om een gids te huren die je kan bijstaan in het spotten van dieren en bijzondere plekjes kan laten zien. Riksja India biedt de optie om je reizen op maat samen te stellen aan de hand van bouwstenen.

Hou je meer van het gemak van een groepsreis, dan is het aanbod ook zeer ruim. Veel inspiratie vind je in de gratis Djoser brochure. Standaard reisprogramma's omvatten een rondreis in het gebied tussen Delhi, Agra en Jaipur, dat ook de "gouden driehoek" wordt genoemd vanwege de vele culturele bezienswaardigheden, zoals forten, paleizen en gigantische beelden. Er worden veel geheel verzorgde individuele reizen en reizen op maat aangeboden. Houd er rekening mee dat voor het bezoeken van sommige gebieden speciale vergunningen nodig zijn.

Reisinformatie

Beste reistijd India: koele seizoen van oktober tot februari. (regenseizoen is van juni tot september). 

Visum: vergeet niet 4 dagen van tevoren je India visum aan te vragen. Dit is verplicht, anders mag je India niet in reizen. Vraag je visum voor India hier aan.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!